Пропорции на идеалното женско лице


Красотата не е само в очите на наблюдаващия, а между очите, устата и ушите на жената, която се наблюдава, разкриха американски и канадски изследователи, пише dariknews.bg.

В четири експеримента, целящи да проучат „идеалната структура на лицевите черти”, студентите са били помолени да проучат фотографии на лицето на жена, при която е била променена дистанцията между очите и устата, както и хоризонталното разстояние между очите.

Контурите са останали същите и лицето е сравнявано с вариант на самото себе си, не и с нечие друго. И в четирите експеримента, те са избрали лицата с определени пропорции, които изследователите са нарекли „новото златно съотношение”.

Идеалното съотношение между очите и устата спрямо общата дължина на лицето е 36%. Ширината на дистанцията между очите трябва да е 46%. За щастие, съотношението 36/46 „съответства на това на обикновеното лице”, отбелязват авторите на изследването, което ще спести малко работа на пластичните хирурзи, пише агенция БГНЕС.

Освен това има по-лесни начини за промяна на контурите на лицето, като например промяната на прическата.

Нашето изследване обяснява защо понякога привлекателен човек изглежда непривлекателен или обратното след прическа, защото това променя съотношението“, обяснява Канг Лий от университета в Торонто, Канада, един от водещите автори на изследването.

Засега обаче резултатите важат само за бели жени. Предстоят още изследвания, за да се уточни дали съотношението е същото за лицата на мъже, деца и жени от други раси.

Снимка: sxc.hu