Кафе за здрав черен дроб

кафе

Пиенето на кафе е полезно за черния дроб, твърдят експерти.

Хората, които всеки ден пият кафе, са с подобрени функции на своя черен дроб и предотвратяват поява на чернодробни болести, твърдят американски учени.

Ново изследване показва, че хората, които пият кафе, независимо дали съдържащо кофеин или безкофеиново, е по-малко вероятно да имат високи нива на различни биомаркери, които сигнализират за лошо функциониране на черния дроб.

Става въпрос за ензимите аминотрансфераза, алкална фосфатаза, гама-глутамин трансаминаза. Високите им нива често пъти са знак за чернодробно увреждане и са свързани със здравословни проблеми като диабет, сърдечносъдови болести, неалкохолна мастна чернодробна болест, цироза, чернодробен рак.

За целите на изследването учените са проучили навиците, свързаните с пиене на кафе, на 27,783-ма участници на 20 и повече години. Специалистите изследвали различни чернодробни маркери от кръвните им проби.

Учените констатирали, че участниците, които всеки ден пият кафе, са с по-ниски нива на ензимите, свързани с лошо функциониране на черния дроб.

Участниците, които съобщават, че пият три или повече чаши кафе на ден, имат по-ниски нива на АЛАТ (аланин аминотрансфераза), АСАТ (аспартат аминотрансфераза), АФ (алкална фосфатаза) и ГГТ (гама-глутамил транспептидаза) в сравнение с тези, които не консумират никакво кафе. Изследователите също открили ниски нива на тези чернодробни ензими в участниците, които пият само безкофеиново кафе.

Предишни изследвания установиха, че консумацията на кафе може да има защитен ефект за черния дроб. Получените от нас резултати свързват пиенето на кафе, независимо дали съдържащо кофеин или не, с понижени нива на чернодробните ензими. Това навежда на мисълта, че различни от кофеина съставки в кафето вероятно допринасят за доброто функциониране на черния дроб, казва ръководителят на изследването Цян Сяо от Националния онкологичен институт на САЩ в Мериленд.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание на Американската асоциация за изследване на чернодробните заболявания Hepatology на 14 август 2014 г.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка на чаша с кафе: Даниел Рамирес