Режим на хранене, богат на зелени листни зеленчуци, може да намали риска от развитие на диабет тип 2, твърдят учени от университета в Лестър, Англия.
Анализирайки резултатите от шест предишни проучвания, които обхванали 220 хиляди души, било установено, че именно консумацията на зеленолистни зеленчуци (зеле, спанак, маруля, зелена салата) предпазва от развитие на заболяването.
Проучването констатирало, че дневна порция от 106 грама от тези зеленчуци намалява риска от диабет тип 2 с 14 %.
Учените предполагат, че защитният ефект на зеленолистните зеленчуци се дължи на това, че те са богати на антиоксиданти като витамин C или защото съдържат много магнезий.
Специалистите обаче съветват хората да не се ограничават с приема и да консумират по пет порции разнообразни плодове и зеленчуци дневно, подчертава health.bg. Изследването е публикувано в изданието British Medical Journal.
Снимка: sxc.hu