Орехите са най-полезните ядки

Публикувано на 11. Apr, 2011 от в Диабет, Рак, Сърце и кръвно, Храни

орех

Най-полезните ядки са орехи, обявиха експерти.

Орехите са най-полезните ядки, съобщи агенция BBC, позовавайки се на американски учени, които призовават орехите да присъстват повече в ежедневната ни храна.

По принцип всички ядки са полезни за здравето. Орехите обаче съдържат повече антиоксиданти от фъстъците, бадемите, лешниците.

Д-р Джо Винсън от университета на Скрантън, САЩ, анализира количеството антиоксиданти в девет вида ядки и установи, че шепа орехи съдържа два пъти повече полезни съставки от същото количество от всички други популярни ядки. По-голямо е не само количеството на антиоксидантите, но и качеството и ефектът им.

Антиокисдантите в орехите са два до 15 пъти по-мощни от витамин Е, който предпазва тялото от увреждащи естествени химикали, причиняващи болести. Антиоксидантите са полезни, защото спират верижни реакции, които увреждат клетките.

От предишни изследвания е известно, че в малки количества ядките намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, рак на гърдата и рак на простатата, диабет тип 2 и др., припомня actualno.com.

Снимка: Андржей Гдула


Етикети: , , , , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.