Музиката от Super Mario Bros. е добавена в Библиотеката на Конгреса на САЩ

Супер Марио Bros.
Mario (Chris Pratt) in Nintendo and IlluminationÕs The Super Mario Bros. Movie, directed by Aaron Horvath and Michael Jelenic.

Музикалната тема от „Super Mario Bros.“ е избрана от Библиотеката на Конгреса на САЩ като първия запис от видео игра, избран за включване в Националния регистър на записите.

Музиката от играта „Super Mario Bros.“ е първата от видео игра, добавена в Библиотеката на Конгреса на САЩ (U.S. Library of Congress) към Националния регистър на записите (National Recording Registry).

Мелодията от видео играта „Super Mario Bros.“ на Нинтендо е включена сред 625-те записа, които представят някои от най-значимите звуци от историята и културата на нацията, и е добавена в Националния регистър на записите на Библиотеката на Конгреса.

Основната музикална тема на видео играта „Super Mario Bros.“ е издадена на 13 септември 1985 г. и е с продължителност 1 минута и 22 секунди.

Това е едно от многото скорошни постижения за гейминг индустрията. През февруари 2023 г. Assassin’s Creed Valhalla стана първата видеоигра, която е спечелила награда Грами в категорията Best Score Soundtrack for Video Games and Other Interactive Media.

Националният регистър на звукозаписите е списък със звукозаписи, които „са културно, исторически или естетически значими и/или информират или отразяват живота в Съединените щати“. Регистърът е създаден с Националния закон за съхранение на записи от 2000 г., който създава Националния съвет за съхранение на записи, чиито членове се назначават от библиотекаря на Конгреса. Записите, съхранявани в Националния регистър на звукозаписите на Съединените щати, образуват регистър на записите, избирани ежегодно от Националния съвет за съхранение на записи за съхранение в Библиотеката на Конгреса.

Националният закон за опазване на звукозаписи от 2000 г. създаде национална програма за защита на звукозаписното наследство на Америка.

Целта на Регистъра е да поддържа и съхранява звукозаписи и колекции от звукозаписи, които са значими в културно, историческо или естетическо отношение.

Започвайки от 2002 г., Националният съвет за съхранение на записи избира записи, номинирани всяка година за съхранение. На 27 януари 2003 г. са обявени първите 50 записа.

През първите четири годишни списъкът съдържаше по 50 селекции. От 2006 г. насам се избират по 25 записа годишно. Към 2023 г. в Регистъра са запазени общо 625 записа. Всяка календарна година се приемат публични номинации за включване в списъка със селекции за тази година, които се обявяват всяка следваща пролет.

Критериите за избор са следните:

  • Записите, избрани за Националния регистър на записите, са „културно, исторически или естетически значими“ и/или информират или отразяват културата в Съединените щати.
  • Записите няма да бъдат разглеждани за включване в Националния регистър на записите, ако не съществува копие от записа.
  • Нито един запис не отговаря на изискванията за включване в Националния регистър на звукозаписите, ако не са изминали поне десет години от създаването на записа.

През 2023 г. са включени също и песните „Imagine“ (1971) на Джон Ленън, „Stairway to Heaven“ (1971) на Led Zeppelin, „Flashdance.. What a Feeling“ (1983) на Айрийн Кара, „Sweet Dreams (Are Made of This)“ (1983) на Eurythmics, „All I Want for Christmas is You“ (1994) на Марая Кери, „Gasolina“ (2004) на Daddy Yankee, както и албумите „Synchronicity“ (1983) на Police и „Like a Virgin“ (1984) на Мадона.

На 5 април 2023 г. световна премиера направи компютърната анимация по играта „Супер Марио Bros.: Филмът“, която стана и сред най-гледаните филми по света през 2023 г.

Кадър: Форум Филм България