COVID-19 e два пъти по-заразен от SARS и MERS

коронавируси

COVID-19 e два пъти по-заразен, отколкото другите смъртоносни за човек коронавируси SARS и MERS.

Новият коронавирус е два пъти по-заразен в рамките на домакинствата, отколкото подобни заболявания като SARS, със значителен брой допълнителни инфекции, разпространяващи се преди появата на каквито и да било симптоми у болния от COVID-19, пише Агенция Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Изследователи от Китай и Съединените щати заявиха, че техните открития могат да окажат дълбоко въздействие върху намаляването на броя на новите инфекции с напредването на пандемията.

Използвайки данни за 350 пациенти с COVID-19 и близо 2000 от близките им контакти в град Гуанджоу, Китай, изследователите оцениха „честотата на вторична атака“ на вируса – тоест вероятността заразеният човек да предаде болестта на някой друг.

Учените откриха, че макар средният пациент да има само 2,4 % шанс да зарази някого, с когото не е живял, тази цифра скача до 17,1 % – около един на всеки шест – сред тези, с които съжителства.

Според техните модели, които са основани на данните, събрани през януари и февруари, но са актуализирани, за да отразяват най-новите развития, вероятността от заразяване на редица членове на домакинствата е била най-висока сред 60-годишните и най-ниска сред децата под 20 години.

Общите шансове за заразяване на член от семейството или партньор с COVID-19 са два пъти по-високи, отколкото при SARS, и три пъти по-високи отколкото при MERS, друг коронавирус, откриха те.

Показателно е, че изследователите установяват, че вероятността носител на COVID-19 да зарази член на семейството или съквартирант е значително по-висока – 39 процента – преди да започнат да проявяват симптоми, отколкото след това.

Това предполага, че вирусът лесно се предава в рамките на инкубационния му период и може да бъде предаден от хора, които не знаят, че са заразени.

Екипът заяви, че изолацията в рамките на домакинствата намалява общия брой случаи на COVID-19 сред изследваните с 20-50 процента в сравнение с тези без карантина.

„Въпреки че ефектът от изолирането на случаите изглежда скромен, високата инфекциозност на вируса през инкубационния период предполага, че карантината на асимптоматични контакти би могла да предотврати по-нататъшно предаване“, казва учен от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Гуанджоу.

Преди прилагането на карантина, в продължение на седмици, много европейски страни съветваха хората да остават по домовете си само ако са болни – тоест показват симптоми, характерни за вируса.

Изследването предполага, че може би вече е било твърде късно, за да се предотврати широкото разпространение на COVID-19.

В този контекст, Вирджиния Пицер от Йейлското училище за обществено здраве твърди, че „ключова разлика“ между COVID-19 и други коронавируси е „значително по-високата“ вероятност от предаването в инкубационния му период.

Тя каза, че изследването, публикувано в „Лансет“, “потвърждава относителното значение на предсимптоматичното предаване и взаимовръзката между по-напредналата възраст и възприемчивостта, ключови изводи, които трябва да залегнат при разработването на стратегии за интервенция“.

Zdraven.bg припомня, че смъртността в световен мащаб при първия коронавирус САРС е 9.55% (774 починали от 8098 заразени), а при втория МЕРС е 34.37% (866 починали от 2519 заразени).

Илюстрация на коронавирус: Шон Фин