Лук срещу остеоартрит

Чесън, кромид и праз лук намаляват опасността от най-често срещаната форма на артрит – остеоартрит, установиха британски учени.

Изследователите от Кралския колеж в Лондон и от университета в Източна Англия анализирали възможна връзка между хранителния режим и болезненото ставно заболяване. Те установили, че жените, които ядат много чесън, кромид и праз, е по-малко вероятно да се разболеят от остеоартрит.

Изследването показва големия потенциал на съставките на чесъна за развиване на нови лечения на заболяването. Остеоартритът е най-често срещаната форма на артрит при възрастните, като жените е по-вероятно да се разболеят от нея от мъжете. Тя причинява болка и инвалидност, като засяга бедрата, колената и гръбнака на хора в средна и напреднала възраст.

До момента няма ефективно лечение, а само болкоуспокояващи и в краен случай се стига до смяна на ставите. Известно е, че съществува връзка между теглото и остеоартрита, но това е първото по-задълбочено изследване на влиянието на хранителния режим върху развитието и предотвратяването на заболяването, пише dariknews.bg.

Учените изследвани 1000 здрави жени близначки, повечето от които нямали симптоми на артрит. Те анализирани подробно хранителните навици на близначките и рентгенови снимки, които улавяли първите признаци на остеоартрит в бедрата, колената и гръбнака на участничките.

Учените установили, че тези от тях, които имали здравословен хранителен режим с големи количества плодове и зеленчуци, най-вече чесън, било по-малко вероятно да проявят първи симптоми на остеоартрит в бедрените стави. Изследователите открили, че съставката diallyl disulphide, съдържаща се в чесъна, намалява количеството увреждащи хрущяла ензими.

Снимка: sxc.hu