GSM-ите са вредни за деца под 12 години

Децата под 12 години не трябва да използват мобилни телефони, предупреди британското правителство, тъй като те вредят сериозно на здравето им.

Препоръчително е дори в по-късна възраст, тинейджърите да изпращат текстови съобщения, вместо да говорят, предупреждават експерти.

По думите на специалистите, докато няма доказателства, че децата са по-чувствителни към вредните излъчвания от мобилни телефони, отколкото възрастните, възможността не трябва да се изключва. В ранна възраст имунната система на децата все още не се е развила. Тогава децата са по-чувствителни към някои фактори, като например ултравиолетова светлина.

Ако детето е изложено на прекомерно слънце, то е по-склонно да получи рак на кожата, отколкото възрастния, изложен на същите слънчеви лъчи“, обясняват експерти, цитирани от агенция БГНЕС.

Също така, малките са по-чувствителни и към замърсяването, което повишава риска от развитие на редица болести. Тези резултати са следствие на 30-годишни изследвания, направени на 250 000 европейци, в това число над 100 000 британци.

Като част от проучванията, специалистите проверили дали мобилните телефони не повишават шансовете от неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и множествена склероза, както и мозъчен инсулт и сърдечно-съдови заболявания и по-малко сериозни заболявания като главоболие и нарушен сън. Подробности около страничните ефекти от употребата на телефони предстоят да бъдат обявени.

Въпреки тревожните данни експерти определят резултатите като “успокояващи”. Вредата им е безспорна, но за развитие на рак, например, са необходими много години, а повечето хора използват технологиите от около десетилетие насам.

Снимка: Simon Blackley