Водата – минерална или чешмяна?

Каква вода да пием – минерална или чешмяна?

Чистата изворна вода е най-доброто средство за утоляване на жаждата, само че осигуряването й невинаги е възможно. Постоянното пиене на минерална вода обаче крие риск за здравето, защото може в организма да се натрупат едни минерали за сметка на други. Затова лекарите препоръчват различните води да се редуват с изворни.

Здравните експерти редовно проверяват качествата на чешмяната вода. Специално за София те твърдят, че е чиста и добра за пиене. Има обаче хора, които се страхуват от хлорирането. Те могат да използват за допълнително пречистване специални битови филтри.

Не всяка бутилирана вода е минерална. Те се делят на изворна, минерална и трапезна. Първите две се набавят от природата, а третата е допълнително обработена. Някои води са високо минерализирани и са подходящи за лечението на различни заболявания. За да се пият по-дълго, е необходима консултация с лекар.

Водата, която съдържа минерали под 500 мг/л, е подходяща за по-продължителна употреба, но също трябва да се редува с чешмяна, изворна или трапезна, препоръчвка dnevnik.bg.

Снимка: sxc.hu

За релакс на всички Zdraven.bg представя няколко ромолящата вода на планински поток: