Броколи и соя срещу рак

Хранителен режим, богат на броколи и соя, може да лекува и дори да предотврати рак на дебелото черво, сочат резултатите от две изследвания, съобщи агеция БТА, позовавайки се на в-к Dayly Express.

Изследователи установиха, че броколито и соята не само защитават организма от вредни причиняващи рак химикали, но и се борят с болестта, пише actualno.com.

Тайната, свързана със способността на соята да се бори с рака, вероятно се крие в естествени липиди, чиито високи нива карат мутирали клетки у плодови мушици да се самоунищожат.

Процесът, известен като апоптоза, е ключов елемент в предотвратяването на рака на дебелото черво, който убива 16 000 души годишно.

Предишни изследвания показаха, че соеви продукти могат да намалят риска от рак, както и да понижат кръвното налягане и нивото на холестерола. В рамките на друго изследване учени от университета на Дънди лишиха мишки от ген-защитник, обозначен GSTP. Той се бори с вредните причиняващи рак химикали, които проникват в организма с цигарения дим. Това довело до 50-кратно увеличаване на чревните тумори.

Смята се, че броколито, зелето и карфиолът увеличават нивата на въпросния протеин-защитник и могат да защитят организма от опасните химикали.

Отдавна е известно, че в броколито съдържа вещества, които предотвратяват различни видове рак, а експерти дори откриха съставка в този зеленчук, която може да убие клетки на рака на гърдата.

Снимка: sxc.hu