Facebook и Instagram забраниха патладжан и праскова като емотикони

социална мрежа

Facebook и Instagram цензурираха емотиконите патладжан и праскова заради сексуалното им съдържание.

Социалните мрежи Facebook и Instagram започнаха да цензурират използването на емотиконки, които имат сексуален подтекст.

Две от тези иконки са картинките на патладжан и праскова, които в чат средите се използват със сексуално значение.

По този начин двете компании ще се опитат да предотвратят онлайн склоняване към секс.

Решението за цензурата беше обявено още през август 2019 г., когато стана ясно, че използването на тези емоджита няма да бъде позволено като част от сексуални текстове или коментари. Забраната вече е факт.

От Facebook обясняват решението си: „Хора използват Facebook, за да обсъждат и да акцентират върху сексуалното насилие и експлоатация. Ние признаваме важността на проблема и искаме да дадем възможност за тази дискусия. Така ние слагаме чертата, когато съдържанието улеснява, насърчава или координира сексуалните срещи между възрастни.”

„Ние също така ограничаваме сексуално вулгарния език, който може да доведе до обида, тъй като някои групи в нашата глобална общност може да са чувствителни към този тип съдържание и това може да попречи на хората да се свързват с приятелите си и с по-широка общност”, допълват от социалната мрежа, която притежава и Instagram и правилата важат и за двете.

Емотикони, за които е известно, че представляват пенис (патладжан), дупе (праскова) и еякулация (капене на вода), все още ще се допускат в описания, но вече не могат да се използват по начин, който предлага или изисква нещо сексуално.

Картинките вече не могат да бъдат използвани и за цензуриране на голота от потребителите. Много често точно тези две емотиконки се използваха от хората в социалните мрежи за това.

В новите правила на Facebook Community Standards Sexual Solicitation това е обяснено като „начин за предотвратяване на каквито и да било координирани сексуални срещи между възрастни“.

Новите промени са приети смесено от потребителите. Много от тях смятат, че това е ограничаване на правата им.

Колаж: Герд Алтман