Coca Cola и Pepsi премахнаха канцерогенна съставка на пазара в Калифорния

Coca Cola и Pepsi премахнаха канцерогенна съставка на пазара в Калифорния, обявиха от компаниите производители.

Компаниите Coca Cola Co. и PepsiCo Inc промениха рецептите на легендарните напитки, които се пласират в щата Калифорния, заради твърдения, че една от техните съставки може да предизвика рак.

Американските учени твърдят, че в състава на напитките Coca Cola, Pepsi и Dr Pepper присъства оцветител, съдържащ 4-метилимидазол (4-MI), който по време на изследвания е причинил онкологични заболявания при опитни мишки.

Според нов закон, приет в щата Калифорния, всички продукти, съдържащи над 29 микрограма от това вещество, трябва да съдържат указание за заплаха от рак. Една бутилка Coca Cola съдържа около 140 микрограма 4-MI, съобщава американската телевизия CBS.

Компаниите Coca Cola Co. и PepsiCo Inc предпочетоха да променят рецептата на напитките, обръщайки се към доставчиците на оцветителя с молба да приведат състава на веществото в съответствие с изискванията на новия закон.

За момента газираната напитка, изготвена по новата рецепта, може да се купи само на територията на щата Калифорния, но в бъдеще нововъведението ще се разпространи за цялата страна. Междувременно в останалите държави ще продължават се продават традиционните Coca Cola и Pepsi.

Представител на администрацията, контролираща храните и лекарствата в САЩ, FDA съобщи, че заплахата от рак е преувеличена. “Потребителите трябва да изпият над 300 литра кола дневно, за да получат дозата, която по време на изследването е предизвикала рак при гризачите”, се казва в изявлението, цитирано от агенция БГНЕС.

Тайната за производството на Кока кола, изобретена от американския фармацевт Джон Пембъртън, се пази като очите. Предполага се, че оригиналната рецепта се намира в сейф в Атланта, щата Джорджия.

Още една вредна съставка за здравето, която се е съдържала в напитката, е премахната още през 1903 година. Става дума за кокаина.

Снимка: zdraven.bg