Какво е легионерска болест?

Какво представлява смъртоносната бактерия Легионела и как да се предпазим от нея.

Легионелозата, известна още като легионерска болест e инфекциозно заболяване с потенциално фатален край, причинено от патогенната аеробна бактерия от рода Legionella. Причинителят на легионелозата, в над 90% от случаите е Legionella pneumophila, изолиран за първи път през 1977 г., пише Wikipedia.

Легионерската болест получава името си през юли 1976 г., когато се поява огнище на пневмония сред хората, присъстващи на конгрес на Американския легион в хотел във Филаделфия, САЩ. На следващата 1977 г. е изолиран причинителят на инфекцията.

Ежегодно в Европа се регистрират по около 10 000 случая, като водещи страни по брой заболявания са Франция, Германия, Италия и Испания, съобщава в писмо от 22 август 2019 г. Министерството на здравеопазването.

В Европейския съюз за миналата година са регистрирани 11 343 болни от легионерска болест, 700 от тях са починали. „Около 7,5% е смъртността при една тежка лятна пневмония. Това напрактика е легионелна пневмония”, обясни Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в интервю за Нова телевизия на 23 август 2019 г.

Заболяването засяга преди всичко хора в напреднала възраст, пушачи, с хронични белодробни болести, с компрометирана имунна система и/или с хронични заболявания.

Основните начини за заразяване са чрез инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др.

Заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртността достига до 10 %. При диагностициране в начална фаза заболяването се лекува ефективно с антибиотични препарати.

Предпазните мерки включват поддържане на добра хигиена на водопроводни и душови инсталации, климатици с водна циркулация и други водни съоръжения. За целта се използва механично почистване, химични средства, дезинфекция с гореща вода (“термален“ шок). Всички тези мерки ежегодно се предписват от органите на общественото здраве и изпълнението им се проверява от здравните инспектори на РЗИ.

В случай на съмнение за Легионерска болест на територията на България, Регионалните здравни инспекции издават предписания с конкретни противоепидемични мерки (в това число да се извършва механично почистване на съоръженията и водоснабдителните системи и климатичните инсталации; да се извършва дезинфекция чрез хиперхлориране; да се провежда дезинфекция чрез „термален“ шок – с повишена температура на водата 70-80 градуса С; перманентно да се поддържат високи стойности на топлата вода и т. н.)

Съгласно правилата на работа на Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet), в която България членува, цялата информация по отношение на заболелите лица, както и резултатите от проведените изследвания на хора и среда, са конфиденциални.

„Когато температурите са високи, а студената вода във водопровода не е достатъчно студена и топлата не е достатъчно гореща, при една температура от 22 до 34 градуса се размножават тези микроорганизими. Става когато е застояла водата, защото инсталацията не е неползвана 5-6 дни. Съветвам хората, когато се връщат от море, да източват водата няколко минути и да не присъстват в помещението”, съветва проф. Кантарджиев.

Снимка на бактерията Легионела: Йел Росен