Пандемията коронавирус COVID-19 (ОБНОВЕНА)


коронавирус

Всички проверени новини и достоверни съвети, които трябва да знаете за световната пандемия от смъртоносния коронавирус.

Най-важното за ситуацията с Коронавирус 2019-nCov в България: 20,271 заразени; 807 починали; смъртност 3.98%; излекувани: 14,339

(ОБНОВЕНА на 29 септември 2020 г. в 10:00 ч.)

По информация от регионалните управления на образованието от началото на учебната година до 29 септември 110 (0.01%) деца, посещавали детска градина или училище, са с положителни проби за Ковид-19. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

„Не предвиждаме цялостно преминаване на системата към обучение в електронна среда. Това, което обсъдихме и избрахме през лятото, впрочем във всички страни се случва, е превключване. Превключване за отделни паралелки, надявам се да няма за цели училища, цели общини и цели области. Имаме четири на хиляда карантинирани паралелки, тоест четири не учат временно или временно учат в електронна среда, 996 си учат в училището. Ако се запазят тези среднодневни стойности очакваме този процент да се покачи максимум до един процент. Да се надяваме, че няма да имаме значително увеличаване на общия брой на заразените. Министерството на здравеопазването каза, че ще има прагови стойности, при които те се дават предписания за преминаване към обучение на електронна среда, но те ще бъдат значително по-високи от сегашните“, коментира още министъра на образованието.

България е на 26-о място по заболеваемост на 100,000 души от населението от COVID-19 в Европа, страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред.

Това докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов по време на среща на Националния оперативен щаб в Министерския съвет на 25 септември 2020 г. Здравният министър изтъкна, че България заедно с още три страни са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. За същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22%.

По-рано обаче, на 24 септември 2020 г, България беше поставен сред 7-те страни в ЕС с тревожни тенденции за COVID-19. Седем държави от Европейския съюз – Испания, Румъния, България, Хърватия, Унгария, Чехия и Малта – са “високо обезпокоителни” поради нарастващата смъртност от COVID-19, предупреди Европейският център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC). В последния доклад на агенцията, базирана в Стокхолм, се казва, че тези страни са “увеличили дела на хоспитализираните и тежките случаи” и “вече се наблюдават нарастващи или високи нива на смъртните случаи… или са с перспектива да бъдат наблюдавани скоро”, поради разпространението на вируса сред групата на възрастните хора.

На 23 септември Министерският съвет прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 30 ноември 2020 г.

В страната продължава неблагоприятното развитие на епидемичната обстановка, обуславяща се от висока смъртност от инфекции, причинени от новия коронавирус, на фона на намаляваща заболяемост и запазване степента на болнично лечение на заболели с умерена и тежка клинична картина.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната цели намаляване въздействието на Ковид-19 върху общественото здраве и здравната система. Това е особено важно за опазване здравето и живота на лицата с повишен риск от тежко протичане на инфекциозно заболяване – възрастни, хора с хронични и онкологични заболявания и имунокомпрометирани състояния, в условия на едновременно разпространение на сезонен грип и Ковид-19.

Седмица след започването на новата учебна година стартира и тестване на между 5000 и 7000 учители в столицата за антитела срещу коронавирус. Около 400 учители вече са минали на изследване, съобщи директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. “Това не е PCR тест. Това е изследване за антитела. Тоест за прясна или за прекарана инфекция от страна на учителите”, обясни Пенчев. Изследват се предимно учители с хронични заболявания около и над 60 години. Изследването се очаква да приключи в края на октомври.

По думите на здравния министър доц. Костадин Ангелов в момента случаите на коронавирус са внесени отвън и не са от разпространение в самото училище, защото от началото на учебната година е минало твърде малко време.

България премина от клъстерно (cluster – група, струпване) към дифузно разпространение на заразата, като най-голямото ѝ огнище остава столицата (т.е. разпръснато и не може да се установи конкретен преносител). Над 26% от всички случаи на доказано заразени в България са в столицата или общо 5266 души. Втората най-засегната област е Благоевград с 1952 заразени с Ковид-19 (почти 10% от всички доказано заразени в България), която влезе в черния списък на здравните власти на Германия като регион със силна концентрация на Ковид-19, трета е Пловдив – с 1665 и над 8% от всички доказано заразени в България, четвърта – Варна с 1462 заразени, пета – Пазарджик с 844 доказано заразени с Ковид-19.

20,055 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас към 0:00 ч. на 28 септември 2020 г. Направените PCR-тестове у нас до момента са над 516 хиляди, сочат данните на българския Единен информационен портал.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 796. Смъртността в България е почти 4% спрямо доказано заразените, като този показател е над средното за света.

14,176 са излекуваните пациенти от COVID-19 в България, които или са изписани от лечебни заведения лица, или са били на домашно лечение.

Активните случаи на коронавирус в България са 5083. От тях 794 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 41 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. Общият брой на лицата – медицински служители с доказан COVID-19 у нас е 1119 души, което е 5.5% от заболяемостта.

Най-засеганата е възрастовата група в България е между 50 и 59 години – 19% от всички доказани случая на КОВИД-19 в страната; следват: 40-49 г. – 18%; 30-39 г. – 16%; 60-69 г. – 15.5%; 20-29 г. – 12%.

До 60-годишна възраст броят на констатираните случаи с COVID-19 е 72.4% и съответно над 60 години – 26.6%.

Децата до 19-годишна възраст са 8% от заболелите от коронавирус в България.

19-годишен младеж, заразен с Ковид-19, е най-младата жертва в България на новия коронавирус, за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания, съобщи здравното министерство на 1 август 2020 г. Той е бил настанен в тежко състояние в болница във Велико Търново. Лекарите не са успели да го спасят. Предполага се, че младежът се е заразил по време на празненствата на абитуриентите в старата столица, когато стана огнище на заразата в града, а сред заразените се оказаха и певицата Галена, пеела на бал там, и плувецът Антъни Иванов, придружавал там приятелката си на празненството по повод приключване на средното й образование.

Друг черен рекорд беше поставен в България на 25 август, когато беше обявено, че починалите за последното денонощие българи с коронавирус са 18 души.

Още на 25 юли страната ни премина през нова психологическа граница, след като общият брой на случаите на заразени с COVID-19 надвишиха 10,000 от началото на пандемията. От първите случаи, регистрирани на 8 март, до началото на юни положителните проби бяха около 5000. Само за последния месец обаче те на практика са се удвоили.

Абсолютен изравнен черен рекорд в България от началото на пандемията досега е отчетен на 23 юли, както и на 10 юли: по 330 нови заразени с коронавирус за едно денонощие. На 6 август беше обявен друг висок брой над 300 души за денонощие: 303 новозаразени.

Как се разпространява коронавируса около нас?

Реаниматорът от болница “Света Екатерина” д-р Абединов посочи съвети и нагледни демонстрации за разпространението на коронавируса, причиняващ COVID-19, в студиото на предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ на 19 юли 2020 г.

Като основната причина за дифузното разпространение е неспазването на елементарните препоръки – физическа дистанция (над 2 метра) и лична хигиена. Всички правителства по света, които разхлабват мерките, отчитат рязък ръст на новозаболелите и винаги обяснението е, че част от хората още не са се научили сами да се пазят.

Кои мерки са актуални до второ нареждане?

 • Все още е задължително носенето на маска или друго предпазно средство, закриващо носа и устата, като шалове, в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения, в магазини и всички други обществени затворени помещения, освен като клиент на заведение за хранене.
 • Ресторанти, сладкарници, кафенета и други заведения за хранене могат да работят при метър и половина разстояние между масите. Персоналът трябва да е с маска или шлем.
 • Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика.
 • Същото условие, за 50 % заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.
 • Глобата за неспазване на мерките се запазва от 300 до 1000 лева при първо нарушение, и от 1000 до 2 хиляди при повторно.

Най-важното за ситуацията с Коронавирус 2019-nCov по света: над 33.1 милиона болни; над 998 хиляди починали; смъртност 3.01%

(към 10:00 ч. българско време на 28 септември 2020 г.)

В световен мащаб статистиката по данните в реално време на университета Johns Hopkins към 10:00 ч. българско време на 28 септември 2020 г. 33,137,748 са общо доказаните случаи по света, от които са починали 998,372. Излекуваните след поставена диагноза КОВИД-19 са 22,501,182. Общата смъртност от КОВИД-19 за света е 3.01%, като величината на този показател постепенно намалява последните 12 седмици. Четири държави отчитат по над един милион техни граждани с установен коронавирус: САЩ – над 7 милиона, Индия – над 6 милиона, Бразилия – над 4 милиона, а Русия – над 1 милион.

Повече от 8 месеца след началото на пандемията, броят на заразените в Европа и света се увеличава. „Това, което знаем от досегашните проучвания е, че по-малко от 10% от населението има доказани антитела срещу вируса SARS-COVID”, обясни Мария ван Керкхове, епидемиолог в СЗО, на 19 август 2020 г.

СЗО и европейски експерти предупредиха, че пикът на новозаболели в момента е сред младите хора, които пренебрегват спазването на мерките в летния сезон. „Виждаме хора, дори млади хора, които развиват тежка форма на болестта. Виждаме млади хора, които лежат в интензивни отделения. Виждаме млади хора, които умират от вируса”, заяви още Мария ван Керкхове.

Все още има надежда за овладяване на пандемията, заяви по-рано генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус на 10 август 2020 г. „Зад тази статистика се крият голяма болка и страдание. Всеки загубен живот има значение. Знам, че много от вас скърбят и че това е труден момент за света. Но искам да бъда ясен: има наченки на надеждата и … никога не е късно да се обърне процесът”, добави той. Гебрейесус даде примери за държави, които успешно действат за овладяване разпространението на вируса, имайки предвид Нова Зеландия и Руанда. Той също така похвали Великобритания и Франция за предприемането на мерки за справяне с нови избухвания на заразата, като налагане на блокировки около огнища в Северна Англия и налагането на задължителното носене на маски в оживените открити пространства в Париж. “Моето послание е кристално ясно: потискайте, потискайте, потискайте вируса”, каза той. “Ако ефективно потискаме вируса, можем спокойно да отворим обществата”, заяви Тедрос Адханом Гебрейесус.

Разпространението на коронавируса по държавите в света е както следва: (към 13 ч. на 26 септември 2020 г.)

 1. САЩ: 7,116,456 заразени; 204,762 смъртни случая; смъртност: 2.9%
 2. Индия: 6,074,702 заразени; 95,542 смъртни случая; смъртност: 1.6%
 3. Бразилия: 4,689,613 заразени; 140,537 смъртни случая; смъртност: 3%
 4. Русия: 1,138,509 заразени; 20,140 смъртни случая; смъртност: 1.8%
 5. Колумбия: 798,317 заразени; 25,103 смъртни случая; смъртност: 3.14%
 6. Перу: 794,584 заразени; 32,037 смъртни случая; смъртност: 4%
 7. Мексико: 720,858 заразени; 75,844 смъртни случая; смъртност: 10.52%
 8. Испания: 716,481 заразени; 31,232 смъртни случая; смъртност: 4.36%
 9. Аржентина: 691,235 заразени; 15,208 смъртни случая; смъртност: 2.2%
 10. ЮАР: 668,529 заразени; 16,312 смъртни случая; смъртност: 2.4%
 11. Франция: 552,421 заразени; 31,675 смъртни случая; смъртност: 5.7%
 12. Чили: 453,868 заразени; 12,527 смъртни случая; смъртност: 2.8%
 13. Иран: 439,882 заразени; 25,222 смъртни случая; смъртност: 5.7%
 14. Великобритания: 425,767 случая; 42,025 смъртни случая; смъртност: 9.87%
 15. Бангладеш: 357,873 заразени; 5129 смъртни случая; смъртност: 1.4%
 16. Ирак: 341,699 заразени; 8867 смъртни случая; смъртност: 2.6%
 17. Саудитска Арабия: 332,329 заразени; 4625 смъртни случая; смъртност: 1.4%
 18. Турция: 311,455 заразени; 7858 смъртни случая; смъртност: 2.52%
 19. Пакистан: 309,581 заразени; 6451 смъртни случая; смъртност: 2.1%
 20. Италия: 306,235 заразени; 35,801 смъртни случая; смъртност: 11.69%

За сравнение: Китай: 90,441 заразени; 4739 смъртни случая; смъртност: 5.24%

На континента Европа са разположени 48 държави, част от които имат и територия в Азия.

Разпространението на коронавируса по държавите в Европа, чиито територии са изцяло на европейския континент, е както следва: (към 13 ч. на 26 септември 2020 г.)

 1. Испания: 716,481 заразени; 31,232 смъртни случая; смъртност: 4.36%
 2. Франция: 552,421 заразени; 31,675 смъртни случая; смъртност: 5.7%
 3. Великобритания: 425,767 случая; 42,025 смъртни случая; смъртност: 9.87%
 4. Италия: 306,235 заразени; 35,801 смъртни случая; смъртност: 11.69%
 5. Германия: 283,712 заразени; 9456 смъртни случая; смъртност: 3.33%
 6. Украйна: 200,566 заразени; 3988 смъртни случая; смъртност: 2%
 7. Румъния: 119,683 заразени; 4633 смъртни случая; смъртност: 3.87%
 8. Белгия: 110,976 заразени; 9969 смъртни случая; смъртност: 9.98%
 9. Холандия: 110,758 заразени; 6377 смъртни случая; смъртност: 5.76%
 10. Швеция: 90,923 заразени; 5880 смъртни случая; смъртност: 6.47%
 11. Полша: 85,980 заразени; 2424 смъртни случая; смъртност: 2.8%
 12. Беларус: 77,289 заразени; 813 смъртни случая; смъртност: 1.1%
 13. Португалия: 72,055 заразени; 1936 смъртни случая; смъртност: 2.7%
 14. Чехия: 61,318 заразени; 581 смъртни случая; смъртност: 1%
 15. Швейцария: 51,864 заразени; 2064 смъртни случая; смъртност: 4%

На бълканските държави ситуацията е относително по-добра, сравнено със Западна Европа.

Коронавирус в България и съседните ни държави:

 1. Турция: 311,455 заразени; 7858 смъртни случая; смъртност: 2.52%
 2. Румъния: 119,683 заразени; 4633 смъртни случая; смъртност: 3.87%
 3. Сърбия: 33,238 заразени; 746 смъртни случая; смъртност: 2.24%
 4. България: 19,828 заразени; 789 смъртни случая; смъртност: 3.98%
 5. Македония (наречена Република Северна): 17,343 заразени; 721 смъртни случая; смъртност: 4.16%
 6. Гърция: 16,913 заразени; 369 смъртни случая; смъртност: 2.18%

3 754 649 са потвърдените заболели с новия коронавирус в Европа, което е 17.6% от всички потвърдени COVID-19 в света – 21,294,845. От случаите в Европа с коронавирус 214,092 са приключили със смърт, което е 28.1% от всички починали заради КОВИД-19 в цял свят – 761,779. Смъртността в Европа е 5.7%, която е по-висока както от тази в Китай (смъртност 5.25%), така и над средната за света (смъртност 3.58%). Няколко европейски държави отчитат смъртност от коронавируса над 10%. Това сочат официалните данни на Световната здравна организация (СЗО) към 10:00 ч. централно европейско време на 16 август 2020 г.

Най-важните и сигурни съвети какво да правим за предпазване от новия Коронавирус 2019-nCov (КОВИД19)?

1. Мийте си ръцете след всяко прибиране отвън. правилното миене на ръце е поне 45 секунди. Няма значение дали с топла или студена вода, нито дали с обикновен сапун или антибактериален – мийте си ги!
2. Не си докосвайте лицето, когато сте навън!
3. Не разговаряйте с друг човек лице в лице под 2 метра растояние, НЕ се ръкувайте с познати, нито се целувайте!
4. Стойте на поне два метра растояние от другите лица!
5. Старайте се да не докосвате нищо, което не е ваше, докато сте навън.
6. Използвайте дезифектанти, които съдържат поне 80% спирт! Разтвори с под 80% спирт не морят коронавируса. Респ. алкохол НЕ помага срещу коронавирус. Белина помага, но тя е токсична и за човек, затова не я вхишвайте и я използвайте само за почистване на повърхности като подови настилки, носейки домакински ръкавици, защото белината е вредна за кожата.
7. Ако получите симптоматика, НЕ излизайте от жилището да ходите на лекар, а се обадете по телефона. При нужда по негова преценка, специален екип на Бърза помощ ще ви прибере.
8. Не пътувайте в огнищата на заразата с коронавирус!
9. Не вярвайте на фалшивите съвети и илачи срещу коронавируса!

Дефиницията на СЗО за пандемия е “зараза от нов патоген, който се предава лесно от човек на човек по целия свят по едно и също време; едновременно и на всякъде”. Думата “пандемия” идва от древногръцки и е съчетание от думите “пан”, което означава “всички”, и “демос” – в превод “хора”.

Д-р Тодор Кантарджиев заяви, че при грипа смъртността е 0.2 – 0.5 %, тоест от 200 души един губи живота си, докато при коронавируса процентът на смъртност е по-висок. Той засяга долните отделения на дихателната система, прави двойна бронхопневмония и действа на дихателната мускулатура, а възрастният болен, когато изпадне в дихателна недостатъчност, трябва да бъде поставен на командно дишане. Когато се подобрява и му махнем тръбата за дишане, се оказва, че той не може сам да диша. Това е проблемът на коронавируса, добави Кантарджиев.

Лекарите от Великобритания алармират за допълнителни симптоми при КОВИД-19 като липса на апетит, гадене, диария, както и загуба на обоняние. Основните симптоми при заболелите от коронавируса са: при 55% се наблюдава кашлица, при 40% – температура над 38 градуса, твърдят германските здравни власти.

Какво представлява новият Коронавирус 2019-nCov?

Новият Коронавирус 2019-nCov, наричан 2019-nCoV, е идентифициран в Китай
в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека.

Откъде идват Коронавирусите?

Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразят хората, те могат евентуално да се предават от човек на човек.

Известен е широк кръг от животни, които са източник на коронавируси. Например, вирусът, причиняващ Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) е коронавирус, произхождащ от камили, а тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) произхожда от котки – циветки.

Този вирус сравним ли е със SARS (ТОРС) или със сезонния грип?

Новият коронавирус, открит в Китай е генетично тясно свързан с вируса на SARS (ТОРС) от 2003 г. и изглежда, че има подобни характеристики, въпреки че все още данните за този вирус са ограничени.

ТОРС се появи в края на 2002 г. в Китай и в продължение на осем месеца са докладвани над 8 000 случая от 33 държави. Тогава един от всеки десет души, които са заразени с ТОРС почина, т.е. смъртността е над 9%.

На този етап има твърде малко налични данни, за да се каже със
сигурност колко смъртоносен е 2019-nCoV, но предварителни данни сочат, че той е помалко фатален от SARS-CoV (ТОРС). Към момента смъртността от новия коронавирус в световен мащаб е малко над 2%.

Въпреки че и двата вируса се предават от човек на човек и могат да причинят подобни симптоми, те са много различни и следователно се проявяват по различен начин. Все още е много рано да се направят заключения относно разпространението на 2019-nCoV, но предварителната информация показва, че 2019-nCoV е също толкова заразен, колкото ТОРС и някои други грипни щамове.

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) всяка година до 40,000 души в ЕС/ЕИП умират преждевременно поради причини, свързани с грипа.

Как се предава вирусът? Колко лесно се разпространява?

Въпреки че източник на инфекцията са животни, сега вирусът се предава от човек на човек.

Към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният период за коронавирус 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) понастоящем се изчислява на между 2 до 12 дни.

Докато хората са предимно заразни, когато проявяват (грипоподобни) симптоми, има индикации, че някои хора могат да предават вируса без да са налице някакви симптоми или преди симптомите да се появят. Ако това бъде потвърдено, ранното откриване на инфекциите с Коронавируус 2019-nCoV ще е по-трудно. Това обаче не е необичайно за вирусни инфекции от този тип, както се вижда и при морбили, например.

Ако хората с коронавирус 2019-nCoV са изследвани и диагностицирани своевременно и се прилагат строги мерки за контрол на инфекциите, вероятността за трайно предаване на вируса от човек към човек в обществото в ЕС/ЕИП е ниска. Системното прилагане на мерки за профилактика и контрол на инфекциите бяха ефективни при контролирането на SARSCoV и MERS-CoV.

Какви са симптомите на коронавирус 2019-nCoV?

От известното досега, вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като:

  • треска
  • кашлица
  • затруднено дишане
  • мускулни болки и
  • отпадналост.

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

Кои хора са по-предразположени към коронавирус 2019-nCoV?

Обикновено малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания (например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания) се очаква да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми.

Тъй като това е нововъзникващо заболяване и има само ограничени данни, все още не знаем кои групи от хора може да са предразположени към по-тежък изход след заразяване с 2019-nCoV.

Има ли лечение за заболяването, причинено от коронавируса 2019-nCoV?

Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (например треска).

Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг – кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде много ефективна за заболелите.

Кога трябва да се изследвам за коронавируса 2019-nCoV?

Ако имате остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане

И

през последните 14 дни преди проявата на симптомите, сте били:

в близък контакт с потвърден или вероятен случай на инфекция с Коронавирус
2019-nCoV, или сте пътували в област настоящо предаване на вирус 2019-nCoV,

или сте работили или посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вирус 2019-nCoV, вие трябва да се свържете със своя личен лекар по телефона за съвет.

Близък контакт означава съжителство в едно домакинство с пациент с 2019-nCoV или непосредствена близост или споделяне на едно помещение с пациент с nCoV или здравен работник или друго лице, полагащо грижа да пациент с 2019-nCoV или лабораторни работници, работещи с проби с 2019-nCoV.

Как мога да се предпазя от заразяване?

При посещение в огнище на коронавирус като Китай, Италия, Иран, Южна Корея:

  • избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
  • избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
  • прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиена ръцете и хигиена на храната;
  • измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
  • избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения.

Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди.

Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 80% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

Ефективни ли са в предпазването от коронавирус 2019-nCoV?

Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни към други хора около тях.

Маските за лице не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени.

Има ли ваксина срещу 2019-nCov?

НЕ! Понастоящем няма ваксина срещу коронавируси, включително щам 2019-nCoV.

Защитен ли съм от вируса 2019-nCoV, ако съм се ваксинирал срещу грип тази година?

НЕ! Грипът и 2019-nCoV са два много различни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болести, причинени от 2019-nCoV.

Илюстрация на коронавирус: Център за контрол и превенция на заболяванията на САЩ

loading...