Доматите унищожават ракови клетки

домати

Домати унищожават ракови клетки, твърдят учените.

Домати съдържат определени хранителни вещества, които могат да забавят прогресията на рак и дори убиват раковите клетки, показват проучвания на учени от Университета на Портсмут, Великобритания.

Веществото ликопен, съдържащо се в доматите, което им дава червеният цвят, е ефективно в борбата срещу рак. Изследователите препоръчват яденето на зеленчука дори като превенция от болестта.

Ликопенът се съдържа във всички червени плодове и зеленчуци, но неговата концентрация е най-висока в червените домати. Според експерти раковите клетки могат да бъдат пасивни в продължение на години без да показват никакви признаци на промени. Доматите могат да нарушат процеса в тялото и да спрат растежа на ракови клетки.

Пушачите трябва да приемат два пъти по-голямо количество домати от непушачите, за да бъде постигнат желания ефект. Новото проучване може да бъде пробив в областта на онкологията, категорични са специалистите, съобщава агенция БГНЕС, защото това изследване потвърждава предишни няколко наблюдения на американски учени.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание British Journal of Nutrition.

Снимка на домати: Hansuan Fabrega / Pixabay