Не съществува промяна за 21 дни

спортуваща жена

Твърдението, че човек може да промени свой навик само за 21 дни, е мит.

Не съществува промяна на навиците за 3 седмици, защото твърдението е мит. Емпирично проучване доказва това.

През 1960 г. един пластичен хирург на име Максуел Малц публикува изключително популярна книга, в която се появява един лъжлив факт – за да промените начина си на живот и да си създадете нов навик, са необходими само 21 дни, съобщава онлайн изданието „Science Alert“ на 19 април 2023 г., цитирано от агенция БГНЕС.

Тази цифра (21 дни) се основава на наблюденията на Малц върху времето, което е било необходимо на пациентите му, за да свикнат с новите си лица. Макар че това има малко общо с промяната на поведението, много от нас все още се придържат към обещанието, че за няколко кратки седмици можем да направим малки, но въздействащи промени в ежедневието си.

Учени от Калифорнийския технологичен институт, Чикагския университет и Университета на Пенсилвания оспорват тази и без това несигурна идея, като използват данни от над 30 000 посетители на фитнес зала, които са тренирали около 12 милиона пъти за период от четири години, и над 3000 болнични работници, които са измили ръцете си общо 40 милиона пъти за близо 100 смени.

Използвайки инструменти за машинен анализ, за да анализират кога поведението на хората става предвидимо – и следователно обичайно – изследователите установяват, че (може би изненадващо) някои навици се формират по-дълго от други. Влизането в рутината на тренировките отнема средно около шест месеца, например.

„Противно на общоприетото схващане за “магическо число” от дни за изграждане на навик, ние открихме, че обикновено са необходими месеци, за да се създаде навик за ходене на фитнес, но седмици, за да се създаде навик за миене на ръцете в болницата“, пишат учените от екипа по поведенчески науки, ръководен от Колин Камерър от Калифорнийския технологичен институт (Caltech).

Опитите да се разберат навиците – как да се създадат и как да се разрушат – са от постоянен интерес за психолозите по очевидни причини. Навиците, както добрите, така и лошите, могат да имат огромни последици за нашето здраве и благополучие: простите навици могат да облекчат умственото натоварване от вземането на милиарди дребни решения за един ден; животът, завладян от пристрастяване, може бързо да се разпадне.

Въпреки вниманието, това актуално изследване е едно от малкото, които разглеждат колко бързо хората формират навици в реални условия, извън изкуствената сфера на психологическите лаборатории.

Едно от основните проучвания от 2009 г. установи, че на хората са им необходими около два месеца, за да създадат навик, който е свързан с ежедневен сигнал, например да закусват. Сред 96-те доброволци обаче имало огромни различия: на хората им били необходими от 18 до 254 дни, за да почувстват, че новосъздаденият им навик е станал автоматичен.

Тези проучвания обаче са разчитали на хора, които са попълвали анкети, за да докладват за поведението си, докато в новото проучване са анализирани данни за посещенията във фитнеса и миенето на ръцете, за да се види кога действителното, повтарящо се поведение става предвидимо.

Точно както членовете на фитнес залите трябваше да се регистрират при пристигането си, персоналът, участващ в отделно проучване, наблюдаващо миенето на ръцете в болниците, трябваше да сканира идентификационна карта всеки път, когато мие ръцете си. Данните включваха подробности, които позволиха на изследователите да проучат някои променливи, като например часа на деня или деня от седмицата, за да определят дали това има някакво влияние върху поведението на дадено лице.

„С помощта на машинен анализ можем да наблюдаваме стотици контекстуални променливи, които могат да бъдат предсказващи за изпълнението на поведението“, обяснява поведенческият учен Анастасия Буялска, която сега работи за френска маркетингова фирма, след като завършва магистратурата си в Caltech.

Ако е минало повече време от последното посещение на фитнес залата, вероятността да се върнат е по-малка, но часът на деня има малко влияние върху обичайното посещение на хората. Както и при предишни изследвания, изглежда, че поддържането на известна гъвкавост в рутинните упражнения е важно, но също така е важно и постоянството.

Две трети от посетителите на фитнеса се придържат към едни и същи дни от седмицата, като най-популярни са понеделниците и вторниците – и това отново повтаря други проучвания, според които мотивацията достига своя връх около така наречените дати за ново начало.

Моделите на поведение показват, че за да се придържат към новия си навик за упражнения, са необходими между четири и седем месеца, което е два пъти повече от резултатите от предишни проучвания. От друга страна, здравните работници са започнали да мият ръцете си рутинно само след няколко седмици.

Това показва, че формирането на нов навик наистина зависи от човека, но също така и от самото поведение, колко време и усилия са необходими, както и от сигнала, който го предизвиква.

Снимка на спортуваща жена: happyveganfit / Pixabay