Spotify надхвърли половин милиард потребители

Spotify

Spotify надхвърли 500 милиона активни потребители.

Гигантът в областта на музикалния стрийминг Spotify края на март е имал 515 млн. активни потребители месечно, което надмина очакванията, докато загубата от дейността му се задълбочи, обявиха от шведската компания в прессъобщение на 25 април 2023 г.

Броят на платените абонати на Spotify също нарасна до 210 милиона.

Анализаторите, запитани от Factset, очакваха общият брой на месечно активните потребители да достигне средно около 501 млн. души, а на плащащите абонати – 207 млн. души.

В изявлението си Spotify заяви, че е отчела „най-силното“ си първо тримесечие „от излизането си на борсата през 2018 г.“, като почти всички показатели за ефективност са „надминали очакванията“.

Според компанията разширяването на загубата се дължи на по-големия брой служители в сравнение с година по-рано и на промени в социалните разходи.

През януари 2023 г., след подобни стъпки на други гиганти в технологичната индустрия, стрийминг гигантът обяви, че съкращава около 600 работни места от общо около 10 000. Оперативните му разходи също бяха увеличени поради разходи, свързани с уволнения.

Подкрепени от нарастващия брой потребители, приходите – от които по-голямата част идват от платени абонати – нараснаха с 14% до 3 милиарда евро.

Това обаче не отговаря на очакванията на анализаторите за 3.4 млрд. евро.

От стартирането си досега платформата само от време на време е отчитала тримесечна печалба и редовно е отчитала годишни загуби, въпреки силния ръст на броя на абонатите и предимството, което е имала пред конкурентите си като Apple Music и Amazon Music.

За цялата 2022 г. тя отчита нетна загуба в размер на 430 млн. евро в сравнение със загуба от 34 млн. евро през 2021 г.

През последните години Spotify инвестира и над един милиард евро в подкастинг, но според анализатори компанията все още не е доказала, че инвестициите дават резултат.

Spotify е втората най-популярна музикална платформа в България след YouTube, като двете са включени в компилирането на класацията за най-популярните музикални хитове в България, която Zdraven.bg съставя, а и в света. Можете да видити кои са най-големите хитове в България за 2023 г., както и за 2022 година.

Снимка на смартфон със Spotify: StockSnap / Pixabay