Масаж за имунитет и срещу стрес

Всички сме убедени в лечебната сила на масажа. А данните от проучване на американски специалисти дори доказват, че масажите намаляват стреса и стимулират имунната система, съобщи изданието Science Daily, цитирано от агенция БТА.

Изследователите от Медицинския център Cedars-Sinai в САЩ са установили, че един-единствен масаж е достатъчен, за да се подобрят функциите на имунната и ендокринната системи.

Това е първото по рода си подробно проучване, което предоставя физиологични доказателства за стимулирането на имунитета след масаж, пише actualno.com.

Настоящото изследване показва, че след масаж не само се чувстваме добре, но и че той е полезен за здравето на организма.“, казва д-р Марк Рапапорт от изследователския екип.

На група от 53 доброволци са провеждани 45-минутни масажи, след което са взимани кръвни проби след първата, петата, 10-та, 15-та, 30-та и 60-та минути.

Проучването установило промяна на ливфоцитите и завишаване на процента на белите кръвни тела, които предотвратяват болестите в организма, намаляване нивата на хормон, отговорен за агресията и свързан с производството на хормона на стреса кортизол, както и самото негова намаляване.

Снимка: sxc.hu