Съставка в доматеното семе носи дълголетие

семе на домат

Съставка в семето на доматите подобрява кръвообращението и носи дълголетие.

Естествена съставка, намираща се в зрелите домати е ключов компонент за дълъг и здравословен живот, смятат британски учени.

Те установили, че съставката предотвратява съсирването на кръвта, което я прави естествена алтернатива на аспирина. Тя била открита от специалисти по храненето, изследващи ползите от средиземноморската диета.

Съставката била патентована като Fruitflow и вече е включена в плодов сок. Тя била открита през 1999 г. от проф. Асим Дута-Рой от Rowett Institute в Абърдийн. Съставката е извлечена от сок на зрял домат. Клиничните изследвания показали, че тя може да помогне за поддържането на здравословно кръвообращение, предотвратявайки съсирването на кръвта.

Докато разразаботвахме Fruitflow не открихме никакви странични ефекти, казва проф. Дута-Рой за в-к Telegraph.

Установено било, че кръвообращението се подобрява три часа след приемането на Fruitflow и резултатите може да се задържат до 18 часа, което го прави идеален за ежедневна консумация.

Екстрактът, който е безцветен и няма вкус, може да се добавя към различни храни, без да променя вкусовите им качества. Той е разтворим във вода и не съдържа протеини и мазнини. Освен във Великобритания, и здравните власти на ЕС вече са одобрили съставката за ползването й в Обединена Европа.

Снимка на семе на домат: Ове Тьопфер