Лютите чушки горят калории

люти чушки

Лютите чушки горят калории.

Учени от университета Purdue в щата Индиана, САЩ, установиха, че веществото капсаицин, което придава на чушките лютивия им вкус, може да намали глада и да увеличи изразходването на енергия.

Установихме, че консумирането на червени чушки може да помогне за овладяване на апетита и за изгарянето на повече калории след ядене, особено за хора, които не консумират подправки често, съобщи проф. Ричард Матес, цитиран от агенция БГНЕС.

Промени в диетата, които не изискват големи усилия, като поръсването на ястието с нарязана люта чушка може да е много полезно в дългосрочен план, особено ако се съчетае с упражнения и здравословна храна, допълни той.

Проф. Матес съобщи, че чувството от яденето на люти чушки максимизира храносмилателния процес. Изгарянето в устата е причина за този ефект, обясни професорът. Изглежда, че ще постигнете по-голям ефект, ако включите това чувство, защото изгарянето допринася за увеличаването на телесната температура, изразходването на енергия и контролирането на апетита, съветва той.

В изследването, което продължило шест седмици, участвали 25 души с нормално тегло – 13 от тях обичали пикантна храна, а останалите – не. Предпочитаното количество люти чушки за всяка група било определено предварително, като тези, които не обичали люти чушки, предпочели 0,3 грама. Хората, които редовно консумирали люто, предпочели 1,8 грама.

Като цяло консумирането на червени чушки увеличило телесната температура и изгорило повече калории чрез естественото изразходване на енергия. Изследването установило, че хората, които не ядат редовно люти чушки, също изпитвали по-малко глад особено към мазните, солените и сладките храни.

Изследването потвърждава предишни резултати за ефекта на лютите чушки за отслабването, извършено от Калифорнийския университет.

Снимка: Евелин Кьостнер