Полезният джинджифил

джинджифил

Ето всички подробности за здравните ползи, които носи полезният джинджифил.

Джинджифилът е многогодишно растение, което има невероятно благотворно действие върху човешкия организъм. Консумирането на джинджифил гони грипа, твърдят експерти.

В средновековна Европа джинджифилът бил на особена почит, но с времето започнал да се използва само за сладкарските изделия. Източните страни обаче не могат да си представят съществуването без джинджифил. Растението произхожда от Азия, но най-големият му производител е Индия.

Казват, че джинджифилът с най-екзотичен вкус идва от Ямайка. Азиатците от доста време го използват като лекарство, подправка, храна, козметично средство и афродизиак. Японците пък го използват и като захаросан или кисел. Още в колониалната епоха англичаните са му отдавали особено внимание така и произлиза известният сладкиш “ginger bread” (джинджифилов хляб) и любимото ферментирано питие “ginger ale” (джинджифилова бира).

Джинджифилът е с високо съдържание на калий, необходим за сърдечната функция, както и с високо съдържание на манган и минерали, които изграждат устойчивост към болести. Той предпазва лигавицата на сърцето и кръвоносната система, намалява високото кръвно налягане, а също така намалява и нивата на вредния холестерол в организма на човека.

Джинджифилът има антибактериални, аналгетични и успокоителни действия. Учените го препоръчват на бременните особено през първите три месеца, защото помага при гадене и повръщане. Джинджифилът помага и при проблеми с храносмилането, повишава работата на жлъчката.

Растението джинджифил направо е истински магьосник, когато става въпрос за грип или настинка. Има антисептично действие и успокоява кашлицата, ако се използва като добавка към чайовете и топлите напитки. В комбинация с други билки увеличава тяхното действие.

Свежият корен на джинджифила се използва срещу потенето и изхвърлянето на токсични материи от организма, а изсушеният корен за болки в стомаха, диария, ревматизам, кашлица.

Чай джинджифил ускорява процесите на метаболизма благодарение на етеричните масла, на които е много богат. Той се използва и когато трябва да се преодолеят пристъпи на гадене, както и при борба със стомашни разстройства. Джинджифиловият чай е полезен при болки в гърлото, както и при менструални болки. Полезен е при бронхит, пневмония и дори при бронхиална астма. Той е идеално средство срещу настинка с хрема.

Като подправка джинджифилът е прекрасен за овкусяване на ястия от месо, риба, зеленчуци, ако се използва пресен, настърган или на парчета.

Джинджифилът, независимо дали е в ястия или във вид на чай, действа стабилизиращо и укрепващо и на имунната система. Учени твърдят, че джинджифил помага дори като превенция срещу рак.

В 100 грама джинджифил на прах, пише wikipedia.org, се съдържат:
енергия: 336 ккал;
въглехидрати: 71.62 г;
захари: 3.39 г;
диетични фибри: 14.1 г;
мазнина: 4.24 г;
протеин: 8.98 г;
витамин В1 (тиамин): 0.046 мг;
витамин В2 (рибофлавин): 0.17 мг;
витамин В3 (ниацин): 9.62 мг;
витамин В5 (пантотенова киселина): 0.477 мг;
витамин В6 (пиридоксин): 0.626 мг;
витамин В9 (фолиева киселина): 13 микрограма;
витамин C (аскорбинова киселина): 0.7 мг;
калций: 114 мг;
магнезий: 214 мг;
желязо: 19.8 мг;
манган: 33.3 мг;
фосфор: 168 мг;
калий: 1320 мг;
натрий: 27 мг;
цинк: 3,64 мг.

В 100 грама корен джинджифил се съдържат:
енергия: 80 ккал;
въглехидрати: 17.77 г;
захари: 1.7 г;
диетични фибри: 2 г;
мазнина: 0.75 г;
протеин: 1.82 г;
витамин В1 (тиамин): 0.025 мг;
витамин В2 (рибофлавин): 0.034 мг;
витамин В3 (ниацин): 0.75 мг;
витамин В5 (пантотенова киселина): 0.203 мг;
витамин В6 (пиридоксин): 0.16 мг;
витамин В9 (фолиева киселина): 11 микрограма;
витамин C (аскорбинова киселина): 5 мг;
калций: 16 мг;
магнезий: 43 мг;
желязо: 0.6 мг;
манган: 0.229 мг;
фосфор: 34 мг;
калий: 415 мг;
натрий: 13 мг;
цинк: 0.34 мг.

Снимка: abcdz2000