Есенната вълна от Ковид-19 утихва в България

ковид в БГ

Ето всички проверени новини и достоверни съвети, които трябва да знаете за световната пандемия от смъртоносния коронавирус.

Най-важното за ситуацията с Коронавирус 2019-nCov в България: 1,262,945 потвърдени случая; 37,737 починали; смъртност 3%; излекувани: над 1.2 милиона; напълно ваксинирани българи: над 2.072 милиона

(към 0:00 ч. българско време на 6 октомври 2022 г.)
В България есенната вълна от Ковид-19 поутихва.

Към 5 октомври 2022 г. само столицата се намира в тъмнооражевата зона след разпространението на омикрон вараианта на Ковид-19 през лятото на 2022 г., където заболяемостта е 240 доказано заразени н а100 хиляди души. Това показва цветната карта на България с данните за 14-дневната заболяемост на глава от населението. 8 области попадат в зоната с над 120 заразени на 100 хиляди души население, а именно Софийска област, Перник, Кюстендил, Враца, Монтана, Ловеч и Габрово. Най-ниска е заболяемостта в Кърджали (13 заразени на 100 хил. души), Разград (20 заразени на 100 хил. души) и Търговище (42 заразени на 100 хил. души), а най-малко – във Видин (188 заразени на 100 хил. души).

На 27 септември 2022 г. Министерството на здравеопазването (МЗ) одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагане на бустерна доза от адаптирани иРНК ваксини срещу COVID-19.

Показани за ваксинация с адаптирани иРНК ваксини са всички лица на възраст на и над 12 г., които са завършили своя ваксинационен курс или са получили бустер с оригинална ваксина преди повече от 3 месеца.

В страната са доставени количества от трите адаптирани ваксини (Comirnaty Original/Omicron BA.1; Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1; Comirnaty Original/Omicron BA.4-5), като е създадена организация от 3 октомври адаптираната ваксината Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 да бъде налична в кабинетите на общопрактикуващите лекари, във ваксинационните пунктове в болници и в регионалните здравни инспекции. На електронните страници на всяка РЗИ можете да намерите информация за ваксинационните пунктове в съответната област.

Лица със завършен ваксинационен курс са общо 2 072 087 души или 30.3% от населението на България.

МЗ припомня, че към момента пациентите могат да получават направление за PCR изследване за наличието на коронавирусна инфекция само след консултация от лекар специалист, а не от ОПЛ. С промяната се предвижда бързият антигенен тест за откриване на коронавирус да бъде назначаван от ОПЛ или лекар специалист от извънболничната помощ, което значително ще улесни пациентите и ще разшири възможностите за извършване на изследвания за ранно откриване на инфекция с коронавирус.

Подвариантът ВА.5 на Омикрон е основният, който циркулира в България, обяви Министерството на здравеопазването още на 29 юни 2022 г.

През май 2022 г. два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО и ECDC за „варианти, будещи безпокойство“. Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са установени за първи път в Южна Африка, съответно през януари и февруари 2022 г., а към момента вече са доминиращи там.

BA.4 и BA.5 имат много от мутациите, присъщи на първоначално установения вариант Омикрон, но имат повече общи черти с варианта BA.2. Те притежават редица допълнителни мутации, някои от които могат да променят характеристиките на вируса.

И двата нови варианта носят мутацията L452R – мутация в гена на т. нар. шипов протеин, която преди това беше открита единствено при Делта варианта на SARS-CoV-2. Шиповият протеин е важен, тъй като се използва от вируса, за да заразява човешките клетки и определя колко лесно се предава вирусът. Тази мутация прави вируса по-заразен и може да му помогне частично да избегне имунната защита.

По думите на проф. Радостина Александрова, която е вирусолог към БАН, на всеки 6 месеца се появява нова разновидност на коронавируса, която би могла да предизвика ново огнище или нова вълна. „В момента обаче четирите варианта, които са варианти на безпокойство в Европа, принадлежат на Омикрон”, успокои тя. Два от тях – В.А.4 и В.А.5, се очаква скоро да бъдат доминиращи в Европа и у нас, след като вече предизвикаха вълна в Южна Африка.

Проф. Александрова обясни, че двата варианта по-умело избягвали имунния отговор. „Броят на хоспитализациите е бил същият като при предишната вълна, предизвикана от Омикрон, но броят на смъртните случаи е бил по-нисък”, обясни вирусологът.

От 1 април 2022 г. отпадна извънредната епидемична обстановка. Парламентарната комисия по здравеопазване обсъди новите правила на 29 март 2022 г., които влязоха в сила след края на извънредната епидемична обстановка на 31 март. Така министърът на здравеопазването и районните здравни инспекции имат право да налагат базови ограничителни мерки като носене на маски и спазване на отстояние и без да има обявена извънредна обстановка.

По-рано зеленият сертификат у нас отпадна изцяло. От 21 март 2022 г. отпадна изискването за зелен сертификат за всякакви дейности и мероприятия в България, ограничени до момента, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Това е посочено в подписаната от здравния министър проф. Асена Сербезова Заповед № РД-01-138/17.03.2022 г. Зеленият сертификат за дейности на закрито беше въведен през октомври 2021 г.

Рекорден брой новозаразени в България за денонощие от началото на пандемията от коронавирус са записани на 26 януари 2022 г. – 12 399, като 76% от тях не са ваксинирани, а най-висока е заболеваемостта в София. Рекордният брой починали в България за денонощие от началото на пандемията от коронавирус е записан на 2 ноември 2021 г. – 310 души, като 94% от починалите не са били ваксиниран, според данните на Единния информационен портал.

България е №2 по смъртност от коронавирус в Европа и вече в топ 3 в света.

Главните симтоми на Омикрон са силно главоболие, внезапна слабост, без загуба на обоняние, но яка хрема.

Около 20%, или всеки пети преболедувал COVID-19 продължава да има оплаквания седмици или месеци след инфектирането си със SARS-CoV-2, или съобщава за нови или възвръщащи се симптоми след оздравяване от епизод на остър COVID-19.

Заразяването със SARS-CoV-2 може да има дългосрочни последици за здравето, дори ако протичането на инфекцията е леко или безсимптомно. Особено застрашени са хората, прекарали заболяването тежко, както и възрастните (при които имунната система е значително по-слаба), и лицата с хронични заболявания. Като пост-COVID състояние или дълъг COVID се дефинира широк диапазон от оплаквания/симптоми, продължаващи седмици и дори месеци след първоначалното инфектиране с коронавируса, причинител на COVID-19, или новопоявили се симптоми, които не могат да бъдат обяснени с алтернативна диагноза.

Най-честите симптоми при пост-COVID състоянията са затруднено или учестено дишане, уморяемост или отпадналост, усещане за постоянно изтощение, затруднения в мисленето и концентрацията (т.нар. „мозъчна мъгла“), кашлица, болки в гръдния кош и корема, в мускулите и ставите, главоболие, диария, проблеми със съня, световъртеж, продължаваща във времето загуба на вкус и/или обоняние, тревожност, депресивно настроение и други оплаквания, които имат въздействие върху ежедневните дейности на индивида. В научната литература се съобщава и за случаи на промяна в месечния цикъл на жените, хормонален дисбаланс, косопад, замайване, повръщане.

Честотата на пост-COVID състоянията нараства с напредването на възрастта. Над 50% от засегнатите пациенти са във възрастовата група 74+ г., следвани от тези в групата 65-74 г. Важно е да знаем, че децата също страдат от дълъг COVID – според международните данни до ¼ от преболедувалите могат да имат продължаващи във времето симптоми.

С повишен риск от развитието на пост-COVID състояния са хората със съпътстващи заболявания, особено астма или други хронични белодробни заболявания, артериална хипертония, захарен диабет, хронични бъбречни заболявания, затлъстяване; жените – проучванията са категорични, че жените страдат от дълъг COVID много по-често от мъжете. Наличието на повече от пет симптома през първата седмица от острата фаза на заболяването също е свързано с по-висок риск от развитие на дълъг COVID-19, независимо от възрастта или пола.

Пациентите с тежко протичане на COVID-19 са особено склонни да страдат от усложнения на различни органи и системи – следствие от прекараното заболяване (например при не малък брой лица образните изследвания показват изменения в белите дробове месеци след боледуването, като успоредно с това продължават оплакванията от задух, кашлица).

Научните данни показват, че лицата със завършен ваксинационен курс са по-защитени от тежко протичане на заболяването и от дългосрочни последици за здравето при инфекция със SARS-CoV-2 (дори в случай на ваксинален пробив) в сравнение с неваксинираните срещу COVID-19. Според проучване, проведено във Великобритания, при ваксинираните лица рискът от дълъг COVID е с 47% по-малък. Резултатите от проучването показват още, че вероятността от хоспитализация при напълно ваксинираните намалява със 73%.

Документ, приет на 13 януари 2022 г. от бившото правителство на министър-председателя в оставка Кирил Петков, се нарича НАЦИОНАЛЕН ОПЕРАТИВЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19.

Четирите етапа, по които ще се прилагат COVID мерките са разписани така:
Първи етап – Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии.

Втори етап – Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три – Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири – Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени.

Най-голям обхват на ваксинацията в България е в столицата с над 36% ваксинирани граждани, а най-нисък процент ваксинация се отчита в област Монтана – едва 21%.

Едва малко над 31% от българското население е ваксинирано срещу коронавирус. Ако добавим към ваксинираните и преболедувалите с доказано заразяване, това прави около 42% от българите.

Ето как върви процесът на ваксинация в страната по области:

 1. столица: 37.67% ваксинирано население
 2. Кърджали: 37.06% ваксинирано население
 3. Софийска област: 35.06% ваксинирано население
 4. Варна: 34.77% ваксинирано население
 5. Бургас: 33.71% ваксинирано население
 6. Добрич: 32.93% ваксинирано население
 7. Габрово: 32.40% ваксинирано население
 8. Русе: 32.21% ваксинирано население
 9. Кюстендил: 32.02% ваксинирано население
 10. Пловдив: 31.76% ваксинирано население
 11. Плевен: 31.73% ваксинирано население
 12. Враца: 31.55% ваксинирано население
 13. Разград: 30.36% ваксинирано население
 14. Сливен: 28.41% ваксинирано население
 15. Шумен: 28.28% ваксинирано население
 16. Ямбол: 28.09% ваксинирано население
 17. Силистра: 27.29% ваксинирано население
 18. Велико Търново: 26.99% ваксинирано население
 19. Ловеч: 26.54% ваксинирано население
 20. Благоевград: 26.22% ваксинирано население
 21. Перник: 26.20% ваксинирано население
 22. Пазарджик: 25.82% ваксинирано население
 23. Стара Загора: 25.63% ваксинирано население
 24. Хасково: 25.25% ваксинирано население
 25. Търговище: 24.26% ваксинирано население
 26. Видин: 23.23% ваксинирано население
 27. Смолян: 22.02% ваксинирано население
 28. Монтана: 21.97% ваксинирано население

Над 25% от всички случаи на доказано заразени в България до момента са в столицата или общо 301,113 души. Втората най-засегната област в страната е Пловдив – със 104,698 или 9% от всички доказано заразени в България, трета е Варна с 97,114 заразени или 8% от всички доказано заразени в България, четвърта – Бургас с 76,038 заразени с Ковид-19 или 6.5% от всички българи с коронавирус, пета – Стара Загора с 53,385 доказано заразени с Ковид-19 или 4.5% от всички, шеста е Благоевград с 50,657 доказано заразени с новия коронавирус, седма – Софийска област с 41,557 заразени, осма – Русе с 34,426 заразени заразени, девета – Плевен с 33,356 заразени, а десета – Пазарджик с 30,261 доказано заразени с Ковид-19 до момента, сочат данните на българския Единен информационен портал.

Общият брой на лицата – медицински служители с доказан Ковид-19 у нас е 24,631 или 2% от заболяемостта.

Най-засеганата възрастовата група в България е между 40 и 49 години – 18% от всички доказани случая на КОВИД-19 в страната; следват: 50-59 г. – 17%; 30-39 г. – 16%; 60-69 г. – 15%; 70-79 г. – 11%; 20-29 г. – 10%; 80-89 г. – 4%; над 90-годишна възраст – 0.4%. Децата до 19-годишна възраст са над 7.8% от доказано заразените с коронавирус в България.

До 60-годишна възраст броят на констатираните случаи с COVID-19 е 70% и съответно над 60 години – 30%.

От 4 юни 2021 г. всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал ваксинационен цикъл срещу COVID-19, ще могат да преиздадат своя документ в европейския формат безплатно на сайта на Националната здравно-информационна система HIS.bg, в секция „Аз и моето семейство“ от хоризонталното меню и подсекция „Цифров COVID сертификат на ЕС“.

Имунизационната кампания срещу COVID-19 у нас започна на 27 декември 2020 г. и до момента лицата със завършен ваксинационен цикъл наброяват 2,061,478 души.

Имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна, и се поставя по желание. Тя се извършва съгласно изискванията, посочени в чл. 11 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, и след изразено информирано съгласие на лицето или законния представител на лицето чрез подпис в амбулаторния лист, който общопрактикуващият лекар издава за проведения преглед, и поставяне на ваксината или чрез подписване на бланка за информирано съгласие. Ето цялата информация за ваксината Comirnaty на Pfizer и BioNTech срещу COVID-19, както и цялата информация за ваксината COVID-19 Vaccine Moderna.

Като основната причина за дифузното разпространение е неспазването на елементарните препоръки – физическа дистанция (над 2 метра) и лична хигиена. Всички правителства по света, които разхлабват мерките, отчитат рязък ръст на новозаболелите и винаги обяснението е, че част от хората още не са се научили сами да се пазят.

Най-важното за ситуацията с Коронавирус 2019-nCov по света: над 544.5 милиона доказано заразени; над 6.3 милиона починали; смъртност 1.16%

(към 27 юли 2022 г.)

В световен мащаб статистиката по данните в реално време на университета Johns Hopkins към 27 юли 2022 г. 544,560,513 са общо лабораторно доказаните случаи на Ковид-19 по света, от които починали от усложнения, причинени от коронавируса, са 6,330,775 души. Общата смъртност от Ковид-19 за света при доказаните случаи със зараза е 1.16%.

По данни на университета Johns Hopkins 28 на брой са държавите, достигнали над 80% ваксинирани от общото им население към 27 юни 2022 г.:
ваксинация срещу коронавирус по света

 1. Малта: 106% ваксинирано население
 2. Самоа: 101% ваксинирано население
 3. Обединени арабски емирства: 98.1% ваксинирано население
 4. Бруней: 97.55% ваксинирано население
 5. Чили: 91.88% ваксинирано население
 6. Катар: 91.61% ваксинирано население
 7. Китай: 89.05% ваксинирано население
 8. Куба: 88.03% ваксинирано население
 9. Бутан: 87.16% ваксинирано население
 10. Португалия: 87.04% ваксинирано население
 11. Испания: 86.71% ваксинирано население
 12. Камбоджа: 85.78% ваксинирано население
 13. Сингапур: 85.35% ваксинирано население
 14. Нова Зеландия: 85.25% ваксинирано население
 15. Исландия: 85.04% ваксинирано население
 16. Австралия: 85.03% ваксинирано население
 17. Малайзия: 84.09% ваксинирано население
 18. Перу: 83.5% ваксинирано население
 19. Аржентина: 83.05% ваксинирано население
 20. Уругвай: 83.05% ваксинирано население
 21. Канада: 82.16% ваксинирано население
 22. Дания: 82.16% ваксинирано население
 23. Сейшели: 82.06% ваксинирано население
 24. Виетнам: 81.97% ваксинирано население
 25. Ирландия: 81.81% ваксинирано население
 26. Коста Рика: 81.33% ваксинирано население
 27. Франция: 81.03% ваксинирано население
 28. Япония: 80.87% ваксинирано население

За сравнение: България: 29.66% ваксинирано население, точно след Зимбабве, но изпреварваме Есватини, Мавриций и Либерия, все африкански държави, а РС Македония е с 40.18% ваксинирано население.

Разпространението на коронавируса по държавите в света с над 1 милион заразени е както следва: (към 0:00 ч. на 23 октомври 2021 г.)

 1. САЩ: 45,401,524 заразени; 735,378 смъртни случая; смъртност: 1.6%
 2. Индия: 34,159,562 заразени; 453,708 смъртни случая; смъртност: 1.3%
 3. Бразилия: 21,711,843 заразени; 605,139 смъртни случая; смъртност: 2.8%
 4. Великобритания: 8,730,818 заразени; 139,743 смъртни случая; смъртност: 1.6%
 5. Русия: 8,078,309 заразени; 225,417 смъртни случая; смъртност: 2.8%
 6. Турция: 7,800,766 заразени; 68,700 смъртни случая; смъртност: 0.9%
 7. Франция: 7,215,650 заразени; 118,373 смъртни случая; смъртност: 1.6%
 8. Иран: 5,844,589 заразени; 124,928 смъртни случая; смъртност: 2.1%
 9. Аржентина: 5,278,910 заразени; 115,819 смъртни случая; смъртност: 2.2%
 10. Испания: 4,997,732 заразени; 87,132 смъртни случая; смъртност: 1.7%
 11. Колумбия: 4,988,021 заразени; 126,994 смъртни случая; смъртност: 2.5%
 12. Италия: 4,733,557 заразени; 131,763 смъртни случая; смъртност: 2.8%
 13. Германия: 4,456,751 заразени; 95,081 смъртни случая; смъртност: 2.1%
 14. Индонезия: 4,239,396 заразени; 143,176 смъртни случая; смъртност: 3.4%
 15. Мексико: 3,777,209 заразени; 285,953 смъртни случая; смъртност: 7.6%
 16. Полша: 2,968,200 заразени; 76,434 смъртни случая; смъртност: 2.6%
 17. ЮАР: 2,918,883 заразени; 88,891 смъртни случая; смъртност: 3%
 18. Украйна: 2,876,288 заразени; 67,597 смъртни случая; смъртност: 2.4%
 19. Филипините: 2,745,889 заразени; 41,520 смъртни случая; смъртност: 1.5%
 20. Малайзия: 2,420,222 заразени; 28,312 смъртни случая; смъртност: 1.2%
 21. Перу: 2,194,132 заразени; 200,003 смъртни случая; смъртност: 9.1%
 22. Холандия: 2,110,236 заразени; 18,727 смъртни случая; смъртност: 0.9%
 23. Ирак: 2,043,963 заразени; 22,901 смъртни случая; смъртност: 1.1%
 24. Тайланд: 1,841,131 заразени; 18,699 смъртни случая; смъртност: 1%
 25. Чехия: 1,726,690 заразени; 30,608 смъртни случая; смъртност: 1.8%
 26. Япония: 1,717,177 заразени; 18,194 смъртни случая; смъртност: 1.1%
 27. Канада: 1,704,019 заразени; 28,782 смъртни случая; смъртност: 1.7%
 28. Чили: 1,678,023 заразени; 37,651 смъртни случая; смъртност: 2.2%
 29. Бангладеш: 1,567,139 заразени; 27,805 смъртни случая; смъртност: 1.8%
 30. Румъния: 1,550,203 заразени; 44,290 смъртни случая; смъртност: 2.9%
 31. Израел: 1,321,894 заразени; 8039 смъртни случая; смъртност: 0.6%
 32. Белгия: 1,312,360 заразени; 25,846 смъртни случая; смъртност: 2%
 33. Пакистан: 1,267,945 заразени; 28,359 смъртни случая; смъртност: 2.2%
 34. Швеция: 1,165,996 заразени; 14,993 смъртни случая; смъртност: 1.3%
 35. Сърбия: 1,085,728 заразени; 9388 смъртни случая; смъртност: 0.9%
 36. Португалия: 1,083,651 заразени; 18,125 смъртни случая; смъртност: 1.7%
 37. Казахстан: 1,005,130 заразени; 16,871 смъртни случая; смъртност: 1.7%

За сравнение: Китай: 109,115 заразени; 4849 смъртни случая; смъртност: 4.44%

Коронавирус в България и съседните ни държави:

 1. Турция: 7,800,766 заразени; 68,700 смъртни случая; смъртност: 0.9%
 2. Румъния: 1,550,203 заразени; 44,290 смъртни случая; смъртност: 2.9%
 3. Сърбия: 1,085,728 заразени; 9388 смъртни случая; смъртност: 0.9%
 4. Гърция: 711,128 заразени; 15,555 смъртни случая; смъртност: 2.2%
 5. България: 564,719 заразени; 22,975 смъртни случая; смъртност: 4.1%
 6. Македония (наречена официално Република Северна): 199,057 заразени; 7019 смъртни случая; смъртност: 3.5%

Най-важните и сигурни съвети какво да правим за предпазване от новия Коронавирус 2019-nCov (КОВИД19)?

1. Мийте си ръцете след всяко прибиране отвън. Правилното миене на ръце продължава поне 45 секунди. Няма значение дали с топла или студена вода, нито дали с обикновен сапун или антибактериален – мийте си ги!
2. Не си докосвайте лицето, когато сте навън!
3. Не разговаряйте с друг човек лице в лице под 2.5 метра растояние, НЕ се ръкувайте с познати, нито се целувайте!
4. Стойте на поне два метра растояние от другите лица!
5. Старайте се да не докосвате нищо, което не е ваше, докато сте навън.
6. Използвайте дезифектанти, които съдържат поне 80% спирт! Разтвори с под 80% спирт не морят коронавируса. Респ. алкохол НЕ помага срещу коронавирус. Белина помага, но тя е токсична и за човек, затова не я вхишвайте и я използвайте само за почистване на повърхности като подови настилки, носейки домакински ръкавици, защото белината е вредна за кожата.
7. Ако получите симптоматика, НЕ излизайте от жилището да ходите на лекар, а се обадете по телефона. При нужда по негова преценка, специален екип на Бърза помощ ще ви прибере.
8. Не пътувайте в огнищата на заразата с коронавирус!
9. Не вярвайте на фалшивите съвети и илачи срещу коронавируса!

Дефиницията на СЗО за пандемия е “зараза от нов патоген, който се предава лесно от човек на човек по целия свят по едно и също време; едновременно и на всякъде”. Думата “пандемия” идва от древногръцки и е съчетание от думите “пан”, което означава “всички”, и “демос” – в превод “хора”.

Д-р Тодор Кантарджиев заяви, че при грипа смъртността е 0.2 – 0.5 %, тоест от 200 души един губи живота си, докато при коронавируса процентът на смъртност е по-висок. Той засяга долните отделения на дихателната система, прави двойна бронхопневмония и действа на дихателната мускулатура, а възрастният болен, когато изпадне в дихателна недостатъчност, трябва да бъде поставен на командно дишане. Когато се подобрява и му махнем тръбата за дишане, се оказва, че той не може сам да диша. Това е проблемът на коронавируса, добави Кантарджиев.

Лекарите от Великобритания алармират за допълнителни симптоми при КОВИД-19 като липса на апетит, гадене, диария, както и загуба на обоняние. Основните симптоми при заболелите от коронавируса са: при 55% се наблюдава кашлица, при 40% – температура над 38 градуса, твърдят германските здравни власти.

Какво представлява новият Коронавирус 2019-nCov?

Новият Коронавирус 2019-nCov, наричан 2019-nCoV, е идентифициран в Китай
в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека.

Откъде идват Коронавирусите?

Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразят хората, те могат евентуално да се предават от човек на човек.

Известен е широк кръг от животни, които са източник на коронавируси. Например, вирусът, причиняващ Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) е коронавирус, произхождащ от камили, а тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) произхожда от котки – циветки.

Този вирус сравним ли е със SARS (ТОРС) или със сезонния грип?

Новият коронавирус, открит в Китай е генетично тясно свързан с вируса на SARS (ТОРС) от 2003 г. и изглежда, че има подобни характеристики, въпреки че все още данните за този вирус са ограничени.

ТОРС се появи в края на 2002 г. в Китай и в продължение на осем месеца са докладвани над 8000 случая от 33 държави. Тогава един от всеки десет души, които са заразени с ТОРС, почина, т.е. смъртността е над 9%.

На този етап има твърде малко налични данни, за да се каже със сигурност колко смъртоносен е 2019-nCoV, но предварителни данни сочат, че той е помалко фатален от SARS-CoV (ТОРС). Към момента смъртността от новия коронавирус в световен мащаб е малко над 2%.

Въпреки че и двата вируса се предават от човек на човек и могат да причинят подобни симптоми, те са много различни и следователно се проявяват по различен начин. Все още е много рано да се направят заключения относно разпространението на 2019-nCoV, но предварителната информация показва, че 2019-nCoV е също толкова заразен, колкото ТОРС и някои други грипни щамове.

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) всяка година до 40,000 души в ЕС/ЕИП умират преждевременно поради причини, свързани с грипа.

Как се предава вирусът? Колко лесно се разпространява?

Въпреки че източник на инфекцията са животни, сега вирусът се предава от човек на човек.

Към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният период за коронавирус 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) понастоящем се изчислява на между 2 до 12 дни.

Докато хората са предимно заразни, когато проявяват (грипоподобни) симптоми, има индикации, че някои хора могат да предават вируса без да са налице някакви симптоми или преди симптомите да се появят. Ако това бъде потвърдено, ранното откриване на инфекциите с Коронавируус 2019-nCoV ще е по-трудно. Това обаче не е необичайно за вирусни инфекции от този тип, както се вижда и при морбили, например.

Ако хората с коронавирус 2019-nCoV са изследвани и диагностицирани своевременно и се прилагат строги мерки за контрол на инфекциите, вероятността за трайно предаване на вируса от човек към човек в обществото в ЕС/ЕИП е ниска. Системното прилагане на мерки за профилактика и контрол на инфекциите бяха ефективни при контролирането на SARSCoV и MERS-CoV.

Какви са симптомите на коронавирус 2019-nCoV?

От известното досега, вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като:

 1. треска
 2. кашлица
 3. затруднено дишане
 4. мускулни болки и
 5. отпадналост.

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

Кои хора са по-предразположени към коронавирус 2019-nCoV?

Обикновено малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания (например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания) се очаква да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми.

Тъй като това е нововъзникващо заболяване и има само ограничени данни, все още не знаем кои групи от хора може да са предразположени към по-тежък изход след заразяване с 2019-nCoV.

Има ли лечение за заболяването, причинено от коронавируса 2019-nCoV?

Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (например треска).

Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг – кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде много ефективна за заболелите.

Кога трябва да се изследвам за коронавируса 2019-nCoV?

Ако имате остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане

И

през последните 14 дни преди проявата на симптомите, сте били:

в близък контакт с потвърден или вероятен случай на инфекция с Коронавирус
2019-nCoV, или сте пътували в област настоящо предаване на вирус 2019-nCoV,

или сте работили или посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вирус 2019-nCoV, вие трябва да се свържете със своя личен лекар по телефона за съвет.

Близък контакт означава съжителство в едно домакинство с пациент с 2019-nCoV или непосредствена близост или споделяне на едно помещение с пациент с nCoV или здравен работник или друго лице, полагащо грижа да пациент с 2019-nCoV или лабораторни работници, работещи с проби с 2019-nCoV.

Как мога да се предпазя от заразяване?

При посещение в огнище на коронавирус:

 1. избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
 2. избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
 3. прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиена ръцете и хигиена на храната;
 4. измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
 5. избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения.

Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди.

Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 80% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

Ефективни ли са в предпазването от коронавирус 2019-nCoV?

Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни към други хора около тях.

Има ли ваксина срещу 2019-nCov?

ДА!

Защитен ли съм от вируса 2019-nCoV, ако съм се ваксинирал срещу грип тази година?

НЕ! Грипът и 2019-nCoV са два много различни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болести, причинени от 2019-nCoV.

Илюстрация на коронавирус: Център за контрол и превенция на заболяванията на САЩ