Tехнология може да спре разпространението на ебола

ебола

Нова технология би могла да спре разпространението на ебола, твърдят експерти.

Нов метод, разработен от калифорнийски изследователи би могъл да трансформира начина на идентифициране на вируса на ебола, позволявайки на лекарите да поставят диагноза на място вместо да изпращат проби в лаборатория, информира агенция Фокус, позовавайки се на технологичния сайт cnet.com.

Технологията би могла да ускори контрола върху разпространението на заразата в Западна Африка, която се сблъсква с най-тежката епидемия от десетилетия заради трудното поставяне на диагноза.

Системата се състои от два чипа –„микрофлуиден“ чип, в който се поставя пробата, и „оптофлуиден“ чип, който засича отделните молекули, съдържащи вируса. Предварителните тестове показват, че ефективността на метода е като на лабораторно изследване.

От избухването на епидемията в Гвинея през 2013 година заболяването е отнело живота на над 11 хиляди души в Западна Африка. При това, продължава откриването на нови случаи в Гвинея и Сиера Леоне. Спирането на болестта е трудно. Често симптомите не се проявяват дни наред, а потвърждаването на диагнозата може да отнеме дори по-дълго време.

Идентифицирането на ебола се извършва с теста PCR (полимеразна верижна реакция), при който проба от вируса се изпраща в лаборатория за изследване на генетичен материал. Това е сложен процес, тъй като методът разчита на изследване на молекули на ДНК. За съжаление вирусът ебола не се състои от ДНК, а от РНК, която има различна структура. По тази причина преди теста се прави ДНК копие на РНК.

Методът на учените от Санта Круз и Калифорнийския университет в Бъркли е относително прост, особено при ограничени ресурси. Системата включва изследване на отделни молекули една по една при преминаването им през миниюрен, пълен с течност канал в чип.

Снимка: NIAID