Консумацията на зехтин намалява запушването на артериите

зехтин

Използването на зехтин в храната дори веднъж седмично намалява риска от запушване на артериите, което води до инсулт и инфаркт.

Зехтинът намалява съсиреците в кръвта при затлъстелите хора, установи проучване.

Зехтинът е ключов компонент в Средиземноморската диета, която отавна се асоциира с добро здраве.

Зехтинът, който е част от средиземноморската диета, може да доведе до намаляване на риска от инсулт сред затлъстелите хора, сочат резултатите от изследване.

Ако човек е затлъстял и иска да помогне на сърцето си, ще е добре да включи зехтин в хранителния си режим. Затлъстели хора, които консумират зехтин поне веднъж седмично, са с понижен риск от активация на тромбоцитите. Това означава, че е по-малка вероятността от образуване на съсиреци в кръвта им и следователно рискът от инфаркт и инсулт е по-малък.

Изследването, финансирано от Националните здравни институти на САЩ, е обхванало 63-ма доброволци в добро здраве, които са сериозно затлъстели – със среден индекс на телесна маса 44. За затлъстели са смятани хора, чийто индекс на телесна маса е 30 или по-висок.

Участниците попълнили въпросници за хранителните си навици и начина си на живот. Учените използвали кръвни проби, за да изследват как тромбоцитите у всеки участник реагират на вещество, което може да улесни образуването на съсиреци. Било установено, че доброволците, които консумират зехтин поне веднъж седмично, са с по-малка активация на тромбоцитите в сравнение с другите участници. Колкото по-голяма е консумацията на зехтин, толкова по-малък е рискът от образуване на съсиреци.

Това за наблюдателно изследване. То не показва причинно-следствена връзка, заяви ръководителят на изследователския екип д-р Шон Хефрон, кардиолог в медицинския център в Университет ан от Ню Йорк, САЩ. В попърваните въпросници доброволците са посочвали колко често са консумирали зехтин, но не и какво количества.

Но няма доказателства, че други храни в хранителния режим като червено месо, масло или пък плодове и зеленчуци, да са свързани с активация на тромбоцитите, допълва той. Нито пък участниците тренирали спорт. Затова учените предположили, че именно зехтинът има този ефект против съсиръци.

Фактът, че всички участници са с наднормено тегло, е важен, отбеляза Хефрън. Получените резултати разкриват, че здравословното хранене може да има благотворен ефект, независимо от телесното тегло.

Доколкото ни е известно, това е първото проучване за оценка на ефектите от диетичния състав, конкретно на зехтина, върху функцията на тромбоцитите при пациенти със затлъстяване, казва съавторът на проучването Руина Занг, студен по медицина.

И тъй като това е само наблюдение, проучването не може да докаже, че консумацията на зехтин ще намали активирането на тромбоцитите при вече затлъстелите възрастни. Съветът на Zdraven.bg е да консумирате зехтин от ранна възраст и преди да сте станали с наднормено тегло, защото после може да е късно.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американската асоциация за сърдечно здраве в Хюстън и са публикувани в уебсайта на организацията на 7 март 2019 г.

Снимка на зехтин и маслини: Илона