Вода в пластмасова бутилка има над 24 500 химикала

Вода в пластмасова бутилка има над 24 500 химикала, показват изследвания.

2 лв. за вода в пластмасова бутилка може да е евтин и удобен начин за многократна употреба, но струва ли си цената, която се плаща за здравето?

Германски изследователи са открили близо 25 000 химикала в една пластмасова бутилка с вода, някои от които действат като мощни медикаменти в тялото ни, според проучване, публикувано в изданието PLoS One и цитирано от prevention.com.

Авторите на изследването са закупили 18 различни проби вода в пластмасова бутилка от търговската мрежа във Франция, Италия и Германия. Използвайки различни методи за химичен анализ, те тествали водата от бутилките за нейната способност да взаимодейства в организма с рецепторите на естроген и андроген (тестостерон и друг мъжки репродуктивен хормон).

Изследователите сравнили данните с тези при пиене на чешмяна вода и резултатите били зашеметяващи.

По-голямата част от тестваните бутилирани води въздействали с двата вида на хормонални рецептори в известна степен; количество най-малко от 3 милилитра инхибират естрогенна активността на естрогена с 60%, а на и андрогена с 90%. Последното, пишат изследователите, е еквивалентен на хормонална активност при прием на лекарството Flutamide, което обикновено се предписва на хора, страдащи от рак на простатата.

Чешмяната вода не прeдизвиква никаква допълнителна естрогенна или андрогенна активност.

За втората част на изследването, учените изследвали кои химични вещества в пластмасова бутилка вода причиняват репродуктивни хормонални смущения. Те са използвали друга форма на химически анализ и открили, че водата в пластмасова бутилка съдържала 24 520 различни химикали. Хормонално най-активни били класове химични вещества, наречени малеати и фумарати, които се използват за производството на формата на пластмасови смоли, съдържащи се в пластмасовите бутилки за вода.

Самото присъствие на тези химични вещества не означава, че консумацията на вода от пластмасова бутилка ще доведе до сериозни дълготрайни проблеми, но това е обезпокоително.

Хормонално активните химикали, обикновено причиняващи ендокринни смущения, са известни с нарушения на репродуктивното развитието на децата, но повече изследвания установяват, че те могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания, диабет и безплодие сред възрастните.

Брус Блумберг, фармацевт от Университета на Калифорния – Ървайн , казва пред Британското кралско общество на химиците, че “е малко рано да се правят каквито и да било сериозни изводи за това как пагубно тези химикали ще бъдат към човешкото здраве. Но добавя: Сигурно е, че те не са от полза.

Затова съветваме всички, когато носят вода, да е в стъклена бутилка или манерка от неръждаема стомана, за да се избегнат тези възможни проблеми, а и да се спестят пари.

Снимка: Till Achinger