Въведоха регламент за ракия, вино и мастика

Министерски съвет въвежда нов регламент за алкохола в България, с който се стандартизира виното да се произвежда само от грозде.

Продукт с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия се фиксира на 40%. Мастиката трябва да е поне 47 градуса.

Освен това се предвижда в новия Закон за виното и спиртните напитки да се налагат по-високи санкции за незаконно производство и нарушения при процеса на производство на виното.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обясни, че всъщност много от напитките, които на външен вид изглеждат като вино, не са от грозде. По думите му целта на закона е да се засили контролът, за да се спре тази практика и да се сложи ред в сектора.

Категорично с този закон това ще се регламентира, тоест ще пием вино от грозде, коментира той, цитиран от dariknews.bg.

Министър Найденов допълни, че нарушения са констатирани предимно при наливния алкохол. Там по думите на министъра на потребителя се предлага нещо, което на цвят и консистенция прилича на на вино, но не е вино. Затова основните промени са по отношение на рестрикциите за тези, които не го спазват.

И да се сложи ред в този пазар, защото виното присъства на трапезата ни и затова искаме да има ред и се нуждаем от този нов закон, отбеляза Найденов.

Новият закон предвижда глобите за тези, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, да са от 10 000 до 100 000 лв. От 3000 до 30 000 лв. е глобата за всеки, който предлага спиртни напитки без ясен произход.

Снимка: Zdraven.bg

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция на песни за вино: