Касис срещу астма

касис

Касис помага срещу астма, твърдят експерти.

Касис може да помогне на милионите хора по света, страдащи от астма, пише в-к Dayly Express, позовавайки се на резултатите от новозеландско изследване.

Авторите на проучването от компанията Plant & Food Research са установили, че касисът улеснява дишането на хора с астма, като помага на имунната система да намали възпалението в дробовете, съобщава агенция БТА.

Специалистите припомнят, че възпалението е процес, чрез който белите кръвни клетки и химикалите в тялото ни предпазват от инфекции и “нашественици” като вируси и бактерии.

В лабораторни експерименти с култури от човешки белодробни клетки авторите на проучването са открили, че съединението епигалокатехин намалява възпалението в белодробната тъкан. Съединението, известно със свойствата си на антиоксидант, дори може да помогне за предотвратяването на алергичните реакции.

Епигалокатехинът напълно контролира възпалението и го свежда до ниво, при което клетките отново функционират нормално. Откритието, че естествени съединения действат по този начин и допълват работата на имунната система, е изключително вълнуващо. Изучавайки по-задълбочено този механизъм, ще можем да създаваме храни, които съдържат полезните съставки. Те могат да бъдат прилагани като “естествени помощници” в конвенционалното лечение с лекарства на астма и други алергични реакции, разяснява д-р Роджър Хърст от изследователския екип.

Касисът е известен като супер плод заради ползата му в борбата срещу рака и сърдечносъдовите заболявания.

Снимка: Хелмут Геверт