Киви срещу безсъние

киви

Един плод киви преди лягане подобрява качеството на съня.

Ако хапвате киви преди сън, ще заспивате по-бързо, ще спите повече и ще имате по-добро качество на съня.

Един плод киви съдържа само 42 калории и значително количество хранителни вещества, включително 71% от дневната доза витамин С и витамин Е. Той осигурява на мъжете и жените съответно 23% и 31% от витамин К, от който се нуждаят всеки ден. В кивито има също калий и фолиева киселина (витамин B9), както и други минерали.

Според проучвания за потенциала на кивито за подобряване на качеството на съня, то може да бъде и една от най-добрите храни за ядене преди лягане.

В 4-седмично проучване 24 възрастни консумират два плода киви един час преди лягане всяка вечер. В края на проучването участниците заспивали 42% по-бързо, отколкото когато не са яли нищо преди лягане.

Освен това способността им да спят през нощта без събуждане се е подобрила с 5%, докато общото им време за сън се е увеличило с 13%.

Резултатите от това проучване са публикувани в „Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition“ (APJCN) през 2011 г.

Не е известно със сигурност защо кивито може да помогне за съня, но изследователите смятат, че това може да е свързано с техните антиоксидантни свойства, способността да се справят с дефицита на витамин B9 и/или високата концентрация на серотонин.

Серотонинът е мозъчен химикал, който помага за регулирането на цикъла на съня.

Също така се предполага, че противовъзпалителните антиоксиданти в кивито, като витамин С и каротеноиди, може да са отчасти отговорни за техните стимулиращите съня ефекти на кивито.

Като цяло кивито е богато на серотонин и антиоксиданти, като и двете могат да подобрят качеството на съня, когато се хапва 1-2 плода преди лягане.

Снимка на плод киви: Robert Owen-Wahl / Pixabay