Кафе срещу рак на черния дроб

Кафето намалява риска от рак на черния дроб, твърдят учени.

Изследване, в което са участвали етнически китайци, жители на Сингапур, показва, че изпиването на три или повече чаши кафе на ден може да намали с 44% риска от рак на черния дроб, пише в-к Straits Times, цитиран от агенциите ДПА и БТА.

Учените от Факултета по епидемиология на Сингапурския национален университет смятат, че две от маслата, съдържащи се в зърната на кафето – кафестолът и кахвеолът – имат свойства, предпазващи черния дроб.

Изследването е било започнато през 1993 г. и обхваща повече от 63 000 китайци – мъже и жени на възраст между 45 и 74 години. Именно тази възраст се смята за най-рискова за развиване на рак на черния дроб.

Резултатите от проучванията са дали нови доказателства, опровергаващи разпространеното схващане, че кафето е вредно за здравето.

Една от специалистките, участвали в изследването – проф. Ко Уон Пуай, писа неотдавна в американско научно списание, че резултатите показват, че любителите на кафето вече може по-малко да се тревожат, че може да имат рак на черния дроб.

Зеленият чай например, смятан за много полезен, няма такива свойства по отношение на черния дроб, добавя тя.

През 2008 г. изследване, направено сред хора, пиещи кафе, показа, че четири или повече чаши от напитката на ден може да намалят с 30% риска от диабет.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Flavio Takemoto