Starbucks обмисля да напусне Facebook

Starbucks във Facebook

Starbucks е в процес на оценка на присъствието във Facebook заради нестихващи омразни коментари.

Световноизвестната верига кафенета със собствено кафе Starbucks обмисля да напусне най-голямата социална мрежа в света – Facebook.

Facebook се бори, за да попречи на Starbucks да напусне платформата, след като най-голямата компания за кафе в света заяви, че е обезсърчена от омразни коментари, оставени под публикациите й, свързани с въпроси на расовата и социалната справедливост.

BuzzFeed News, цитирани от агенция БГНЕС, съобщава, че разочарованието от негативни коментари е достигнало до точката, в която се обмисля премахването на страницата на компанията от социалната мрежа.

„Starbucks е в процес на оценка на органичното им присъствие във Фейсбук и дали изобщо трябва да продължат да присъстват на платформата“, написа служител на Facebook, който отговаря за отношенията с компанията Starbucks, към колегите си.

„Винаги, когато Starbucks публикуват постове по отношение на социални проблеми или тяхната мисия и ценности (напр. BLM, LGBTQ, климатичните промени и т.н.), те са нападнати от негативни / безчувствени коментари, свързани с речта на омразата, под техните публикации.“

Същият служител каза, че екипът на кафе-компанията, отговорен за управлението на дискусиите в страницата на Starbucks във Facebook, се е борил да модерира омразните коментари, но не е могъл да ги деактивира.

Говорителката на Starbucks Саня Гулд не може да потвърди дали компанията обмисля да премахне страницата си във Facebook, но направи изявление, че корпорацията за кафе е „против речта на омразата“.

„Въпреки че са въведени някои промени, ние вярваме, че може да се направи повече за създаване на приветливи и приобщаващи онлайн общности“, каза тя в изявление за Facebook. „Работим съвместно с всички компании, с които правим бизнес, за да гарантираме, че всяка реклама, направена от наше име, е в съответствие с нашите стандарти за марка.“

В изявление говорителката на Facebook Дани Левър каза, че Facebook предлага „инструменти за ограничаване на това съдържание да се показва на страниците на партньорите, включително начини брандовете да контролират тези, които могат да коментират техните публикации“.

„Нашите екипи работят с нашите клиенти по целия свят по различни въпроси и както показва тази публикация, ние работим с тях, за да спрем омразата на страниците им“, каза още тя.

Ако Starbucks напусне платформата, няма да е първата известна компания, която го прави, но ще е сред най-големите.

Илон Мъск премахна страниците на SpaceX и Tesla през 2018 г., като част от кампанията „#DeleteFacebook“ по време на скандала с Cambridge Analytica, свързан с поверителността онлайн и събирането на данни.

И двете компании запазиха присъствието си в най-голямата в света социална мрежа за споделяне на снимки и кратки клипчета Instagram, който е собственост на Facebook, но не са се върнали на основната платформа.

През 2020 г. Starbucks се присъедини временно към стотици други компании в кампанията „Да спрем омразата с цел печалба“, която ги накара да спрат да рекламират във Facebook, за да настояват за по-строга позиция и санкции срещу словото на омразата и расизма в социалните мрежи. Тези ходове не помогнаха много на бизнеса, защото Facebook отчете рекордните приходи от 86 милиарда долара през 2020 г.

Страницата на Starbucks във Facebook е с над 36 милиона души, които са я харесали, с над 35 милиона последователи и с над 38 милиона души, които са се отбелязали с присъствие.