Как Китай овладя коронавируса? (ВИДЕО)

коронавирус

Как Китай се справя с овладяването на COVID-19 и защо не е засегнат от втората вълна?

(ОБНОВЕНО НА 24 НОЕМВРИ 2020 г.)

Към 24 ноември 2020 г., когато в Европа втората вълна от коронавирус набира бясна скорост, заразените в Китай са 92,291 души, починалите заради усложнения от коронавирус са 4742 душr, а смъртността спрямо доказано заразените е 5.1%. Заразените с Ковид-19 в Гърция са вече над 93 хиляди, т.е. повече от Китай. България също е надминала Китай по заболеваемост с над 124 хиляди доказано заразени.

Половин година по-рано, към 28 май 2020 г., в края на първата вълна от коронавируса в Европа, в Китай бяха регистрирани 84,106 заразени, като 4638 са завършили фатално, смъртността е 5.5%. За шест месеца новозаразените китайци са малко над 8 хиляди души, основно пристигащи от чужбина, или средно 1300 на месец, което е 3 пъти по-ниско от актуалната дневна статистика на заболяемостта от коронавирус в България. Разпространението на коронавируса в Хубей и Ухан е „обуздано“, твърдят китайските власти.

Официалният брой на заразените с коронавирус в Китай остава нисък. Смъртни случаи няма, броят на новите инфекции на ден е много нисък. Как Китай овладя COVID-19? За това разказа Тодор Радев, журналист от Радио Пекин, в предаването „100% будни“ по БНТ на 23 ноември 2020 г. Ето какво сподели той:

Каква е предисторията? Половин година по-рано Китай направи над 6 500 000 теста за COVID-19 в Ухан, обявиха местните власти на 26 май 2020 г.

Китайските власти в Ухан, където за първи път се появи новият коронавирус, заявиха, че са тествали над половината от населението на града за COVID-19 за 10 дни в края на май 2020 г. Позовавайки се на здравните власти, държавната информационна агенция Синхуа съобщи, че са проведени над 6.5 милиона тестове за скрининг на коронавирусни инфекции в града с население от около 11 милиона души. Тестовете са проведени между 14 и 23 май.

Още на 10 март 2020 г. китайският президент Си Цзинпин обяви, че разпространението на смъртоносната епидемия от коронавирус е “обуздано в основата си”, в епицентъра му в провинция Хубей и столицата й Ухан.

Си Цзинпин каза, че “след упорит труд е постигнат първоначален успех в стабилизирането на ситуацията и обръщане на ситуацията към положителна в Хубей и Ухан”, съобщи агенция Синхуа, след като китайският лидер направи първото си посещение в града след бума на зарадата в континетален Китай през януари 2020 г.

Това показва “важен напредък, но задачата за предотвратяване и контрол остава трудна”, каза още лидерът на Китай.

Смъртността от коронавирус в КНР към момента бе 3.95%, сочат данните на Държавния комитет по здравеопазване към 15 март 2020 г. В същото време в центъра на огнището – град Ухан – смъртността е 4.91%.

Все повече провинции в Китай декларираха по това време, че са изчистени от новия коронавирус и броят пациенти вече е нула. Според данни, обявени от китайската официална агенция Синхуа, 11 региона на провинциално ниво в континенталната част на Китай са далеч от новите коронавирусни инфекции, след като последните им пациенти с COVID-19 са били изписани излекувани.

Тези провинции включват Тибет, Цинхай, Синдзян, Шанси, Юнан, Фуджиан, Джиангсу, Дзянси и Анхуей, с изключение на най-новите допълнения на Хунан и Чунцин.

Си подчерта също, че продължава да приема превенцията и контрола на епидемията като задача от първостепенно значение.

Той също посети пациенти, които се лекуват там в болницата “Хоушеншан”, и отправи благодарности към медицинските работници, които денем и нощем се борят с епидемията, като ги насърчи да утвърдят увереността си да победят епидемията.

“Хоушеншан” е импровизирана болница с 1000 легла, построена от нулата само за 10 дни, за да лекува специално пациенти с вируса COVID-19.

Директорът на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Адханом Гебрейесус похвали Китай в реч вечерта на 9 март 2020 г., че “е овладял епидемията под контрол” и че значителния спад на новозаболелите от коронавируса се дължат на “впечатляващите” усилия на държавата да се справи с вируса.

Световната пандемия от коронавирус вероятно ще приключи до юни, заяви старшият медицински съветник на китайското правителство Чжун Наншан на пресконференция в Пекин на 12 март 2020 г. Много от внесените отвън случаи в Китай са безсимптомни пациенти и нивата на повторна инфекция сред възстановените пациенти са ниски, заяви на пресконференция Чжун, 83-годишен епидемиолог, известен с това, че е помогнал в борбата с епидемията от SARS през 2003 г. Експертът направи тази прогноза още на 9 март 2020 г. и продължава да е на мнението си.

От Zdraven.bg припомняме, че официално заразата е обявена на 31 декември 2019 г., а от там и наименованието на новия коронавирус COVID-19 (т.е. со – от корона, vi – от вирус, D от декември, 19 – от 2019).

Следете официалните данни за световната пандемия от коронавирус и съветите за превенция ТУК.

Снимка: leo2014