PCA3 тест за ранно откриване на рак на простатата

PCA3 тест е най-новият и доказано сигурен метод за ранно откриване на рак на простатната жлеза.

За първи път е възможно да се изследват клетки от простатната жлеза, съдържащи се в урината. Тестът е изключително ефективен за ранно откриване на рак на простатата и вече се порзва и в България, съобщиха от Хил Клиник.

Въведен е за първи път във Великобритания през 2007 г. PCA3-тестът действа по различен принцип от стандартния PSA тест като не се влияе от размера на простатата и от наличието на урологични инфекции.

Тестът за определеляне нивата на раковия ген допълва надгражда досегашните изследвания – PSA-анализа и дава по-ясна картина. Наличието на високи нива на резултата от PCA3 тест предполага, че карциномът е с критични за пациента размери.

PCA3 е съкращение, което означава ген на рака на простатата 3 (Prostate Cancer Gene 3). За да се направи се взима урина на пациента, в която се изследва концентрацията на генетичните маркери PCA3 и mRNA. Те са носители на информация за наличието на ракови клетки и са база за изчисляване на точния резултат. Ако крайната цифра е висока, това означава наличие на ракови клетки в простатата. В такива случаи се препоръчва незабавно провеждане на биопсия. Ако стойностите са ниски, вероятността за карцином е незначителна.

Карциномът на простатната жлеза може да бъде напълно излекуван, ако бъде открит в ранен стадий. Затова ранната диагностика е от изключително значение за ефективността на лечението.

Илюстрация: www.hillclinic.com