Още за полезните дюли


Дюлите са сред най-полезните есенни плодове.

Дюлите действат противовъзпалително и затягащо поради благоприятното съчетание на танин и пектин, съобщава lechitel.info. Дюлите са подходящи също за лечение на заболявания на белите дробове, черния дроб и дихателните пътища.

Същественото в целебните елементи на полезните дюли е съчетанието на танинови и слизести, пектинови вещества. Те оказват едновременно противовъзпалителен и щадящ ефект върху стомашната и чревната лигавица.

Дюлята регулира храносмилането, подтиква пикочоотделянето, подобрява сърдечната дейност, укрепва кръвоносните съдове, омекотява раздразнението на въздухоносните пътища, намесва се в редица звена на обмяната на веществата, възпира атеросклерозата и склонността към затлъстяване.

Суровата дюля не е подходяща при остри стомашно-чревни инциденти, както и при хроничен запек.

Под формата на сок, нектар или фино пюре от дюли е уместно прилагането му при затихващи остри чревни възпаления, стабилизираща се вече язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при хроничен колит с разстройство.

Сварени или опечени, след дълбоко изрязване на околосеменните участъци, дюлите се дават при сърдечносъдови, белодробни, бъбречни, ставни заболявания.

С дюлева отвара от семките на дюлите се плакне уста при възпаление на венците.

Дюлите се използват също за ароматизиране на помещения. Смята се, че дюлята влияе оздравително върху стайния въздух благодарение на фитонцидната си активност. С дюли се ароматизират безалкохолни и алкохолни питиета, както и билкови чайове.

Снимка: zdraven.bg