България все по-червена с индийския вариант Делта при 4-тата вълна на пандемията от Ковид-19 по света

Ковид в БГ

Ето всички проверени новини и достоверни съвети, които трябва да знаете за световната пандемия от смъртоносния коронавирус.

Най-важното за ситуацията с Коронавирус 2019-nCov в България: 473,270 доказано заразени; 19,661 починали; смъртност 4.15%; излекувани: над 415 хиляди души; напълно ваксинирани: над 1.24 милиона българи

(ОБНОВЕНО на 14 септември 2021 г. в 9:30 ч.)

Извънредната епидемична обстановка е удължена до 30 ноември 2021 г.

Като цяло общата заболяваемост от коронавирус в страната е над 250 души на 100 хиляди или повече от 1 заразен на 500 души, което вече поставя родината ни вече в червената зона на новата цветната карта на България с данните за 14-дневната заболяемост на глава от населението към 12 септемри 2021 г. 70% от страната или 20 области вече са изцяло в червената зона, като това са столицата, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Пазарджик, Благоевград, Велико Търново, Габрово, Шумен, Силистра, Сливен, Ямбол, Разград, Търговище, Видин, Монтана, Перник и Хасково. Най-ниска е заболяваемостта в Кърджали (157 души на 100 хиляди население), Добрич (190 души на 100 хиляди население) и Враца (192 души на 100 хиляди население), а най-висока е в Търговище, която област излезе от лилавата зона, с 494 заразени на 100 хиляди население.

Нововъведената цветна карта вече включва само 4 цвята – зелен, оранжев, червен и лилав, като прагът вече е вдигнат нагоре и така зелената зона покрива старите зелена, жълта и оранжева зони. Старата зелена зона включваше заболяваемост по 20 души, докато новата включва под 100 души на сто хиляди.

Официалното приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG, разработено от „Информационно обслужване“, бе одобрено от Гугъл и публикувано в Google Play Store. Така приложението става достъпно за масово използване от всички граждани на EU, които искат да проверят валидността на своите сертификати. Новото приложение може да служи и за проверка на сертификати на посетители, в случаите, в които се допуска използване на 100% от капацитета на заведения, зали, кина театри.

Това приложение отговаря на всички европейски стандарти и е разработено в рекордно кратки срокове. В него е вграден QR четец, който валидира сертификата бързо и лесно. То може да сканира всичките варианти на сертификата, които са одобрени от ЕК – за ваксинация, за преболедуване и за отрицателен резултат от NAAT или RAT изследване. Приложението е достъпно за масово ползване за граждани и институции, които разполагат с мобилни устройства с операционна система Android. Очаква се скоро приложението да бъде одобрено и от Apple, за да може да бъде изтегляно на устройства, които ползват операционна система IOS.

26% от всички случаи на доказано заразени в България до момента са в столицата или общо 115,556 души. Втората най-засегната област в страната е Пловдив – с 39,973 или 9% от всички доказано заразени в България, трета е Варна с 33,622 заразени или 7.5% от всички доказано заразени в България, четвърта – Бургас с 29,984 заразени с Ковид-19 или 7% от всички българи с коронавирус, пета – Благоевград с 19,690 доказано заразени с Ковид-19, шеста е Стара Загора с 19,241 доказано заразени с новия коронавирус, седма – Русе с 15,295 заразени, осма – Софийска област с 14,333 заразени, девета – Плевен с 13,882 заразени, а десета – Пазарджик с 12,477 доказано заразени с Ковид-19 до момента, сочат данните на българския Единен информационен портал.

Ваксинираните обаче трябва да са спокойни, защото 2 дози от ваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca са ефективни срещу Делта варианта на коронавируса.

Две дози от ваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca са почти толкова ефективни срещу силно трансмисивния Делта вариант на коронавируса, колкото и срещу до сега доминиращия Алфа вариант, показа проучване, публикувано в специализираното издание New England Journal of Medicine. То потвърждава заключенията, направени от Public Health England през май за ефикасността на ваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca, базирани на реални данни от целия свят. Информацията е разпространена от Министерството на здравеопазването.

Две дози от ваксината на Pfizer са 88% ефективни за предотвратяване на симптоматично заболяване от варианта Делта, в сравнение с 93,7% спрямо варианта Алфа. Две дози от ваксината на AstraZeneca са били 67% ефективни срещу варианта Делта, в сравнение с първоначално докладваните 74,5% ефективност срещу варианта Алфа. Това показват публикуваните резултати.

Само незначителни разлики в ефективността на ваксината са забелязани с варианта Делта в сравнение с Алфа варианта след получаването на две дози от ваксините на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca, пишат изследователите от Public Health England.

Представители на здравните власти в Англия казват, че ваксините са високо ефективни срещу Делта варианта, който сега е доминиращ в световен мащаб. Въпреки това проучването потвърждава, че една доза от тези ваксини не е достатъчна за висока защита срещу Делта варианта.

„Делта вариантът се разпространява доста по-лесно“, каза проф. Христова, цитирана от БНТ.

Считано от 16 юни 2021 г. за работни колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица – собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите. Условието е всички лица да са ваксинирани срещу COVID-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция.

По смисъла на Заповед № РД-01-373 от 27.05.2021 г. за „ваксинирано срещу COVID-19“ се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, удостоверено с Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза. За „преболедувало COVID-19“ се приема лице с лабораторно доказан COVID-19 с PCR изследване или с бърз антигенен тест, за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация, удостоверено с предписание на съответната регионална здравна инспекция, или с Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19.

От 4 юни 2021 г. всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал ваксинационен цикъл срещу COVID-19, ще могат да преиздадат своя документ в европейския формат безплатно на сайта на Националната здравно-информационна система HIS.bg, в секция „Аз и моето семейство“ от хоризонталното меню и подсекция „Цифров COVID сертификат на ЕС“.

Зелен сертификат ще могат да изтеглят само притежателите на стария вариант на документа. За целта трябва да въведете ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН), получен при регистрацията на поставената доза в Националния регистър на имунизациите. НРН може да бъде открит в стария сертификат, в колонката „Национален референтен номер“.

Останалите потребители могат да получат европейския формат на документа през личното медицинско досие на пациента, чрез квалифициран електронен подпис (КЕП), от личния си общопрактикуващ лекар или от ваксинационния център, поставил ваксините.

Ще достигнем 75% ваксиниране на населението, когато българинът разбере, че колективният имунитет е за запазване на обществото, а конкретно неговата защита е неговата ваксина, каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, в “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ на 20 юни 2021 г. Според проф. Светлана Велизарова, началник на детската клиника в белодробната болница “Св. София”, още преди година не се е провела разяснителна кампания. Припомни, че когато излязоха резултатите от Астра Зенека, ние в този момент имахме само от тази ваксина и се получи голям отлив. “Сега имаме всички ваксини, които има в целия свят, но продължава разяснителната кампания да не протича както трябва”, каза проф. Велизарова. Няма друг начин да се предпазим, освен ваксината, казват експертите. Вижте цялото видео:

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров въведе временни ограничителни мерки със Заповед № РД-01-375/27.05.2021 г., които влизат в сила от 1 юли 2021 г.

Какви са актуалните временни ограничителни мерки в този период?

1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 метра, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

2. Посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и носене на защитни маски за лице от персонала.

3. Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението, в което се провеждат, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 метра и носене на защитни маски за лице от всички участници.

4. Провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 метра, носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

5. Провеждането на спортни състезания с публика се допуска при заемане на не повече от 50% от местата, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 метра и носене на защитни маски за лице.

6. Посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м.

7. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им и носене на защитни маски за лице от персонала.

8. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

9. На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1.5 метра между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

10. Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

11. Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

12. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията. Ограничението не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед № РД-01-373 от 27.05.2021 г.

Имунизационната кампания срещу COVID-19 у нас започна на 27 декември 2020 г. и до момента лицата със завършен ваксинационен цикъл наброяват 1,152,656 души.

Имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна, и се поставя по желание. Тя се извършва съгласно изискванията, посочени в чл. 11 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, и след изразено информирано съгласие на лицето или законния представител на лицето чрез подпис в амбулаторния лист, който общопрактикуващият лекар издава за проведения преглед, и поставяне на ваксината или чрез подписване на бланка за информирано съгласие. Ето цялата информация за ваксината Comirnaty на Pfizer и BioNTech срещу COVID-19, както и цялата информация за ваксината COVID-19 Vaccine Moderna.

Абсолютен черен рекорд в България от началото на пандемията досега за брой починали от коронавирус за денонощие – 221 души, е записан на 1 декември. На 31 март 2021 г. беше обявен черения рекорд от 5176 доказано заразени с коронавирус за едно денонощие, което се случва след няколко дни с над 4 хиляди инфектирани. Предишният черен рекорд от 4851 доказано заразени с коронавирус за едно денонощие беше записан седмица по-рано на 24 март 2021 г. Бебе на 3 месеца със съмнение за придружаващо заболяване е най-младата жертва в България досега. България е №2 по смъртност от коронавирус в Европа и вече в топ 10 в света.

Общият брой на лицата – медицински служители с доказан Ковид-19 у нас е 13,760 или над 3% от заболяемостта.

Най-засеганата възрастовата група в България е между 50 и 59 години – 19.3% от всички доказани случая на КОВИД-19 в страната; следват: 40-49 г. – 18.3%; 60-69 г. – 17.9%; 30-39 г. – 15%; 70-79 г. – 12.2%; 20-29 г. – 8.7%; 80-89 г. – 4.2%; над 90-годишна възраст – 0.4%.

До 60-годишна възраст броят на констатираните случаи с COVID-19 е 64.8% и съответно над 60 години – 35.2%.

Децата до 19-годишна възраст са 4% от доказано заразените с коронавирус в България.

Как се разпространява коронавируса около нас?

Реаниматорът от болница „Света Екатерина“ д-р Абединов посочи съвети и нагледни демонстрации за разпространението на коронавируса, причиняващ COVID-19, в студиото на предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ на 19 юли 2020 г.

Като основната причина за дифузното разпространение е неспазването на елементарните препоръки – физическа дистанция (над 2 метра) и лична хигиена. Всички правителства по света, които разхлабват мерките, отчитат рязък ръст на новозаболелите и винаги обяснението е, че част от хората още не са се научили сами да се пазят.

Кои основни мерки са актуални до второ нареждане?

 • Задължително носенето на маска, закриваща носа и устата, в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения, в магазини и всички други обществени затворени помещения, освен като клиент на заведение за хранене, както и на открити места, където няма възможност за физическа дистания от над 1.5 метра.
 • Глобата за неспазване на мерките се запазва от 300 до 1000 лева при първо нарушение, и от 1000 до 2 хиляди при повторно.

Най-важното за ситуацията с Коронавирус 2019-nCov по света: над 225 милиона доказано заразени; над 4.6 милиона починали; смъртност 2.06%

(към 0:00 ч. българско време на 14 септември 2021 г.)

В световен мащаб статистиката по данните в реално време на университета Johns Hopkins към 0:00 ч. българско време на 14 септември 2021 г. 225,468,280 са общо лабораторно доказаните случаи на Ковид-19 по света, от които починали от усложнения, причинени от коронавируса, са 4,643,152 души. Общата смъртност от Ковид-19 за света при доказаните случаи със зараза е 2.06%.

Разпространението на коронавируса по държавите в света с над 1 милион заразени е както следва: (към 0:00 ч. на 29 август 2021 г.)

 1. САЩ: 38,768,506 заразени; 637,280 смъртни случая; смъртност: 1.6%
 2. Индия: 32,695,030 заразени; 437,830 смъртни случая; смъртност: 1.3%
 3. Бразилия: 20,728,605 заразени; 579,010 смъртни случая; смъртност: 2.8%
 4. Франция: 6,813,516 заразени; 114,453 смъртни случая; смъртност: 1.7%
 5. Русия: 6,785,465 заразени; 178,457 смъртни случая; смъртност: 2.6%
 6. Великобритания: 6,729,925 заразени; 132,760 смъртни случая; смъртност: 2%
 7. Турция: 6,329,519 заразени; 55,958 смъртни случая; смъртност: 0.9%
 8. Аржентина: 5,171,458 заразени; 111,324 смъртни случая; смъртност: 2.2%
 9. Иран: 4,926,9645 заразени; 106,482 смъртни случая; смъртност: 2.2%
 10. Колумбия: 4,903,304 заразени; 124,743 смъртни случая; смъртност: 2.5%
 11. Испания: 4,831,809 заразени; 84,000 смъртни случая; смъртност: 1.7%
 12. Италия: 4,530,246 заразени; 129,093 смъртни случая; смъртност: 2.8%
 13. Индонезия: 4,073,831 заразени; 131,923 смъртни случая; смъртност: 3.2%
 14. Германия: 3,935,430 заразени; 92,136 смъртни случая; смъртност: 2.3%
 15. Мексико: 3,328,863 заразени; 257,906 смъртни случая; смъртност: 7.7%
 16. Полша: 2,888,231 заразени; 75,340 смъртни случая; смъртност: 2.6%
 17. Украйна: 2,381,553 заразени; 56,900 смъртни случая; смъртност: 2.4%
 18. Перу: 2,147,285 заразени; 198,115 смъртни случая; смъртност: 9.2%
 19. ЮАР: 2,757,191 заразени; 81,461 смъртни случая; смъртност: 3%
 20. Холандия: 1,971,644 заразени; 18,342 смъртни случая; смъртност: 0.9%
 21. Филипините: 1,954,023 заразени; 33,109 смъртни случая; смъртност: 1.7%
 22. Ирак: 1,874,435 заразени; 20,699 смъртни случая; смъртност: 1.1%
 23. Чехия: 1,678,862 заразени; 30,402 смъртни случая; смъртност: 1.8%
 24. Чили: 1,637,829 заразени; 36,885 смъртни случая; смъртност: 2.3%
 25. Канада: 1,496,326 заразени; 26,953 смъртни случая; смъртност: 1.8%
 26. Бангладеш: 1,489,589 заразени; 25,926 смъртни случая; смъртност: 1.7%
 27. Япония: 1,460,124 заразени; 15,969 смъртни случая; смъртност: 1.1%
 28. Белгия: 1,177,909 заразени; 25,360 смъртни случая; смъртност: 2.2%
 29. Тайланд: 1,174,091 заразени; 11,143 смъртни случая; смъртност: 0.9%
 30. Пакистан: 1,152,481 заразени; 25,604 смъртни случая; смъртност: 2.2%
 31. Швеция: 1,123,413 заразени; 14,685 смъртни случая; смъртност: 1.3%
 32. Румъния: 1,096,753 заразени; 34,528 смъртни случая; смъртност: 3.1%
 33. Израел: 1,046,748 заразени; 6958 смъртни случая; смъртност: 0.7%
 34. Португалия: 1,034,947 заразени; 17,721 смъртни случая; смъртност: 1.7%

За сравнение: Китай: 106,989 заразени; 4848 смъртни случая; смъртност: 4.53%

Коронавирус в България и съседните ни държави:

 1. Турция: 6,329,519 заразени; 55,958 смъртни случая; смъртност: 0.9%
 2. Румъния: 1,096,753 заразени; 34,528 смъртни случая; смъртност: 3.1%
 3. Сърбия: 757,617 заразени; 7266 смъртни случая; смъртност: 1%
 4. Гърция: 579,734 заразени; 13,544 смъртни случая; смъртност: 2.3%
 5. България: 451,148 заразени; 18,705 смъртни случая; смъртност: 4.15%
 6. Македония (наречена официално Република Северна): 174,667 заразени; 5842 смъртни случая; смъртност: 3.3%

Най-важните и сигурни съвети какво да правим за предпазване от новия Коронавирус 2019-nCov (КОВИД19)?

1. Мийте си ръцете след всяко прибиране отвън. Правилното миене на ръце продължава поне 45 секунди. Няма значение дали с топла или студена вода, нито дали с обикновен сапун или антибактериален – мийте си ги!
2. Не си докосвайте лицето, когато сте навън!
3. Не разговаряйте с друг човек лице в лице под 2.5 метра растояние, НЕ се ръкувайте с познати, нито се целувайте!
4. Стойте на поне два метра растояние от другите лица!
5. Старайте се да не докосвате нищо, което не е ваше, докато сте навън.
6. Използвайте дезифектанти, които съдържат поне 80% спирт! Разтвори с под 80% спирт не морят коронавируса. Респ. алкохол НЕ помага срещу коронавирус. Белина помага, но тя е токсична и за човек, затова не я вхишвайте и я използвайте само за почистване на повърхности като подови настилки, носейки домакински ръкавици, защото белината е вредна за кожата.
7. Ако получите симптоматика, НЕ излизайте от жилището да ходите на лекар, а се обадете по телефона. При нужда по негова преценка, специален екип на Бърза помощ ще ви прибере.
8. Не пътувайте в огнищата на заразата с коронавирус!
9. Не вярвайте на фалшивите съвети и илачи срещу коронавируса!

Дефиницията на СЗО за пандемия е “зараза от нов патоген, който се предава лесно от човек на човек по целия свят по едно и също време; едновременно и на всякъде”. Думата “пандемия” идва от древногръцки и е съчетание от думите “пан”, което означава “всички”, и “демос” – в превод “хора”.

Д-р Тодор Кантарджиев заяви, че при грипа смъртността е 0.2 – 0.5 %, тоест от 200 души един губи живота си, докато при коронавируса процентът на смъртност е по-висок. Той засяга долните отделения на дихателната система, прави двойна бронхопневмония и действа на дихателната мускулатура, а възрастният болен, когато изпадне в дихателна недостатъчност, трябва да бъде поставен на командно дишане. Когато се подобрява и му махнем тръбата за дишане, се оказва, че той не може сам да диша. Това е проблемът на коронавируса, добави Кантарджиев.

Лекарите от Великобритания алармират за допълнителни симптоми при КОВИД-19 като липса на апетит, гадене, диария, както и загуба на обоняние. Основните симптоми при заболелите от коронавируса са: при 55% се наблюдава кашлица, при 40% – температура над 38 градуса, твърдят германските здравни власти.

Какво представлява новият Коронавирус 2019-nCov?

Новият Коронавирус 2019-nCov, наричан 2019-nCoV, е идентифициран в Китай
в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека.

Откъде идват Коронавирусите?

Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразят хората, те могат евентуално да се предават от човек на човек.

Известен е широк кръг от животни, които са източник на коронавируси. Например, вирусът, причиняващ Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) е коронавирус, произхождащ от камили, а тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) произхожда от котки – циветки.

Този вирус сравним ли е със SARS (ТОРС) или със сезонния грип?

Новият коронавирус, открит в Китай е генетично тясно свързан с вируса на SARS (ТОРС) от 2003 г. и изглежда, че има подобни характеристики, въпреки че все още данните за този вирус са ограничени.

ТОРС се появи в края на 2002 г. в Китай и в продължение на осем месеца са докладвани над 8000 случая от 33 държави. Тогава един от всеки десет души, които са заразени с ТОРС, почина, т.е. смъртността е над 9%.

На този етап има твърде малко налични данни, за да се каже със сигурност колко смъртоносен е 2019-nCoV, но предварителни данни сочат, че той е помалко фатален от SARS-CoV (ТОРС). Към момента смъртността от новия коронавирус в световен мащаб е малко над 2%.

Въпреки че и двата вируса се предават от човек на човек и могат да причинят подобни симптоми, те са много различни и следователно се проявяват по различен начин. Все още е много рано да се направят заключения относно разпространението на 2019-nCoV, но предварителната информация показва, че 2019-nCoV е също толкова заразен, колкото ТОРС и някои други грипни щамове.

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) всяка година до 40,000 души в ЕС/ЕИП умират преждевременно поради причини, свързани с грипа.

Как се предава вирусът? Колко лесно се разпространява?

Въпреки че източник на инфекцията са животни, сега вирусът се предава от човек на човек.

Към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният период за коронавирус 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) понастоящем се изчислява на между 2 до 12 дни.

Докато хората са предимно заразни, когато проявяват (грипоподобни) симптоми, има индикации, че някои хора могат да предават вируса без да са налице някакви симптоми или преди симптомите да се появят. Ако това бъде потвърдено, ранното откриване на инфекциите с Коронавируус 2019-nCoV ще е по-трудно. Това обаче не е необичайно за вирусни инфекции от този тип, както се вижда и при морбили, например.

Ако хората с коронавирус 2019-nCoV са изследвани и диагностицирани своевременно и се прилагат строги мерки за контрол на инфекциите, вероятността за трайно предаване на вируса от човек към човек в обществото в ЕС/ЕИП е ниска. Системното прилагане на мерки за профилактика и контрол на инфекциите бяха ефективни при контролирането на SARSCoV и MERS-CoV.

Какви са симптомите на коронавирус 2019-nCoV?

От известното досега, вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като:

 1. треска
 2. кашлица
 3. затруднено дишане
 4. мускулни болки и
 5. отпадналост.

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

Кои хора са по-предразположени към коронавирус 2019-nCoV?

Обикновено малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания (например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания) се очаква да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми.

Тъй като това е нововъзникващо заболяване и има само ограничени данни, все още не знаем кои групи от хора може да са предразположени към по-тежък изход след заразяване с 2019-nCoV.

Има ли лечение за заболяването, причинено от коронавируса 2019-nCoV?

Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (например треска).

Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг – кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде много ефективна за заболелите.

Кога трябва да се изследвам за коронавируса 2019-nCoV?

Ако имате остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане

И

през последните 14 дни преди проявата на симптомите, сте били:

в близък контакт с потвърден или вероятен случай на инфекция с Коронавирус
2019-nCoV, или сте пътували в област настоящо предаване на вирус 2019-nCoV,

или сте работили или посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вирус 2019-nCoV, вие трябва да се свържете със своя личен лекар по телефона за съвет.

Близък контакт означава съжителство в едно домакинство с пациент с 2019-nCoV или непосредствена близост или споделяне на едно помещение с пациент с nCoV или здравен работник или друго лице, полагащо грижа да пациент с 2019-nCoV или лабораторни работници, работещи с проби с 2019-nCoV.

Как мога да се предпазя от заразяване?

При посещение в огнище на коронавирус:

 1. избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
 2. избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
 3. прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиена ръцете и хигиена на храната;
 4. измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
 5. избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения.

Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди.

Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 80% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

Ефективни ли са в предпазването от коронавирус 2019-nCoV?

Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни към други хора около тях.

Има ли ваксина срещу 2019-nCov?

ДА!

Защитен ли съм от вируса 2019-nCoV, ако съм се ваксинирал срещу грип тази година?

НЕ! Грипът и 2019-nCoV са два много различни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болести, причинени от 2019-nCoV.

Илюстрация на коронавирус: Център за контрол и превенция на заболяванията на САЩ

loading...