Подсладените газирани безалкохолни са вредни за сърцето на жените

Американските лекари са установили връзка между употребата на подсладени газирани напитки и риска от коронарна болест на сърцето при жените, пише агенция БГНЕС.

Изследване на Харвардската медицинска школа е показало, че жените, които пият често по няколко чаши подсладена газирана вода, са изложени на 35% по-голям риск от сърдечно съдови заболявания. Резултатите са останали непроменени и след отчитането на такива фактори като пасивния начин на живот, увеличения индекс на телесна маса, пушенето, употребата на алкохол в големи количества и храна, богата на мазнини.

Кардиолозите припомнят, че подсладените соди и газирани напитки са нездравословен диетичен избор и те трябва да бъдат намалени до минимум. Според специалистите, редовното пиене на газирани напитки съществено увеличава риска от развитие на сърдечни болести при жените.

Изследването е обхванало 88 хиляди жени на възраст от 34 до 59 години. Лекарите посочват като особено вредни колата, диетичните содови и плодови сокове, в чийто състав влизат подсладители, негазираните калорични напитки и газираните. Авторите на проучването алармират, че за последните 30 години употребата на подобни напитки се е удвоила, особено сред тинейджърите.

Снимка: sxc.hu