Учени съветват да се избягват парафиновите свещи

Димът на някои ароматни свещи, особено парафиновите, е вреден за здравето, твърдят учени, потвърдили резултатите от свой експеримент за веществата, отделяни при горенето на свещи.

Изследване на екип американски учени показва, че от някои ароматни свещи излиза дим, който може да е също толкова токсичен, колкото димът от цигарите. Тъй като ароматните свещи обикновено се палят в непроветрени стаи като банята или вечер, когато прозорците обикновено са затворени, химикалите, които излизат от тях могат да причинят вътрешно замърсяване, потенциално водещо до астма, екземи и кожни заболявания.

По-скъпите свещи, направени от пчелен восък и соя, рядко причиняват проблеми, но мнозинството евтини свещи са произведени от парафин, вторичен продукт на петролната индустрия. От тях излиза опасно количество летливи органични съединения, които са вредни за здравето.

Когато американските учени изгорили няколко свещи в лаборатория за целите на изследването си, химикалите, излезли от тях във вредни за човешкото здраве количества, включвали канцерогени вещества, за които е известно, че причиняват астма като толуол и бензол.

Д-р Амид Хамиди от Университета в Южна Каролина, САЩ, който осъществил изследването през 2009 г., заяви, че свещите от парафин произвеждат голямо количество химикали, защото не достигат достатъчно висока температура при горенето, за да се унищожат вредните молекули, които излъчват, съобщи агенция БГНЕС.

Макар ученият да твърди, че отделените вредни газове при горене на свещи да не води непременно до рак, той подчертава, че резултатите са достатъчно притеснителни. Изследването му е финансирано от Земеделския департамент в САЩ по програма за стимулиране на земеделските продажби на соя и е осъществено под ръководството на Руулах Масуди, професор в отдела Биологични и физични науки на Университета в Южна Каролина.

Не само восъкът на свещите е потенциално опасен. Скъпите свещи се ароматизират с натурални парфюми или есенции. Но тъй като те са скъпи и е трудно да се добавят в големи количества, много от масовите ароматни свещи съдържат синтетични аромати и дори бои, които излъчват вредни частици при нагряване.

Това изследване опровергава предишно, осъществено през 2007 г. в германска лаборатория по указание на фирма от индустрията със свещи, базирана в Илинойс, резултати от което не показаха висока концетрация в опасно за здравето количество вредни вещества, които се отделят при горенето на свещи, както и че парафиновите свещи са по-вредни от тези, произведени от восък или соя, съобщи телевизия NBC.

Към момента в Европа и САЩ няма установен стандарт за емисиите от парафинови свещи.

Снимка: sxc.hu