Броколи за здрави черва

броколи

Броколито е полезно за чревното здраве, установи проучване сред мишки.

Учени откриха, че консумацията на броколи подобрява чревното здраве на мишките, предаде БТА, позовавайки се на прессъобщение на Университета на Пенсилвания от 6 април 2023 г.

Факт е, че броколите са полезни за човешкото здраве. Изследванията показват, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци намалява риска от рак и диабет тип 2.

„Всички знаем, че броколите са полезни за нас, но защо? Какво се случва с тялото ни, когато ядем броколи?“ каза Гари Пърдю от Колежа по селскостопански науки в Университета на Пенсилвания. „Нашето изследване допринася за разкриването на начините, по които броколите, както и други храни, помагат за здравето на мишките и вероятно и на хората.“

В новото изследване учените от Университета на Пенсилвания установиха, че броколите съдържат молекули, които взаимодействат с рецептор у мишките и така защитават лигавицата на тънкото черво – по този начин те възпрепятстват развитието на болести. Констатациите подкрепят схващането, че броколите наистина са „суперхрана“.

По думите на Пърдю стените на тънкото черво позволяват полезни хранителни вещества и вода да отидат в тялото и същевременно отхвърлят храна и бактерии, които биха причинли вреда. Някои клетки, които формират лигавицата на червото, допринасят за модулацията на тази дейност и за поддържането на здравословния баланс.

В проучването, публикувано в брой от февруари 2023 г. на списание „Laboratory Investigation“, Пъдрю и колегите му поставиха група мишки на диета с 15% съдържание на броколи. Друга група мишки е поставена на типична лабораторна диета без броколи.

„Чревното здраве на мишките, които не бяха хранени с броколи, беше компрометирано по различни начини, които свързваме с болести“, обясни Пърдю.

Снимка на броколи: congerdesign / Pixabay