Откриха соя в продукти Стара планина

Открита е соя в месни продукти, произведени по стандарта „Стара Планина”, съобщи на извънредна пресконференция на 13 октомври 2010 г. земеделският министър Мирослав Найденов.

Нарушилите стандарта са четири фирми, които са членове на Асоциацията на месопреработвателите. Соя е открита в кебапчета на „Унимес”, в кренвирши на „Кен”, в колбаси марка „Майстор Цвятко” на „Лалов и Вачев” и в карначета на „Сами-М”. Лицензите за стандарта на тези фирми ще бъдат отнети, заяви министър Найденов.

Предстои проверка на регионалните ветеринарно-медицински служби в градовете, където се намират цеховете на предприятията – Стара Загора, Монтана, Враца и Перник. По думите на Мирослав Найденов инспекторите „или са взели подкуп, или са проспали някоя проверка”. Той се закани да има дисциплинарни уволнения, ако се открият нарушения.

Фирмата „Кен” пък ще настоява за официално извинение от държавата. Тя не влагала нито соя, нито соев протеин в продуктите си – не само в продуктите по стандарт „Стара планина”, но и във всички останали. Това обяви на извънредна пресконференция на 14 октомври 2010 г. маркетинг директорът на фирмата Светозар Игнатов, цитиран от dariknews.bg.

Беше изказано мнение на Кирил Вътев,че е възможно соята да е попаднала чрез подправките. Веднага се обадихме на нашия доставчик на подправки в Австрия, който направи изследване в лабораторията си и потвърди,че и в неговата смес за подправки няма соя. Сега очакваме и резултатите от държавната лаборатория във Виена“, допълни Светозар Игнатов.

Ръководството на „Кен” ще настоява взетите проби да бъдат изследвани и в независими европейски лаборатории и когато се докаже,че не влагат соя и соев протеин в продуктите си, ще настояват за официално извинение от страна на държавата.

Снимка: ken.bg