България почти цялата червена при надигането на третата вълна на пандемията от коронавирус Ковид-19 у нас и по света

Ковид-19 в България

Светът навлезе във втора вълна от Ковид-19. Ето всички проверени новини и достоверни съвети, които трябва да знаете за световната пандемия от смъртоносния коронавирус.

Най-важното за ситуацията с Коронавирус 2019-nCov в България: 249,626 доказано заразени; 10,308 починали; смъртност 4.13%; излекувани: над 206 хиляди; ваксинирани: над 38 хиляди

(ОБНОВЕНО на 2 март 2021 г. в 1:00 ч.)

Една-единствена област в България остава в жълтата зона с под 60 заразени на 100 хиляди души към 28 февруари 2021 г. – това е Търговище. Всички останали области отново попаднаха в червена и оранжевата зона на цветната карта на България с данните за 14-дневната заболяемост на глава от населението. В оранжевата зона със заразени между 60 и 120 инфектирани на 100 хиляди души са само 4 области – Русе, Разград, Видин, Монтана и Кърджали. В червената зона с над 120 заразени на 100 хиляди души са останалите 22 области – с 3 повече от предходната седмица. Най-висока е заболяваемостта в Кюстендил с 487 заразени на 100 хиляди души, следван от Бургас и София с по 362 инфектирани с коронавирус на 100 хиляди души население.

27% от всички случаи на доказано заразени в България до момента са в столицата или общо 66,273 души. Втората най-засегната област в страната е Пловдив – с 22,687 или 9% от всички доказано заразени в България, трета е Варна с 17,808 заразени или 7% от всички доказано заразени в България, четвърта – Бургас с 15,379 заразени с Ковид-19 или 6% от всички българи с коронавирус, пета – Благоевград с 12,301 доказано заразени с Ковид-19 или 5% от всички българи с коронавирус, шеста е Стара Загора с 10,683 доказано заразени с новия коронавирус, а седма – Русе с 8345 доказано заразени с Ковид-19 до момента, сочат данните на българския Единен информационен портал.

Въздействието върху държавите членки от вълната на новите варианти на Sars-CoV-2 обсъдиха здравните министри на ЕС по време на Неформален Съвет по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“) /EPSCO на 1 март 2021 г. „Кризата с COVID-19 продължава да бъде изпитание за националните здравни системи, икономики и общества. Координацията на европейско равнище трябва да се фокусира върху въпросите, за чието решаване Европейският съюз би бил по-ефективен спрямо отделните държави членки“, посочи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

От фундаментално значение при продължаващите усилия на Европейската комисия и държавите членки е навременното предоставяне на ваксини срещу COVID-19. България поетапно прилага Националния план за ваксиниране и все повече граждани изразяват желание да бъдат имунизирани. През последните десет дни в страната са ваксинирани 120 324 души. „Основното предизвикателство обаче е да направим ваксините достъпни за всички: както на национално ниво, така и в световен мащаб. За съжаление, липсата на предсказуемост и промените в графика за доставки от производителите подронват усилията за прилагане на нашия план за ваксиниране. Разчитаме на подкрепата от Комисията за това, производителите да се придържат към своите ангажименти, както правим всички ние“, заяви проф. Ангелов.

Българският здравен министър приветства усилията на Европейската комисия за създаване на механизъм на ЕС за споделяне на ваксини. „Би било полезно за държавите членки, ако Европейската комисия координира процесите на сключване на споразумения, както беше направено с предварителните споразумения за покупка (APA). Това е от особено значение предвид клаузите на договорите и необходимостта от координация с производителите. Необходима е и яснота, когато става въпрос за дарения или за препродажба“, посочи българският здравен министър и информира колегите си, че България е взела политическото решение да проучи възможностите за бъдещо предоставяне на ваксини срещу COVID-19 на страните от Западните Балкани и Източното партньорство.

352 са лечебните заведения и РЗИ в страната, определени да разкрият временни имунизационни пунктове за осъществяването на имунизационната кампания срещу COVID-19. Вижте пълен списък на временните имунизационни пунктове за осъществяването на имунизационната кампания срещу COVID-19. Всички общопрактикуващи лекари да участват в осъществяването на имунизационната кампания, като ваксинират желаещите лица от техните пациентски листи, се казва още в заповедта. За всяка извършена имунизация се въвеждат данни за: а) за имунизираното лице; б) за ваксинацията – място и дата на ваксинация, ваксинален продукт (име, номер на партида и сериен номер), прилагана доза ваксина (първа или последваща ваксинация, когато е приложимо); в) за лекаря, прилагащ ваксината.

„Желаещите да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция са хиляди. Затова обмисляме възможността и през работните дни, в определен часови диапазон, да осигурим „зелени коридори“ за ваксинация.“ Това съобщи министърът на здравеопазването, който на място се запозна със създадената организация и процеса по ваксинация в УМБАЛ „Александровска“ на 20 февруари 2021 г. Целта е на всеки гражданин, който иска да получи ваксина, да бъде осигурен бърз достъп. На заместник-министрите на здравеопазването и на главния държавен здравен инспектор е разпоредено да посетят ваксинационни пунктове в страната и да съдействат за оптимизацията на процеса. „Благодаря на всички, които повярваха в науката и организацията и избраха ваксината. На скептичните ще кажа – надеждата е във вашите ръце, решението е ваше. Моля, повярвайте на науката и на лекарите“, апелира проф. Ангелов.

От трети март ще заработи електронният регистър, чрез който гражданите ще заявяват в кой от близо 320-те ваксинационни кабинети в страната, кога и с каква ваксина желаят да бъдат имунизирани. Изборът на ваксина е обвързан с наличните в страната количества от съответните лекарствени продукти, което означава – със спазването графика на доставките от страна на производителите, обясни здравният министър.

Проф. Ангелов опроверга тиражираните публично мнения за ниската ефикасност на оксфордската ваксина: „Категорично не е вярно. Ваксината на AstraZeneca (и Оксфорд) дава достатъчно добри резултати и предпазва на 100% от развитие на тежко заболяване, което означава, че медицинският ефект с тази ваксина, както и с всички останали, ще бъде постигнат.“

Здравните власти заявиха, че затягане на мерките ще се обсъжда, когато заразените надвишат 200 на 100 000. През последните седмици се наблюдава трайна тенденция за покачване на новите случаи. Пълен запис на брийфинга на министъра на здравеопазването и Националния оперативен щаб, проведен на 25 февруари 2021 г.:

Пълен запис на брийфинга на министъра на здравеопазването пред Александровска болница от 21 февруари 2021 г.:

С допълнение от 11 февруари 2021 г. към заповедта на министъра на здравеопазването за стартирането на имунизационна кампания срещу COVID-19 са определени 318 лечебни заведения във всички области страната, в които да бъдат открити временни имунизационни пунктове за масовата имунизация. В заповедта министърът разпорежда още всички общопрактикуващи лекари да участват в осъществяването на имунизационната кампания, като ваксинират желаещите лица от техните пациентски листи.

Решенията на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, които изтичат преди 30 април 2021 г., ще действат до 30 юли 2021 г. Служебно се удължава срокът на издадените направления за включване в механизма за лична помощ, както и изготвените индивидуални оценки. Ползвателите на личен асистент, чиито експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК изтичат преди 30 април, ще продължат да ползват услугата при същите условия. Ако имате насрочена дата за освидетелстване/преосвидетелстване от ТЕЛК/НЕЛК, необходимо е да се явите.

От 16 януари 2021 г. се възстанови плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения и комплексните онкологични центрове.

Имунизационната кампания срещу COVID-19 у нас започна на 27 декември 2020 г. и до момента втората доза от ваксината са получили 17,481 души. Министърът на здравеопазването проф. Ангелов бе първият ваксинирал се срещу коронавирусната инфекция българин. В България се използва ваксината на компанията Moderna, както и ваксината Comirnaty на Pfizer и BioNTech срещу COVID-19.

Имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна, и се поставя по желание. Тя се извършва съгласно изискванията, посочени в чл. 11 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, и след изразено информирано съгласие на лицето или законния представител на лицето чрез подпис в амбулаторния лист, който общопрактикуващият лекар издава за проведения преглед, и поставяне на ваксината или чрез подписване на бланка за информирано съгласие. Ето цялата информация за ваксината Comirnaty на Pfizer и BioNTech срещу COVID-19, както и цялата информация за ваксината COVID-19 Vaccine Moderna.

Абсолютен черен рекорд в България от началото на пандемията досега за брой починали от коронавирус за денонощие – 221 души, е записан на 1 декември. Бебе на 3 месеца със съмнение за придружаващо заболяване е най-младата жертва в България досега. Друг черен рекорд е отчетен на 18 ноември с 4828 нови доказано заразени с коронавирус за едно денонощие. Смъртността от коронавируса в страната започна отново рязко да се покачва вече почти месец поред след временния спад от лятото. България вече е в топ 10 по смъртност от коронавирус в света.

Общият брой на лицата – медицински служители с доказан Ковид-19 у нас е 10,244 или над 4% от заболяемостта.

Най-засеганата възрастовата група в България е между 50 и 59 години – 20.4% от всички доказани случая на КОВИД-19 в страната; следват: 40-49 г. – 19.3%; 60-69 г. – 17.5%; 30-39 г. – 15.9%; 20-29 г. – 8.7%.

До 60-годишна възраст броят на констатираните случаи с COVID-19 е 68% и съответно над 60 години – 32%.

Децата до 19-годишна възраст са 3.5% от доказано заразените с коронавирус в България.

Срокът на обявената извънредна епидемична обстановка е удължен до 30 април 2021 г.

Как се разпространява коронавируса около нас?

Реаниматорът от болница „Света Екатерина“ д-р Абединов посочи съвети и нагледни демонстрации за разпространението на коронавируса, причиняващ COVID-19, в студиото на предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ на 19 юли 2020 г.

Като основната причина за дифузното разпространение е неспазването на елементарните препоръки – физическа дистанция (над 2 метра) и лична хигиена. Всички правителства по света, които разхлабват мерките, отчитат рязък ръст на новозаболелите и винаги обяснението е, че част от хората още не са се научили сами да се пазят.

Кои мерки са актуални до второ нареждане?

 • Задължително носенето на маска или друго предпазно средство, закриващо носа и устата, като шалове, в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения, в магазини и всички други обществени затворени помещения, освен като клиент на заведение за хранене, както и на открити места, където няма възможност за физическа дистания от над 1.5 метра.
 • Ресторанти, сладкарници, кафенета и други заведения за хранене са затворени.
 • Театрите са отворени при 30 % заетост на местата.
 • Глобата за неспазване на мерките се запазва от 300 до 1000 лева при първо нарушение, и от 1000 до 2 хиляди при повторно.

Най-важното за ситуацията с Коронавирус 2019-nCov по света: над 112.1 милиона доказано заразени; над 2.4 милиона починали; смъртност 2.22%

(към 1:00 ч. българско време на 24 февруари 2021 г.)

В световен мащаб статистиката по данните в реално време на университета Johns Hopkins към 1:00 ч. българско време на 24 февруари 2020 г. 112,149,127 са общо лабораторно доказаните случаи на Ковид-19 по света, от които са починали 2,486,267. Излекуваните след поставена диагноза Ковид-19 са над 63 милиона. Общата смъртност от Ковид-19 за света при доказаните случаи със зараза е 2.22%. 21 държави отчитат в милиони техни граждани с установен коронавирус: САЩ – над 28.2 милиона, Индия – над 11 милиона, Бразилия – над 10.2 милиона, Русия – над 4.15 милиона, Великобритания – над 4.14 милиона, Франция – над 3.6 милиона, Испания – над 3.1 милиона, Италия – над 2.8 милиона, Турция – над 2.6 милиона, Германия – над 2.4 милиона, Колумбия – над 2.2 милиона, Аржентина – над 2.07 милиона, Мексико – над 2.05 милиона, Полша – над 1.6 милиона, Иран – над 1.59 милиона, ЮАР – над 1.5 милиона, Украйна – над 1.3 милиона, Индонезия – над 1.29 милиона, Перу – над 1.28 милиона, Чехия – над 1.1 милиона, а Холандия – над 1 милион.

Разпространението на коронавируса по държавите в света е както следва: (към 12:00 ч. на 17 февруари 2021 г.)

 1. САЩ: 27,756,627 заразени; 488,081 смъртни случая; смъртност: 1.8%
 2. Индия: 10,937,320 заразени; 155,913 смъртни случая; смъртност: 1.4%
 3. Бразилия: 9,921,981 заразени; 240,940 смъртни случая; смъртност: 2.4%
 4. Великобритания: 4,070,332 заразени; 118,421 смъртни случая; смъртност: 2.9%
 5. Русия: 4,066,164 заразени; 80,118 смъртни случая; смъртност: 2%
 6. Франция: 3,548,452 заразени; 82,961 смъртни случая; смъртност: 2.3%
 7. Испания: 3,096,343 заразени; 65,979 смъртни случая; смъртност: 2.1%
 8. Италия: 2,739,591 заразени; 94,171 смъртни случая; смъртност: 3.4%
 9. Турция: 2,602,034 заразени; 27,652 смъртни случая; смъртност: 1.1%
 10. Германия: 2,354,622 заразени; 66,202 смъртни случая; смъртност: 2.8%
 11. Колумбия: 2,202,598 заразени; 57,949 смъртни случая; смъртност: 2.6%
 12. Аржентина: 2,033,060 заразени; 50,432 смъртни случая; смъртност: 2.5%
 13. Мексико: 2,004,575 заразени; 175,986 смъртни случая; смъртност: 8.78%
 14. Полша: 1,596,673 заразени; 41,028 смъртни случая; смъртност: 2.6%
 15. Иран: 1,534,034 заразени; 59,117 смъртни случая; смъртност: 3.9%
 16. ЮАР: 1,494,119 заразени; 48,313 смъртни случая; смъртност: 3.2%
 17. Украйна: 1,326,891 заразени; 26,017 смъртни случая; смъртност: 2%
 18. Перу: 1,244,729 заразени; 44,056 смъртни случая; смъртност: 3.5%
 19. Индонезия: 1,233,959 заразени; 33,596 смъртни случая; смъртност: 2.7%
 20. Чехия: 1,112,322 заразени; 18,596 смъртни случая; смъртност: 1.7%
 21. Холандия: 1,049,120 заразени; 15,050 смъртни случая; смъртност: 1.4%
 22. Канада: 836,594 заразени; 21,395 смъртни случая; смъртност: 2.6%
 23. Португалия: 788,561 заразени; 15,522 смъртни случая; смъртност: 2%
 24. Чили: 782,039 заразени; 19,644 смъртни случая; смъртност: 2.5%
 25. Румъния: 765,970 заразени; 19,526 смъртни случая; смъртност: 2.5%
 26. Белгия: 741,205 заразени; 21,750 смъртни случая; смъртност: 2.9%
 27. Израел: 734,575 заразени; 5441 смъртни случая; смъртност: 0.7%
 28. Ирак: 649,982 заразени; 13,192 смъртни случая; смъртност: 2%
 29. Швеция: 617,869 заразени; 12,487 смъртни случая; смъртност: 2%
 30. Пакистан: 565,989 заразени; 12,436 смъртни случая; смъртност: 2.2%

За сравнение: Китай: 100,639 заразени; 4831 смъртни случая; смъртност: 4.8%

Коронавирус в България и съседните ни държави:

 1. Турция: 2,602,034 заразени; 27,652 смъртни случая; смъртност: 1.1%
 2. Румъния: 765,970 заразени; 19,526 смъртни случая; смъртност: 2.5%
 3. Сърбия: 424,020 заразени; 4261 смъртни случая; смъртност: 1%
 4. България: 232,096 заразени; 9703 смъртни случая; смъртност: 4.18%
 5. Гърция: 173,905 заразени; 6181 смъртни случая; смъртност: 3.6%
 6. Македония (наречена официално Република Северна): 97,456 заразени; 3003 смъртни случая; смъртност: 3.1%

Най-важните и сигурни съвети какво да правим за предпазване от новия Коронавирус 2019-nCov (КОВИД19)?

1. Мийте си ръцете след всяко прибиране отвън. Правилното миене на ръце продължава поне 45 секунди. Няма значение дали с топла или студена вода, нито дали с обикновен сапун или антибактериален – мийте си ги!
2. Не си докосвайте лицето, когато сте навън!
3. Не разговаряйте с друг човек лице в лице под 2.5 метра растояние, НЕ се ръкувайте с познати, нито се целувайте!
4. Стойте на поне два метра растояние от другите лица!
5. Старайте се да не докосвате нищо, което не е ваше, докато сте навън.
6. Използвайте дезифектанти, които съдържат поне 80% спирт! Разтвори с под 80% спирт не морят коронавируса. Респ. алкохол НЕ помага срещу коронавирус. Белина помага, но тя е токсична и за човек, затова не я вхишвайте и я използвайте само за почистване на повърхности като подови настилки, носейки домакински ръкавици, защото белината е вредна за кожата.
7. Ако получите симптоматика, НЕ излизайте от жилището да ходите на лекар, а се обадете по телефона. При нужда по негова преценка, специален екип на Бърза помощ ще ви прибере.
8. Не пътувайте в огнищата на заразата с коронавирус!
9. Не вярвайте на фалшивите съвети и илачи срещу коронавируса!

Дефиницията на СЗО за пандемия е “зараза от нов патоген, който се предава лесно от човек на човек по целия свят по едно и също време; едновременно и на всякъде”. Думата “пандемия” идва от древногръцки и е съчетание от думите “пан”, което означава “всички”, и “демос” – в превод “хора”.

Д-р Тодор Кантарджиев заяви, че при грипа смъртността е 0.2 – 0.5 %, тоест от 200 души един губи живота си, докато при коронавируса процентът на смъртност е по-висок. Той засяга долните отделения на дихателната система, прави двойна бронхопневмония и действа на дихателната мускулатура, а възрастният болен, когато изпадне в дихателна недостатъчност, трябва да бъде поставен на командно дишане. Когато се подобрява и му махнем тръбата за дишане, се оказва, че той не може сам да диша. Това е проблемът на коронавируса, добави Кантарджиев.

Лекарите от Великобритания алармират за допълнителни симптоми при КОВИД-19 като липса на апетит, гадене, диария, както и загуба на обоняние. Основните симптоми при заболелите от коронавируса са: при 55% се наблюдава кашлица, при 40% – температура над 38 градуса, твърдят германските здравни власти.

Какво представлява новият Коронавирус 2019-nCov?

Новият Коронавирус 2019-nCov, наричан 2019-nCoV, е идентифициран в Китай
в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека.

Откъде идват Коронавирусите?

Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразят хората, те могат евентуално да се предават от човек на човек.

Известен е широк кръг от животни, които са източник на коронавируси. Например, вирусът, причиняващ Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) е коронавирус, произхождащ от камили, а тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) произхожда от котки – циветки.

Този вирус сравним ли е със SARS (ТОРС) или със сезонния грип?

Новият коронавирус, открит в Китай е генетично тясно свързан с вируса на SARS (ТОРС) от 2003 г. и изглежда, че има подобни характеристики, въпреки че все още данните за този вирус са ограничени.

ТОРС се появи в края на 2002 г. в Китай и в продължение на осем месеца са докладвани над 8000 случая от 33 държави. Тогава един от всеки десет души, които са заразени с ТОРС, почина, т.е. смъртността е над 9%.

На този етап има твърде малко налични данни, за да се каже със сигурност колко смъртоносен е 2019-nCoV, но предварителни данни сочат, че той е помалко фатален от SARS-CoV (ТОРС). Към момента смъртността от новия коронавирус в световен мащаб е малко над 2%.

Въпреки че и двата вируса се предават от човек на човек и могат да причинят подобни симптоми, те са много различни и следователно се проявяват по различен начин. Все още е много рано да се направят заключения относно разпространението на 2019-nCoV, но предварителната информация показва, че 2019-nCoV е също толкова заразен, колкото ТОРС и някои други грипни щамове.

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) всяка година до 40,000 души в ЕС/ЕИП умират преждевременно поради причини, свързани с грипа.

Как се предава вирусът? Колко лесно се разпространява?

Въпреки че източник на инфекцията са животни, сега вирусът се предава от човек на човек.

Към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният период за коронавирус 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) понастоящем се изчислява на между 2 до 12 дни.

Докато хората са предимно заразни, когато проявяват (грипоподобни) симптоми, има индикации, че някои хора могат да предават вируса без да са налице някакви симптоми или преди симптомите да се появят. Ако това бъде потвърдено, ранното откриване на инфекциите с Коронавируус 2019-nCoV ще е по-трудно. Това обаче не е необичайно за вирусни инфекции от този тип, както се вижда и при морбили, например.

Ако хората с коронавирус 2019-nCoV са изследвани и диагностицирани своевременно и се прилагат строги мерки за контрол на инфекциите, вероятността за трайно предаване на вируса от човек към човек в обществото в ЕС/ЕИП е ниска. Системното прилагане на мерки за профилактика и контрол на инфекциите бяха ефективни при контролирането на SARSCoV и MERS-CoV.

Какви са симптомите на коронавирус 2019-nCoV?

От известното досега, вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като:

 1. треска
 2. кашлица
 3. затруднено дишане
 4. мускулни болки и
 5. отпадналост.

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

Кои хора са по-предразположени към коронавирус 2019-nCoV?

Обикновено малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания (например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания) се очаква да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми.

Тъй като това е нововъзникващо заболяване и има само ограничени данни, все още не знаем кои групи от хора може да са предразположени към по-тежък изход след заразяване с 2019-nCoV.

Има ли лечение за заболяването, причинено от коронавируса 2019-nCoV?

Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (например треска).

Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг – кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде много ефективна за заболелите.

Кога трябва да се изследвам за коронавируса 2019-nCoV?

Ако имате остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане

И

през последните 14 дни преди проявата на симптомите, сте били:

в близък контакт с потвърден или вероятен случай на инфекция с Коронавирус
2019-nCoV, или сте пътували в област настоящо предаване на вирус 2019-nCoV,

или сте работили или посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вирус 2019-nCoV, вие трябва да се свържете със своя личен лекар по телефона за съвет.

Близък контакт означава съжителство в едно домакинство с пациент с 2019-nCoV или непосредствена близост или споделяне на едно помещение с пациент с nCoV или здравен работник или друго лице, полагащо грижа да пациент с 2019-nCoV или лабораторни работници, работещи с проби с 2019-nCoV.

Как мога да се предпазя от заразяване?

При посещение в огнище на коронавирус:

 1. избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
 2. избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
 3. прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиена ръцете и хигиена на храната;
 4. измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
 5. избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения.

Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди.

Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 80% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

Ефективни ли са в предпазването от коронавирус 2019-nCoV?

Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни към други хора около тях.

Маските за лице не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени.

Има ли ваксина срещу 2019-nCov?

ДА! Понастоящем има 3 одобрени от регулативните здравни местни органи на ваксини срещу коронавируса 2019-nCoV: в Китай, Русия и Великобритания. Европейският център за контрол н азаболяванията се очаква да обобри ваксина на 29 декември 2020 г.

Защитен ли съм от вируса 2019-nCoV, ако съм се ваксинирал срещу грип тази година?

НЕ! Грипът и 2019-nCoV са два много различни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болести, причинени от 2019-nCoV.

Илюстрация на коронавирус: Център за контрол и превенция на заболяванията на САЩ

loading...