Разделна диета за отслабване за 90 дни

зелени ябълки

Ето всичко за полезната разделна диета за отслабване.

Целта на разделната диета не е само намаляване на килограмите, а също промяна на обменните процеси в организма, тъй като след края на тази диета задържаме килограмите, които сме постигнали. Ако диетата обаче се прекъсне, не се получава желания резултат.

Тази диета на принципа на разделното хранене е изпратена от Софи Калева, фен на www.facebook.com/Zdraven.bg. В писмото си тя пише, че с нея тя отслабва и я ползва заедно с цялото й семейство.

Продължителността на тази диета е 90 дни и може да се отслабне от 18 до 25 кг. По количество може да се храните нормално, но трябва да знаете, че идеални са резултатите при по-малко количество храна. Диетата не е относително тежка за издържане, важно е само да следвате комбинацията между храните и правилно да заменяте дните.

Хора с повишено кръвно налягане, няколко седмици след започване на диетата спират да употребяват лекарства за високо кръвно.

Ако килограмите ви през първите 10 дни не намалеят, не се отказвайте в никакъв случай и не изгубвайте вяра и воля. Продължавайте диетата до края, тъй като е възможно в един момент да свалите наведнъж 5 кг.

Диетата продължава 90 дни и само 90 дни. След като приключите е необходима 90 дни почивка. След този отдих можете да повторите още веднъж.

Преди да я започнете, може да прочетете също критичен анализ за недостатъците на тази разделна 90-дневна диета от професионалния фитнес треньор Станимир Михов.

Ако се решите да я опитате, знайте, че се закусва задължително само плодове (както през 90-дневната диета и също по време на 90-дневната почивка), защото от тях организмът черпи плодова захар, необходима за нервната система.

Цикли на хранене:
Тялото е уредена система, която изисква уреден и хармоничен начин на хранене. Изследванията показват,че човешкият метаболизъм има 3 цикъла:
– 04.00 до 12.00 ч. е цикъл на чистене на организма;
– 12.00 до 20.00 ч. е цикъл на хранене;
– 20.00 до 04.00 ч. – храносмилателен цикъл.

Цикъл на прочистване на организма  (4.00 – 12.00 ч.)
По време на този цикъл се консумира минимално количество храна, но задължително плодове, и се пие по-голямо количество вода, чай или ниско калорични напитки. По време на диетата се закусва само с плодове!

Цикъл на хранене (12.00 – 20.00 ч.)
По време на този цикъл се храним неограничено. Важно е не колко количество ще консумираме, а как ще консумираме храната и е задължително да спазваме времетраенето между отделните хранения.

При белтъчния ден между отделните хранения трябва да има 4 часа пауза. В деня за бобови растения и варива, както и през въглехидратния ден – 2 часа пауза.

По време на плодовия ден е необходимо да се консумират повече плодове, но трябва да се знае, че един вид плод се смята за едно хранене. Между отделните хранения може да има от 1 до 2 часа пауза.

Храносмилателен цикъл (20.00 – 4.00 ч.)
По време на този цикъл се храносмила и усвоява храната, затова е необходимо да не се яде нищо. Ако не можете да издържите и сте много гладни вземете си някакъв плод или чаша вода, може и чай без захар.

Последователност на дните на хранене

Тези дни са най-важният елемент от диетата. Спазването на реда, по който трябва да се храним, както и правилната комбинация между храните, ще доведат до отлични резултати.

Диетата се състои от 4 дни редовно хранене и един ден (воден) на всеки 29  дни. Тази диета се започва винаги с белтъчен ден, продължава с бобовия ден, следва въглехидратен и завършва с плодов ден.

Този цикъл се повтаря до 29-ия ден, когато се пие само вода.

Ден 1: Белтъчен ден

Храни, богати на белтъчини: месо, сирене, кашкавал, яйца, мляко и млечни продукти, спанак, ряпа, соя, зеле и карфиол, домати, червено цвекло и др.

Белтъчните са големи молекули, изградени от аминокиселини. Аминокиселините се съдържат в храните от растителен и животински произход. Осем от аминокиселините нашето тяло не може да произвежда и затова тях ние трябва да получаваме от храната, която консумираме. Белтъчните са необходими за поддържане на растежа, тъй като всъщност от тях е изградено нашето тяло(коса, нокти, мускули и т.н.), както и за много други важни процеси в организма.

Примерно меню:
Закуска: Консумира се само един вид плод (2 ябълки, 2 портокала, 2 праскови, 2 мандарини, 2 круши, диня, пъпеш, купичка ягоди, малини и т.н.).
Много важно е да се знае да не се смесват плодове от различен вид!

Обяд: Консумират се продукти с белтъчни като например:
– Две печени пържоли (свински, пилешки, говежди). Може риба или морски дарове  (калмари, миди, раци и др.). Към това прибавяте филия хляб и зеленчуци (може задушени – моркови, карфиол и зеле, чушки и други или неограничено количество салата (домати, краставици, чушки, зелена салата, вкл. и шопска.

В салатата не слагайте фасул, царевица или грах, защото тези продукти спадат към варивата и се консумират през друг ден;

– 2-3 по големи парчета сирене или кашкавал(може и паниран), филия хляб, салата, вода;

– 2-3 кисели млека, хляб, салата, вода;

– 2-3 яйца варени, на очи или бъркани със сирене, салата или задушени зеленчуци, хляб, вода.

Накрая след всяко хранене се пие бульон от различни супи (зеленчукова, гъбена, пилешка и други, но без фиде или подобни тестени неща в нея.

Вечеря: Консумирай се това, което е било за обяд,но задължително само половината от изяденото количество!

Ден 2: Ден за бобови храни и варива

Продукти: ориз, зрял боб, грах, соя, царевица, леща, картофи.

Примерно меню:
Закуска: Плодове (като в ден 1), които отново не се смесват.
Обяд: Варива като например:

– Готвен зрял боб без месо + всички видове зеленчуци, хляб и неограничено количество салата;

– Яхния от картофи или печени на фурна с подправки, хляб и зеленчуци (неограничено);

– Яхния от ориз, може и варен с подправки, салата, хляб, вода;

– Грах или леща (без яйца или други белтъчни ) с подправки, салата, вода и хляб.

Вечеря:Консумира се само половината от това, което е било за обяд.
Важно е да се знае: На ориза, картофите, фасула, граха и лещата се слагат сол и всички подправки на вкус. Подправките трябва да се употребяват, тъй като са необходими за организма.

Ден 3: Въглехидратен ден

Продукти: захар, тестени изделия, спагети, пица, сладкиши и други.

Въглехидратите са извор на енергия за организма, подобряват умствената работа и стабилизират централната нервна система. Ако консумираме повече въглехидрати, отколкото тялото може да преработи в глюкоза и гликоген, те се натрупват в масни депа. Делят се на: монозахариди, дизахариди и монозахариди.

Тъй като въглехидратите са най-много виновни за нашите килограми, през този ден е необходимо да се придържаме строго и да избираме правилната въглехидратна комбинация.

В настоящата диета спадат следните въглехидрати: пица със зеленчуци или плодове (без белтъчини), спагети с доматен сос, кутчуп или сос от губи. В сосовете не се слага месо или други белтъчини. Могат да се консумират също торти, както и солени сладкиши и дори сладолед.

Примерно меню:
Закуска: Плодове (като в ден 1), които отново не се смесват.

Обяд:
– Пица със зеленчуци и подправки (може и с плодове), вода;

– Солен сладкиш с големината на пица, вода;

– Спагети със зеленчукови сосове,кетчуп или сос от гъби без месо.

Вечеря: Сладкиши в малко количество като:
– Две парчета торта по желание;

– 3-4 парчета сладкиш;

– 3 топки сладолед.

Десерт: Задължително 1-2 парчета шоколад.

Ден 4: Плодов ден

Плодове имат много витамини и енергия,затова вие ще се чувствате много добре, а също така ще се предпазите от многобройните заразни болести. Много скоро плодовият ден ще стане ваш любим ден в дневния цикъл.

За този ден също важи правилото да не смесвате плодовете по време на едно хранене! За закуска – един вид плод, за обяд – друг вид, а за вечеря – трети вид.

Ден 29: Воден ден

Този ден е след плодовия и е всеки 29-ти от началото на диетата и до края й се падат общо 3 водни дни.

Водният ден е най-тежък, но неговия положителен ефект ще чувствате поне две седмици. След водния ден може да отслабнете с килограм и половина или два.

Допълнителни правила, които трябва да се спазват при диетата:

1. Стриктно трябва да се спазва последователността на дните-белтъчен ден,ден за варива, въглехидратен ден и плодов ден.

2. Преди започването на диетата си измерете кръвното налягане и поне един път месечно го проверявайте.

3. Диетата е отлична за хора с високо кръвно налягане,но ако приемате таблетки за високо кръвно,не ги спирайте без съвета на личния лекар.

4. За приготвяне на храната използвайте предимно маслиново масло и подправки.

5. Спазвайте часовете между храненията. Ако в определено време много огладнеете изяжте един плод или изпийте чаша вода или плодов сок.

6. Когато пиете свеж плодов сок, знайте, че той замества едно хранене.

7. Абсолютно е забранено пиенето на газирани напитки.

8. Кафето и чаят се пият без захар.

9. По време на хранене не пийте вода или чай, защото раздразвате храносмилателните сокове и по този начин пречите на правилното разграждане на храната.Вода или чай пийте половин час след хранене.

10. Никога не пийте мляко между храненията, защото се счита за едно самостоятелно хранене.

11. Внимавайте да не употребявате голямо количество сол.

12. По време на диетата не забравяйте повече да са движите, защото движението е здраве.

Не забравяйте, че не можете да очаквате чудеса, ако не сте физически активни! Спортът е здраве и настроение! Затова Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува, малко или много:

Снимка: Жустина Фурманчик