Откритие на 92 гена обещава пробив в лечението на Алцхаймер

ДНК

Учените се надяват, че болестта на Алцхаймер ще бъде лечима към 2040-та година, благодарение на новооткрити гени.

Експерти по болестта на Алцхаймер смятат, че през следващите 20 години ще бъде открито животопроменящо лечение на най-разпространената форма на заболяването, пише британския „MailOnline“ на 11 април 2023 г., цитиран от БТА.

Екип от университета в Кардиф вече е идентифицирал 92 гена, които значително увеличават риска от заболяването, докато при започването на изследванията през 2009 г. са били известни само три гена.

Професор Джули Уилямс, директор на Центъра за деменция в Кардиф, каза: „Мисля, че до 2040 г. ще сме в състояние да предложим редица лечения, като се очаква някои от тях да въздействат върху огромния брой причини за болестта.“

Генната терапия и подобреното международно научно сътрудничество допринасят за нарастващите познания на експертите за болестта – един от най-големите убийци на хора над 50 години.

Професор Уилямс каза още: „Когато знаете къде да започнете да търсите, можете да проучите ефектите, които гените оказват върху определена мозъчна дейност“. Тя изучава болестта на Алцхаймер от 30 години. Според нея „нещата се ускоряват и подобряват непрекъснато – през последните седем години научих повече, отколкото през предишните двадесет“.

Развитието на научните изследвания позволи на експертите да открият, че микроглиалните клетки, известни като „камионите за боклук на мозъка“, погрешно убиват здрави мозъчни клетки, включително синапси. Те са връзките между невроните и ако бъдат премахнати ненужно, човек може да загуби връзките, които пораждат мисълта и спомените.

Професор Уилямс обяснява, че проучването на хиляди случаи я е накарало да осъзнае, че няма един единствен виновник за болестта. Тя е убедена, че Алцхаймер трябва да се разглежда комплексно – така както се възприемат днес сърдечните заболявания, за които допринасят много фактори, а няколко различни терапии помагат за забавянето и предотвратяването им.

Някои лекарства вече са разрешени за употреба при други състояния, свързани с Алцхаймер и могат да влязат в употреба до пет години.

Професор Тара Спийс-Джоунс, водещ експерт в Единбургския университет, обясни миналата година, че до десетилетие може да бъде налично лекарство, което да спре развитието на проблемите с паметта, надхвърлящи първоначалното леко объркване. Тя каза: „Опасявам се да използвам думата „лек“, която е много силна, но мисля, че до 10 години ще имаме лекарство, което ще модифицира заболяването“. „Това ще медикамент, който може да спре болестта на Алцхаймер в нейния ход или дори – макар че това е по-малко вероятно – да я обърне, след като е започнала“, добави професор Джоунс.

Експертът е особено развълнуван от изследванията на „рецептора Сигма-2“, който се намира в мозъчните клетки и изглежда привлича струпвания на протеин, наречен амилоид бета, който е свързан с болестта на Алцхаймер. Ранните изследвания, макар и само на 19 души, показват, че лекарство, блокиращо този процес, би могло да предотврати развитието на болестта на Алцхаймер.

3D илюстрация на ДНК: Arek Socha / Pixabay