Магнезий за добро настроение

Публикувано на 30. Aug, 2008 от в Психология, Сърце и кръвно, Храни

Магнезий помага за добро настроение, твърдят експерти.

Приемането на магнезий в повишени количества повдига самочувствието и настроението. Ако той липсва в организма, човек се чувствам по-тревожен, по-нервен, по-раним и чувствителен.

Мегнезият присъства в сравнително малко, предимно висококалорични продукти – шоколад, бобени храни, пълнозърнест хляб. Единствено скаридите са храна, богата на магнезий и бедна на калории.

Според учените само 30-40% от магнезия, който приемаме, се усвоява. Ако превишим необходимото количество от минерала, излишъкът се изхвърля. Ако пък магнезият, който получаваме, е по-малко, отколкото трябва да бъде, бъбреците правят всичко възможно, за да съхранят максимално количество от него.

Съществува връзка между липсата на магнезий и сърдечно-съдовите заболявания. Доказано е, че хората, които пият минерална вода, богата на магнезий, са по-малко предразположени към инфаркти. Недостигът на магнезий увеличава риска от аритмия и от тромбоза.

Според специалистите всеки ден трябва да доставяме по 6 мг магнезий на килограм от теглото си. Магнезият влиза в състава на скелета, мускулите, тъканите на сърцето, панкреаса, черния дроб, надбъбречните жлези и кръвта.

Спортистите и възрастните хора се нуждаят от повече, но бременната жена е тази, която има най-голяма нужда от магнезий. Дефицитът на магнезий при бременните може да доведе до хипертония, преждевременно раждане или забавяне на развитието на плода, обясняват лекарите, пише dnevnik.bg.

Снимка: Tim Wilson

Етикети: , , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.