Бременните имат силен имунен отговор при инфекция с коронавирус

бременна жена

Бременните жени имат силен имунен отговор при инфекция с вируса, причиняващ Ковид-19.

Бременните жени имат силен имунен отговор при инфекция с вируса SARS-CoV-2, който причинява КОВИД-19, сочат данните от проучване, съобщава БТА.

Изследването е на австралийския Институт за инфекции и имунитет Питър Дохърти, който е част от университета в Мелбърн.

Учените разглеждат и сравняват имунните реакции към SARS-CoV-2 на неваксинирани бременни и на жени, които не очакват дете, като данните показват сходни нива на антитела и реакции на Т-клетките и В-клетките, които са свързани с дългосрочната защита на организма.

Дженифър Хабел, докторантката от университета в Мелбърн и част от научния екип, обяснява, че изследването задълбочава разбирането за имунитета срещу Ковид-19 при бременни.

„Здравите бременни жени имат повишен вроден клетъчен отговор в сравнение с останалите, но по време на острата фаза на инфекция с вируса SARS-CoV-2 той не се увеличава допълнително, вероятно защото вече е доста висок“, казва още Хабел.

„При здрави жени, които не са бременни, се наблюдават ниски нива на активизиране на вродените клетки, което е нормално, а при остра фаза на заразата се увеличават.“

Установени са и ключови разлики в динамиката на вродените имунни клетки на т.нар. първата линия на защитата срещу вирусни инфекции.

В проучването са включени 68 участнички в период на остра и възстановителна фаза на инфекцията с Ковид-19 и са отчетени 217 различни имунологични параметри. Това го прави до момента един от най-изчерпателните анализи на имунните характеристики при инфекция с вируса SARS-CoV-2 и бременност, отбелязват учените.

Съавторът на изследването д-р Луис Раунтри от университета в Мелбърн, е на мнение, че установените разлики могат да обяснят защо някои бременни жени се разболяват тежко от Ковид-19.

„Предварително активизиране на защитните механизми на организма, наблюдавани при бременните жени, означава, че имунната им система реагира по различен начин на вируса SARS-CoV-2 в сравнение с тези, които не са бременни“, казва д-р Раунтри. „Все още не сме сигурни дали тези предварително активирани вродени клетки са защитни или имат отрицателен ефект върху хода на болестта. Следващи проучвания ще ни помогнат да отговорим на този въпрос.“

Проф. Катрин Кедзиерска, която е водещият автор на проучването и ръководител на лабораторията в института Питър Дохърти към университета в Мелбърн, имунитетът срещу инфекцията с вируса SARS-CoV-2 при бременност е много слабо проучен.

„Важно е да продължим да изследваме как имунният отговор към инфекциозните заболявания може да се различава по време на бременност, особено като се има предвид, че тези жени са високорискова група за тежка инфекция“, казва тя.

„Проучването ни дава основание да смятаме, че ваксинирането на бременни жени е голямо предимство, тъй като препаратите за Ковид-19 имат за цел специално да предизвикат отговор от В- и Т-клетките“, допълва проф. Кедзиерска.

Данните от изследването са публикувани в изданието „JCI Insight“ на 10 април 2023 г.

Снимка на бременна жена: Pexels / Pixabay