Магданоз и целина срещу левкимия

магданоз

Магданоз и целина помагат срещу левкимия.

Консумирането на целина и на магданоз, богати на флаваноида апигенин, може да помогне за предотвратяването на левкемия, открили холандски учени.

Майкъл Пепеленбош от университета в Грьонинген, Холандия, съобщи, че изследванията са показали, че апигенинът, който обикновено се среща в плодовете и зеленчуците, може да спре развитието на два вида клетки при левкемията и да намали шансовете им за оцеляване.

Откритието показва, че апигенинът може да е ключът към предотвратяването на левкемията, обясни Пепеленбош.

Изследователят обаче предупреди, че според резултатите от проучването веществото проявява устойчивост при химиотерапия, което означава, че може да попречи на стандартното лечение на хора, за които вече е било установено, че са болни от левкемия.

Апигенинът може да е полезен за предотвратяване на левкемия, но не трябва да се приема едновременно с химиотерапията при вече установени заболявания, тъй като може да възпре положителния ефект от лечението, обяснява Пепеленбош.

Резултатите от изследването на холандските учени, озаглавено Цитотоксичността на апигенин върху клетъчните линии на левкемия: последствия за превенция и терапия, са публикувани в специализираното издание Cell Death & Disease на 28 януари 2010 г.

Снимка: Ифет Шен