Белина вреди на децата

Учени твърдят, че ползването на белина е вредно за здравето на децата. Защо?

Редовната употреба на белина прави подрастващите по-податливи на грип, тонзилит или инфекции на дихателните пътища, показват резултатите от ново проучване

Предпочитаният от много семейства дезинфектант белина, може да навреди на здравето на децата, пише в-к Daily Express, позовавайки се на резултатите от белгийско проучване.

Редовната употреба на белина прави подрастващите по-податливи на грип, тонзилит или инфекции на дихателните пътища, показват резултатите от проучването на специалисти от университета на Льовен, обхванало над 9000 деца на възраст между шест и 12 години от Белгия, Испания и Финландия.

За целите на изследването родителите са попълнили въпросници, в които е трябвало да посочат колко често употребяват белина и колко пъти децата им са боледували от грип, тонзилит, синузит, бронхит и пневмония през изминалите 12 месеца.

Направеният анализ е показал, че броят и честотата на инфекциите са по-високи сред подрастващите, чиито родители редовно използват белина у дома.

Едно от възможните обяснения за неблагоприятния за здравето на децата ефект е, че при чистене с белина се отделят съединения. С дразнещото си действие те могат да увредят лигавицата на белодробните клетки, като по този начин се улеснява развитието на инфекции, пояснява агенция БТА.

Снимка: Orin Zebest