EuroNews: Болното здравеопазване в България оставя пациентите уязвими

пациент в болница

Паневропейската новинарска телевизия EuroNews направи репортаж за реалната здравна система в България, която я определа като “болна система”.

България преживява криза в здравеопазването, хиляди лекари и медицински сестри напускат за по-добре платена работа в Западна Европа. Това твърди EuroNews в репортаж, озглавен „Болна система: Българската здравна система оставя пациентите уязвими“, преразказва агенция БГНЕС.

Репортажът е в ефир от 24 януари 2020 г.

Трима от всеки четирима български студенти по медицина казват, че са изкушени да напуснат. Основните дестинации са Германия, Австрия и скандинавските страни, посочва EuroNews.

Според медията това, че Европейският съюз предоставя на България широко финансиране за обновяване на медицинската инфраструктура, не помага за справяне с кризата на работна сила.

„Резултатът е здравна система, която оставя пациентите без ключови услуги“, заключава EuroNews.

Медията цитира лекарят в „Спешно отделение“ Кристина Манчева, взела решението да остане в страната. „Основният проблем е липсата на медицински персонал навсякъде – но особено в спешните отделения. Изпитваме остра нужда. Работим с по-малко от половината нужен персонал, от който наистина се нуждаем.“

През есента на 2019 г. българските здравни работници излязоха на улицата в знак на протест, припомня EuroNews. Протестиращите поискаха минимална заплата от 460 евро за медицински сестри и поне 600 евро като начална заплата за лекарите. Правителството обеща да отдели около 100 милиона евро за здравеопазване, като голяма част от него ще отидат за повишаване на заплатите.

„Но проблемът не е свързан само с недостига на персонал. България старее бързо и медицинските нужди нарастват“, се казва в статията.

Според информацията в нея, Организацията на обединените нации изчислява, че България ще загуби 23 на сто от останалото си население до 2050 г. Само Германия е „внесла“ около 50 000 лекари от чужбина.

В интервю за EuroNews Данчо Кирашки, директор на частната клиника „Омега“ във Видин и лекар в местната държавна болница, споделя за наскоро затвореното отделение по неврология в града. Той казва, че последствията от изтичането на мозъци са „ужасни“ за пациентите.

„Нямаме достатъчно специализиран медицински персонал. Липсват ни ключови медицински отделения – а болниците, които все още разполагат с тях, са на около 60 до 100 километра оттук. Преди имахме около 300 лекари във Видин, днес тази цифра се е свила до около 120“, казва той.

Публикувано е и интервю с един от лекарите, решили да напуснат страната.

Патологът Румяна Тодорова живее от пет години в Германия – един от около 2000-те български лекари, работещи днес там.

„Лекарите не са оценени достатъчно в българското общество“, казва тя.

„За да станеш лекар са необходими много усилия. Притеснявам се дали няма да загубя ентусиазма си към медицинската професия или мотивацията си, предвид факта, че сме изправени пред “болна” система.”

Но все още има някаква надежда за българската здравна система, твърди материалът.

В подкрепа на това са цитирани думите на Велина Гергелчева, ръководител на отделението по неврология в Университетска болница „Софиямед“, която заявява, че младите лекари трябва да имат свобода на избор.

„За да станете топ експерт, може да е добре да изберете работа в друга държава, да трупате знания и опит в чужбина, защо не? Аз самата работих две години в Германия, в Мюнхен, преди отново да се върна в България.“

Тя призовава за по-добро заплащане на лекарите, инвестиции в съвременна технология и предоставяне на 10-годишна кариерна перспектива за младите лекари в съответствие със западноевропейските конкуренти.

25-годишният невролог Александър Фарфаров иска да остане в България – но той също иска да промени системата. Според думите му, цитирани в статията, трябва да се създадат частни здравноосигурителни каси и младите лекари да получат възможности за изследвания и кариера в цяла България.

„Трябва да направим селските райони по-привлекателни за младите хора, за да могат те да живеят там. Това не се отнася само до здравеопазването, а и до социалния сектор като места, където те могат да имат семейства.”

„За да забави изтичането на мозъци, Световната здравна организация издаде кодекс, в който препоръчва да не се наема медицински персонал от региони с лоша здравна инфраструктура”, съобщава статията.

Но изселването продължава – и набиращите персонал агенции процъфтяват.

В заключение EuroNews цитира думите на лекаря от „Спешно отделение“ Манчева:

„В България имаме наистина добри лекари и наистина боли от загубата на тези колеги. На тези, които са напуснали, казвам: Върнете се в страната си, върнете се у дома, върнете се в България“.

Снимка на пациент в болница: Енгин Акюрт