България затваря границите си за чужденци заради втората вълна на пандемията коронавирус Ковид-19

България с ковид

Светът навлезе във втора вълна от Ковид-19. Ето всички проверени новини и достоверни съвети, които трябва да знаете за световната пандемия от смъртоносния коронавирус.

Най-важното за ситуацията с Коронавирус 2019-nCov в България: 139,955 доказано заразени; 3680 починали; смъртност 2.41%; излекувани: 46,740; активни случаи с коронавирус: 89,535 българи

(ОБНОВЕНА на 28 ноември 2020 г. в 0:35 ч.)

България затваря границите си за чужденци заради втората вълна на пандемията коронавирус Ковид-19 от 1 декември за два месеца! Това се казва в Заповед № РД-01-680/27.11.2020 г. на министъра на здравеопазването.

Въведената временна забрана за влизане на територията на Република България, считано от 1.12.2020 г. до 31.01.2021 г. включва всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт, са казва в нея.

Забраната не се отнася за българските граждани, за лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства; лицата, притежатели на българска
виза за дългосрочно пребиваване вид „D“, медицински специалисти, медицински научни работници, социални работници
и техните ръководители, когато целта на пътуването е свързана с упражняваната от тях професия; работници, които участват в доставките на лекарствени продукти, медицински изделия и лични предпазни средства, медицинска апаратура, включително при инсталирането и поддръжката ѝ и т.н.

Забраната не важи също за гражданите на държави членки на Европейския съюз (ЕС), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства (включително лицата, които са във фактическо съжителство с тях); гражданите на Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна република Уругвай, Обединените арабски емирства, Украйна, Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова, Израел, Държавата Кувейт, Република Беларус и Република Турция.

Рекорден брой излекувани за едно денонощие българи е отчетен на 26 ноември – 2518 българи, но същия ден 30-годишен мъж, за когото няма информация за придружаващи заболявания е сред жертвите на коронавирус. Абсолютен черен рекорд в България от началото на пандемията досега е отчетен на 18 ноември с 4828 нови доказано заразени с коронавирус за едно денонощие. Черен рекорд и за брой починали от коронавирус за денонощие – 189 души, е записан на 24 ноември. Бебе на 3 месеца със съмнение за придружаващо заболяване е най-младата жертва в България. Смъртността от коронавируса в страната започна отново рязко да се покачва вече трета седмица поред след временния спад от лятото. България вече е в топ 35 по смъртност от коронавирус в света.

България вече втори месец и половина от клъстерно (cluster – група, струпване) е с дифузно разпространение на заразата в цялата страна (т.е. разпръснато и не може да се установи конкретен преносител), като най-засегната е столицата. Вече всички области са в червената зона на картата на България със седмичните данни. 31% от всички случаи на доказано заразени в България са в столицата или общо 42,189 души. Втората най-засегната област в страната е Пловдив – с 12,654 или над 9% от всички доказано заразени в България, трета е Варна с 9030 заразени или 7% от всички доказано заразени в България, четвърта – Благоевград със 7759 заразени с Ковид-19, пета – Бургас с 6302 доказано заразени с Ковид-19.

136,628 са лабораторно потвърдените случаи на COVID-19 у нас към 0:00 ч. на 27 ноември 2020 г. Направените PCR-тестове у нас към този момент са над 950 хиляди, сочат данните на българския Единен информационен портал.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 3529. Смъртността в България е 2.58% спрямо всички доказано заразени, но последните 19 дни рязко се покачва.

44,875 са излекуваните пациенти от COVID-19 в България, които или са изписани от лечебни заведения лица, или са били на домашно лечение.

Активните случаи на коронавирус в България са 88,224. От тях 6655 са лицата с потвърден Ковид-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 430 са пациентите с Ковид-19, които са в интензивни отделения и клиники. Общият брой на лицата – медицински служители с доказан Ковид-19 у нас е 5496, което е 4% от заболяемостта.

Най-засеганата вече е възрастовата група в България между 40 и 49 години – 20.7% от всички доказани случая на КОВИД-19 в страната; следват: 50-59 г. – 20.2%; 30-39 г. – 17.7%; 60-69 г. – 15.6%; 20-29 г. – 10.2%.

До 60-годишна възраст броят на констатираните случаи с COVID-19 е 73.3% и съответно над 60 години – 26.7%.

Децата до 19-годишна възраст са 4.5% от доказано заразените с коронавирус в България.

Именно заради рязкото увеличение на смъртността от коронавирус в България – №1 в Европа за последните 2 седмици, което се дължи на неспазване на елементарните мерки от безотговорни хора, правителството реши да удължи извънредната епидемична обстановка до 31 януари 2021 г., а нови по-строги мерки влизат в сила от 27 ноември и ще продължат до 21 декември 2020 г.

На извънреден брифинг в Министерски съвет, проведен на 25 ноември, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изброи новите мерки, описани в заповед на здравния министър:

Преустановява се присъственото обучение за всички ученици от 1-и до 12 клас и всички извънкласни дейности за всички възрастови групи. Всички висши училища спират присъствените си занимания. Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както и в детски центрове, клубове и др.

Преустановява се провеждането на присъствени конференции, семинари конкурси.

Спират се и груповите културно-развлекателни мероприятия, изключение се допуска по отношение на театрите при заетост до 30% и спазване на противоепидемичните мерки, включително маска за лица.

Не се допускат частни събирания и празненства с присъствие над 15 души.

Преустановяват се и всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна с изключение на международните, които са започнали към датата на влизане в силата на тази заповед. Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст и международните до 18 г. се провеждат без публика.

Преустановяват се посещенията във фитнес-центровете, както и посещенията във всички заведения за хранене по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, допуска се само доставки на храна вкъщи и офиса.

Спират се посещения и в игрални зали и казина, търговски центрове с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори. Говорим за големите търговски обекти, включително тип МОЛ, малките квартални магазини продължават да работят, подчерта Ангелов.

Преустановяват се екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина.

Министърът допълни, че всички институции от религиозен характер – църкви, джамии, синагоги и др., ще бъдат отворени за всички. Парковете и градините също остават отворени, вечерен час няма да бъде налаган.

Разкриват се нови три центъра за набиране на реконвалесцентна плазма в Пловдив, Стара Загора и Плевен, обяви д-р Асен Балтов, директор на „Пирогов“. Те се прибавят към съществуващите до момента в София и Варна.

Пълен запис на брифинга на министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб от 25 ноември:

Здравни експерти, че вече закъсняхме с мерките, неизбежно е да стигнем до локдаун и сме се запътили към хуманитарна криза. Вижте пълен запис на дискусията в “Денят започва” с оздравелия вече от коронавирус Георги Любенов с бившия министър на здравеопазването д-р Мими Виткова и образователния експерт и здравен анализатор Петър Велков от 8 ноември 2020 г.:

От 22 октомври до края на ноември носенето на маска или друго защитно средство за лице стана задължително на открито обществено място, където има стълпотворение и не може да бъде спазена дистанция от минимум 1.5 метра. Това е посочено в заповед на здравния министър от 21 октомври. Обществени са местата, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване. Струпване на хора може да се случи на места като пазарите на открито, спирките на градския транспорт, перони на гари и спирки на автогари, чакане на опашка отвън, външни изложби и т.н. Децата до 6-годишна възраст не трябва да носят маска.

Отпадна тестването с PCR след 14-дневната карантина, а тя вече е намалена на период от 10 дни.

На 25 октомври Министерският съвет прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 януари 2021 г.

Как се разпространява коронавируса около нас?

Реаниматорът от болница “Света Екатерина” д-р Абединов посочи съвети и нагледни демонстрации за разпространението на коронавируса, причиняващ COVID-19, в студиото на предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ на 19 юли 2020 г.

Като основната причина за дифузното разпространение е неспазването на елементарните препоръки – физическа дистанция (над 2 метра) и лична хигиена. Всички правителства по света, които разхлабват мерките, отчитат рязък ръст на новозаболелите и винаги обяснението е, че част от хората още не са се научили сами да се пазят.

Кои мерки са актуални до второ нареждане?

 • Задължително носенето на маска или друго предпазно средство, закриващо носа и устата, като шалове, в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения, в магазини и всички други обществени затворени помещения, освен като клиент на заведение за хранене, както и на открити места, където няма възможност за физическа дистания от над 1.5 метра.
 • Ресторанти, сладкарници, кафенета и други заведения за хранене могат да работят при метър и половина разстояние между масите. Персоналът трябва да е с маска или шлем.
 • Същото условие, за 50 % заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.
 • Глобата за неспазване на мерките се запазва от 300 до 1000 лева при първо нарушение, и от 1000 до 2 хиляди при повторно.

Най-важното за ситуацията с Коронавирус 2019-nCov по света: над 61.1 милиона заразени; 1.4 милиона починали; смъртност 2.35%

(към 15:00 ч. българско време на 27 ноември 2020 г.)

В световен мащаб статистиката по данните в реално време на университета Johns Hopkins към 15:00 ч. българско време на 27 ноември 2020 г. 61,116,796 са общо лабораторно доказаните случаи с Ковид-19 по света, от които са починали 1,434,725. Излекуваните след поставена диагноза Ковид-19 са 39,179,530. Общата смъртност от Ковид-19 за света при доказаните случаи със зараза е 2.35%, като величината на този показател постепенно намалява от лятото насам. Единадесет държави отчитат в милиони техни граждани с установен коронавирус: САЩ – над 12.8 милиона, Индия – над 9.3 милиона, Бразилия – над 6.2 милиона, Франция – над 2.2 милиона, Русия – над 2.1 милиона, Испания – над 1.6 милиона, Великобритания – над 1.57 милиона, Италия – над 1.5 милиона, Аржентина – над 1.3 милиона, Колумбия – над 1.2 милиона, а Мексико и Германия – по над 1 милион.

Разпространението на коронавируса по държавите в света е както следва: (към 0:30 ч. на 14 ноември 2020 г.)

 1. САЩ: 11,424,275 заразени; 249,477 смъртни случая; смъртност: 2.2%
 2. Индия: 8,912,907 заразени; 130,993 смъртни случая; смъртност: 1.5%
 3. Бразилия: 5,911,758 заразени; 166,699 смъртни случая; смъртност: 2.8%
 4. Франция: 2,115,492 заразени; 46,771 смъртни случая; смъртност: 2.2%
 5. Русия: 1,975,629 заразени; 34,068 смъртни случая; смъртност: 1.7%
 6. Испания: 1,525,341 заразени; 42,039 смъртни случая; смъртност: 2.75%
 7. Великобритания: 1,434,002 случая; 53,368 смъртни случая; смъртност: 3.7%
 8. Аржентина: 1,329,005 заразени; 36,106 смъртни случая; смъртност: 2.7%
 9. Италия: 1,272,352 заразени; 47,217 смъртни случая; смъртност: 3.7%
 10. Колумбия: 1,211,128 заразени; 34,381 смъртни случая; смъртност: 2.8%
 11. Мексико: 1,011,153 заразени; 99,026 смъртни случая; смъртност: 9.79%
 12. Перу: 939,931 заразени; 35,317 смъртни случая; смъртност: 3.8%
 13. Германия: 854,321 заразени; 13,236 смъртни случая; смъртност: 1.5%
 14. Иран: 801,894 заразени; 42,941 смъртни случая; смъртност: 5.4%
 15. Полша: 772,823 заразени; 11,451 смъртни случая; смъртност: 1.5%
 16. ЮАР: 757,144 заразени; 20,556 смъртни случая; смъртност: 2.7%
 17. Украйна: 586,522 заразени; 10,431 смъртни случая; смъртност: 1.8%
 18. Белгия: 540,605 заразени; 14,839 смъртни случая; смъртност: 2.7%
 19. Чили: 534,558 заразени; 14,897 смъртни случая; смъртност: 2.8%
 20. Ирак: 526,852 заразени; 11,795 смъртни случая; смъртност: 2.2%

За сравнение: Китай: 91,894 заразени; 4742 смъртни случая; смъртност: 5.16%

На бълканските държави ситуацията е относително по-добра, сравнено със Западна Европа.

Коронавирус в България и съседните ни държави:

 1. Турция: 425,628 заразени; 11,820 смъртни случая; смъртност: 2.78%
 2. Румъния: 383,743 заразени; 9429 смъртни случая; смъртност: 2.46%
 3. България: 106,598 заразени; 2413 смъртни случая; смъртност: 2.26%
 4. Сърбия: 97,988 заразени; 1081 смъртни случая; смъртност: 1.1%
 5. Гърция: 82,034 заразени; 1288 смъртни случая; смъртност: 1.57%
 6. Македония (наречена Република Северна): 50,015 заразени; 1397 смъртни случая; смъртност: 2.79%

Най-важните и сигурни съвети какво да правим за предпазване от новия Коронавирус 2019-nCov (КОВИД19)?

1. Мийте си ръцете след всяко прибиране отвън. Правилното миене на ръце продължава поне 45 секунди. Няма значение дали с топла или студена вода, нито дали с обикновен сапун или антибактериален – мийте си ги!
2. Не си докосвайте лицето, когато сте навън!
3. Не разговаряйте с друг човек лице в лице под 2 метра растояние, НЕ се ръкувайте с познати, нито се целувайте!
4. Стойте на поне два метра растояние от другите лица!
5. Старайте се да не докосвате нищо, което не е ваше, докато сте навън.
6. Използвайте дезифектанти, които съдържат поне 80% спирт! Разтвори с под 80% спирт не морят коронавируса. Респ. алкохол НЕ помага срещу коронавирус. Белина помага, но тя е токсична и за човек, затова не я вхишвайте и я използвайте само за почистване на повърхности като подови настилки, носейки домакински ръкавици, защото белината е вредна за кожата.
7. Ако получите симптоматика, НЕ излизайте от жилището да ходите на лекар, а се обадете по телефона. При нужда по негова преценка, специален екип на Бърза помощ ще ви прибере.
8. Не пътувайте в огнищата на заразата с коронавирус!
9. Не вярвайте на фалшивите съвети и илачи срещу коронавируса!

Дефиницията на СЗО за пандемия е “зараза от нов патоген, който се предава лесно от човек на човек по целия свят по едно и също време; едновременно и на всякъде”. Думата “пандемия” идва от древногръцки и е съчетание от думите “пан”, което означава “всички”, и “демос” – в превод “хора”.

Д-р Тодор Кантарджиев заяви, че при грипа смъртността е 0.2 – 0.5 %, тоест от 200 души един губи живота си, докато при коронавируса процентът на смъртност е по-висок. Той засяга долните отделения на дихателната система, прави двойна бронхопневмония и действа на дихателната мускулатура, а възрастният болен, когато изпадне в дихателна недостатъчност, трябва да бъде поставен на командно дишане. Когато се подобрява и му махнем тръбата за дишане, се оказва, че той не може сам да диша. Това е проблемът на коронавируса, добави Кантарджиев.

Лекарите от Великобритания алармират за допълнителни симптоми при КОВИД-19 като липса на апетит, гадене, диария, както и загуба на обоняние. Основните симптоми при заболелите от коронавируса са: при 55% се наблюдава кашлица, при 40% – температура над 38 градуса, твърдят германските здравни власти.

Какво представлява новият Коронавирус 2019-nCov?

Новият Коронавирус 2019-nCov, наричан 2019-nCoV, е идентифициран в Китай
в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека.

Откъде идват Коронавирусите?

Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразят хората, те могат евентуално да се предават от човек на човек.

Известен е широк кръг от животни, които са източник на коронавируси. Например, вирусът, причиняващ Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) е коронавирус, произхождащ от камили, а тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) произхожда от котки – циветки.

Този вирус сравним ли е със SARS (ТОРС) или със сезонния грип?

Новият коронавирус, открит в Китай е генетично тясно свързан с вируса на SARS (ТОРС) от 2003 г. и изглежда, че има подобни характеристики, въпреки че все още данните за този вирус са ограничени.

ТОРС се появи в края на 2002 г. в Китай и в продължение на осем месеца са докладвани над 8 000 случая от 33 държави. Тогава един от всеки десет души, които са заразени с ТОРС почина, т.е. смъртността е над 9%.

На този етап има твърде малко налични данни, за да се каже със
сигурност колко смъртоносен е 2019-nCoV, но предварителни данни сочат, че той е помалко фатален от SARS-CoV (ТОРС). Към момента смъртността от новия коронавирус в световен мащаб е малко над 2%.

Въпреки че и двата вируса се предават от човек на човек и могат да причинят подобни симптоми, те са много различни и следователно се проявяват по различен начин. Все още е много рано да се направят заключения относно разпространението на 2019-nCoV, но предварителната информация показва, че 2019-nCoV е също толкова заразен, колкото ТОРС и някои други грипни щамове.

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) всяка година до 40,000 души в ЕС/ЕИП умират преждевременно поради причини, свързани с грипа.

Как се предава вирусът? Колко лесно се разпространява?

Въпреки че източник на инфекцията са животни, сега вирусът се предава от човек на човек.

Към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният период за коронавирус 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) понастоящем се изчислява на между 2 до 12 дни.

Докато хората са предимно заразни, когато проявяват (грипоподобни) симптоми, има индикации, че някои хора могат да предават вируса без да са налице някакви симптоми или преди симптомите да се появят. Ако това бъде потвърдено, ранното откриване на инфекциите с Коронавируус 2019-nCoV ще е по-трудно. Това обаче не е необичайно за вирусни инфекции от този тип, както се вижда и при морбили, например.

Ако хората с коронавирус 2019-nCoV са изследвани и диагностицирани своевременно и се прилагат строги мерки за контрол на инфекциите, вероятността за трайно предаване на вируса от човек към човек в обществото в ЕС/ЕИП е ниска. Системното прилагане на мерки за профилактика и контрол на инфекциите бяха ефективни при контролирането на SARSCoV и MERS-CoV.

Какви са симптомите на коронавирус 2019-nCoV?

От известното досега, вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като:

  • треска
  • кашлица
  • затруднено дишане
  • мускулни болки и
  • отпадналост.

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

Кои хора са по-предразположени към коронавирус 2019-nCoV?

Обикновено малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания (например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания) се очаква да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми.

Тъй като това е нововъзникващо заболяване и има само ограничени данни, все още не знаем кои групи от хора може да са предразположени към по-тежък изход след заразяване с 2019-nCoV.

Има ли лечение за заболяването, причинено от коронавируса 2019-nCoV?

Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (например треска).

Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг – кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде много ефективна за заболелите.

Кога трябва да се изследвам за коронавируса 2019-nCoV?

Ако имате остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане

И

през последните 14 дни преди проявата на симптомите, сте били:

в близък контакт с потвърден или вероятен случай на инфекция с Коронавирус
2019-nCoV, или сте пътували в област настоящо предаване на вирус 2019-nCoV,

или сте работили или посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вирус 2019-nCoV, вие трябва да се свържете със своя личен лекар по телефона за съвет.

Близък контакт означава съжителство в едно домакинство с пациент с 2019-nCoV или непосредствена близост или споделяне на едно помещение с пациент с nCoV или здравен работник или друго лице, полагащо грижа да пациент с 2019-nCoV или лабораторни работници, работещи с проби с 2019-nCoV.

Как мога да се предпазя от заразяване?

При посещение в огнище на коронавирус като Китай, Италия, Иран, Южна Корея:

  • избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
  • избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
  • прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиена ръцете и хигиена на храната;
  • измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
  • избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения.

Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди.

Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 80% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

Ефективни ли са в предпазването от коронавирус 2019-nCoV?

Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни към други хора около тях.

Маските за лице не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени.

Има ли ваксина срещу 2019-nCov?

НЕ! Понастоящем няма ваксина срещу коронавируси, включително щам 2019-nCoV.

Защитен ли съм от вируса 2019-nCoV, ако съм се ваксинирал срещу грип тази година?

НЕ! Грипът и 2019-nCoV са два много различни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болести, причинени от 2019-nCoV.

Илюстрация на коронавирус: Център за контрол и превенция на заболяванията на САЩ

loading...