Словакия забрани пшеницата от Украйна заради пестициди

жътва в Украйна

Словакия забрани преработката и продажбата на зърно от Украйна заради пестициди и предупреждава за опасността България и Румъния.

Словакия забрани преработката и продажбата на зърно от Украйна заради пестициди. Това информират румънските медии, като се позовават на съобщение на Министерството на земеделието на Словакия от 13 април 2023 г., съобщи БТА.

„Решението беше взето, след като в партида пшеница от Украйна с тегло 1500 тона беше потвърден пестицид, който не е разрешен в ЕС и има отрицателно въздействие върху човешкото здраве“, отбелязват от ведомството и уточняват, че ще съберат проби от цялото зърно и брашно от Украйна, които вече се съхраняват в Словакия.

„Ще информираме и министрите на земеделието на България и Румъния на днешната съвместна среща, която ще бъде посветена на защитата на пазарите срещу вноса на евтини стоки от Украйна“, допълват от министерството.

На 9 април 2023 г. Унгария обяви, че ще въведе нови мерки за намаляване на обема на украинското зърно, заради опасения относно големи количества евтини и некачествени украински продукти, влизащи в страната. По-рано тази седмица Полша постигна споразумение с Украйна да спре вноса на зърно поне до юли поради големия приток на евтино украинско зърно, което разгневи полските фермери.

Преди седмица на протести излязоха и румънските фермери, които настояват за повторното въвеждане на мита за внос на селскостопански продукти от Украйна и за стриктен мониторинг на всеки влязъл в Румъния камион. Заради кризата с украинското зърно от опозицията в северната ни съседка поискаха оставката на министъра на земеделието и развитието на селските райони Петре Дая.

В края на март 2023 г. Българската агенция по безопасност на храните направи лабораторно изпитване на яйца, внос от Украйна, като пробите бяха изследвани за забранени за употреба ветеринарни лекарствени продукти, антибиотици, сулфонамиди, кокцидиостатици, тежки метали и радиоактивност. Резултатите са отрицателни.

Снимка на жътва в Украйна: Igor2008 / Pixabay