>

Google предсказва смърт или оздравяване на пациента

Google

Google може предсказва датата на смъртта на пациентите чрез невронна мрежа.

Американската компания Google е разработила невронна мрежа, която може да предскаже датата на смъртта на човек, въз основа на неговите медицински показатели.

Това съобщи американската телевизия Bloomberg във връзка с изследванията на компанията.

Според него, невронната мрежа вече е успяла да предскаже точно вероятността за смърт на пациентка, постъпила в болница в последен стадий на рак на гърдата.

Докато компютърът на болницата оценил вероятността за смъртта на жената на 9,3%, невронната мрежа на Google – на 19.9%. Пациентката починала няколко дни по-късно.

По-голямата точност на прогнозата е била постигната, благодарение на анализа на по-ранни неизползвани записи в стари медицински картони и PDF файлове.

Общо невронна мрежа анализира 175 639 фактори, което я прави по-бърза и по-точна, отколкото която и да е друга, съществуваща в момента програма.

Невронна мрежа на Google може също така да даде прогноза за оздравяването на пациента, за периода на пребиваването му в болницата, както и за вероятността от повторно лечение.

В момента Google тества използването на изкуствен интелект в такива области на медицината, като радиестезия, офталмология, дерматология и кардиология, отбелязва Boomberg и допълва, че с успеха на това постижение интернет гигантът най-после ще може да навлезе в сферата на здравеопазването.

Компанията планира да започне тестване на нов софтуер в Индия, където невронната мрежа ще се използва за откриване на ранни признаци на диабетна ретинопатия – едно от усложненията на диабета, причиняващо заболяване на ретината, в резултат на нарушение във функцията на кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват очите.

Снимка: Томас Хоук