Кафе намалява риска от рак на черния дроб

Пиенето по три чаши кафе на ден намалява риска от рак на черния дроб, обявиха експерти.

Ново проучване на учените доказва отново полезното действие на пиенето на кафе срещу рак на черния дроб.

Три чаши кафе на ден намаляват риска от рак на черния дроб с до 50%, показва това изследване.

Според едно изследване питието намалява риска от най-често срещания тип рак на черния дроб, hepatocellular carcinoma (HCC) с 40%, но друго проучване показа, че рискът може да намалее с до 50%.

Авторът на изследването д-р Карло Ла Векия от Института за фармакологични изследвания Марио Негри в Милано заяви: Нашето изследване потвърждава минали заключения, че кафето е добро за вашето здраве и особено за черния дроб.

Положителният ефект от кафето върху черния дроб може да се дължи на доказаната способност на напитката да предотвратява диабет, известен рисков фактор за заболяването, допълни той, цитиран от агенция БГНЕС.

Изследователите направили мета-анализ на статии, публикувани между 1996 и септември 2012, включващ 16 висококачествени изследвания на общо 3153 случая.

Първичният рак на черния дроб може да бъде предотвратен чрез ваксинация срещу хепатит B, контрол на предаването на хепатит C и намаляване на консумацията на алкохол. Тези три мерки по принцип могат да предотвратят до 90% от първичния рак на черния дроб.

Ракът на черния дроб е шестият най-широко разпространен вид рак в света и третата най-честа причина за смърт от заболяването.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: noreg