Грижи за кожата през зимата

жена през зимата

Преди началото на зимния сезон е времето за специално внимание на лицето и шията.

Важно е постепенно да смените средствата и методите за грижа, без да чакате началото на сухия вледеняващ студ. Би било полезно да се консултирате с дерматолог или козметик кои кремове и процедури са подходящи за вашия тип и структура на кожата, съветва lekar.bg.

Хората с проблемна суха кожа трябва да забравят през зимата миенето с вода. Подходящи са специализираните измивни продукти с ниско РН, почистващите лосиони без спирт. Мазните кремове и тези с витамини, съдържащи глицерин, бадемови масла или мед, са добра защита срещу студа за тях.

Много добре действат при вечерното измиване на лицето растителни масла и прясно изстискани сокове. Ако ползвате вода за миенето, то трябва да става с хладка, защото горещата ускорява овехтяването на кожата.

Особено внимание обърнете на устните и зоните около очите, които нямат мастна тъкан. Препоръчва се употребата на специални продукти за разгримирване за чувствителна кожа. Използвайте кремове, които съдържат ланолин.

Изключително важни през есента и зимата са витамините, особено витамин C, витамин E и витамин A. Кожата се нуждае от защита и от не по-малко вредния въздушен поток от климатика в офиса.

Ограничете приема на напитки, съдържащи кофеин и алкохол, тъй като те способстват за обезводняването на организма.

Не забравяйте и за правилното хранене. Мазните храни, голямото количество захар и сложните въглехидрати (тестените закуски и макаронените изделия) не са от полза за вашия организъм. Пробвайте да включите в дневното си меню и пълнозърнестия хляб.

Не забравяйте и витамините – тяхната липса предизвиква ранното стареене на кожата. Когато тя не е достатъчно овлажнена, хладният силен вятър я изсушава и за да изглежда лицето здраво и свежо, кожата му се нуждае от редовен пилинг. Използвайте различни средства за пилинг веднъж в седмицата, за да се избавите от горния слой мъртви клетки.

Ако след силен студ чувствате кожата си стегната и суха, задължително направете у дома следната процедура, препоръчва агенция БГНЕС. Намокрете чиста кърпа или пешкир с гореща вода, в която е разтворена сода, изстискайте го и покрийте с него лицето за 2-3 минути. После направете на лицето маска от яйчен жълтък, смесен с една чаена лъжичка витамин А или растително масло в равни пропорции. След 20 минути измийте маската с топла, а после със студена вода.

Снимка: Марек Бернат