Важни съвети при акне

акне

Представяме важни съвети при акне.

Акнето е хронично възпалителен процес на мастните жлези. То засяга не само младите хора, но от него боледуват и по-възрастните. Причините за развитие на акне могат да бъдат генетично унаследени. В млада възраст по-тежко от акне боледуват момчетата.

Акнето е лечимо, макар че изисква малко по-дълъг период от време. То може да бъде само локално, но може да бъде и вътрешно с включване на системни антибиотици или други препарати. Как могат да бъдат преодолени проблемите на акнето, какви последствия крие то, какво е лечението? Отговорите на тези въпроси даде в предаване на Ники Кънчев по Дарик Радио дерматологът-венеролог доц. д-р Мери Ганчева.

Какви са причините за акне?
Причините за развитие на акне могат да се разделят на два вида – едните са вътрешни, другите са външни или казано по друг начин – ендо- и екзогенни. Към ендогенните спада генетичното унаследяване, защото обикновено детето приема кожата на родителите си. Ако родителят е имал форми на акне в определен период на живота си, то в голям процент и детето развива акне лезии.

В млада възраст, в тийнейджърска възраст, по-тежко от акне боледуват момчетата като клинична изява. Като възрастово обусловено заболяване обикновено жените са тези, които страдат от акне, защото те правят така нареченото „поддържано акне” – акне, което се предизвиква не от повишена тъканна андрогенемия или от повишена серумна секреция, чисто и просто от ползване на неподходящи продукти, от ползване на продукти, които запушват порите, от ползване на специфични мазила, които не са подходящи за даден вид кожа.

Има и друг вид акне, така нареченото „акне екскурие”, при което пък няма съвсем типичната изява с характерните комедони, папули, пустули за акнето. Момичето или младата жена се дразни от най-малката проява на промени по кожата, тя постоянно се чопли, стиска и по този начин се получава едно надрано лице, което всъщност не е като истинското акне, което е при тийнейджърите. Това е заболяване, което трябва да бъде лекувано.

Възможно ли е мръсният въздух, популацията около нас и слънцето да са причини за акне?
Мръсният въздух определено играе роля, защото около нас непрекъснато е пълно с бактерии, гъбички. При нарушена цялост на кожата и при патологично състояние, такова, каквото е акнето, много по-лесно става суперпонирането на инфекция върху предварително увредена кожа, предварително увреден терен.

По отношение на слънцето, разбира се, слънцето е фактор, който в случая оказва негативно влияние върху акнето, защото патологичните и възпалителните процеси влизат в дълбочина.

Акнето има различни форми на изява – има слабо изразено, умерено и тежко изразено акне. Обикновено слабо изразеното акне първоначално се повлиява добре от слънцето, но веднага след това се получава така нареченият „ребаунд феномен” – обратен феномен, в които кожата се активира, получават се много нови гнойни пъпки и се запушват порите. Слънцето и солариумите не са подходящи за акнето и те го влошават.

Лечимо ли е акнето?
Да, лечимо е, макар че изисква малко по-дълъг период от време, в зависимост от клиничната форма се прилага различно лечение. То може да бъде само локално, но може да бъде и вътрешно с включване на системни антибиотици или други системни препарати.

В твоята практика имаш ли излекувани?
Да, разбира се. Трябва да има и поддържане на кожата, защото даден вид кожа има предиспозиция за формиране на специфични лезии, кистички или комедони. В зависимост от типа кожа тя трябва да бъде поддържана по-необходимия начин.

Важна ли е диетата за болните от акне?
Диетата е много важна по отношение на различни заболявания, но по отношение на акне диетата не е водещ фактор. Болните от акне трябва да имат добър лечебен режим, който да бъде съобразен и с клиничната форма на акне, да имат добри почистващи средства, да имат добра локална терапия и при необходимост и вътрешна терапия, но не е необходимо да спазват диета.

Снимка: Drew Herron