Най-добрите песни на Евровизия 2018

група Equinox

Кои са най-добрите песни на Евровизия 2018?

Евровизия е международен конкурс за най-добра нова песен. През 2018 г. той се провежда за 63-ти път като в него взимат участие 43 страни, включително такива, които не се намират на европейския континент като Израел и Австралия или на два континента – като Русия.

Домакин на събитието е Португалия, чиято песен Amar pelos dois в изпълнение на Салвадор Собрал спечели през 2017 г., големият финал на 12 май 2018 г., като дни преди това – на 8 и 10 май се провеждат два полуфинала, на които песните се представят съответно от 19 и 18 изпълнители и в зависимост от гласуването се класират само първите десет за финала. Страната-домакин, както и петте държави Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция, известни като Голямата петорка, защото плащат най-голям дял такса за участие, се класират автоматично за финала. На България е отредено участие на първия полуфинал.

Кои са най-добрите песни през 2018 г.? Екипът на Zdraven.bg, №1 сайт в България за здраве, красота и настроение, прослуша всичките 43 изпълнения, представени с официални клипове, проследи двата полуфинала и грандиозния финал на Евровизия 2018 и анализира най-добрите изпълнения.

В нашата класация отреждаме първо място за българската песен Bones на специално сформираната за конкурса група Equinox. В състава й влизат Джони Манюел, полуфиналист от America’s Got Talent 2017, авторът на песни Трей Кембъл, като двамата са основните вокалисти при изпълнението, Жана Бергендорф, победител в българския X Factor 2013, както и не много известните Георги Симеонов, певец и автор на песни, и Владимир Михайлов, актьор и певец, бивш вокалист на групите Сафо и Сленг. Песента е създадена от продуцентската къща Symphonix International, която е и създател на песните, с които България се представи през последните две години – 2016-та с изпълнение на Поли Генова, която се класира на 4-то място, и 2017-та с изпълнение на Кристиан Костов, който достигна до второ място – най-високото представяне на България на Евровизия някога.

Песента Bones се изпълнява на английски, няма клип, а видеото е представяне на текста й, в който има добри послания. Песента е със страхотен бийт, перфетно вокално изпълнение, леко мрачно техно поп звучене, съдържащо и традиционно българско фолклорно припяване. Когато от екипа на Zdraven.bg чуха за първи път представянето на Bones в ефира на БНТ, бяха потресени от уникалната песен и изпълнението й като запис.

За Zdraven.bg Bones може да достигне първото място в класацията за най-излъчвани денс песни в американските клубове Dance Club Play, а при добро изпълнение на живо – може да спечели и Евровизия 2018. Zdraven.bg обича тази песен, тя е наистина прекрасна, и прогнозираме международен успех на парчето. Е, на живо не беше добро изпълнението, за съжаление на всички българи в страната и чужбина. Изпълнението на живо преди финала не беше впечатляващо, а дори разочароващо, със странна хореография и мрачен стайлинг. Все пак песента ни остава любима в студийната си версия.

На големия финал на 12 май вокалното изпълнение на Equinox беше най-доброто на групата спрямо предишните й изпълнения на живо на песента – на първия полуфинал, на репетициите и по-рано при представянето й в Лондон и Амстердам. Но отново с познатия вече направо отвратителен външен вид, слаба хореография и като цяло скучно сценично поведение и в резултат песента се класира едва на 14-то място.

Прехваленото само в България изпълнение на Equinox не впечатли нито евро критиката, като нито едно жури не ни постави на първо място, а само две журита – на Ирландия и Финландия, ни поставят на второ място. Не ни оцени и европейската публика, която явно не се е впечатлила от българското Европредседателство, та да даде толеранс. Единствено зрителите от Кипър ни отредиха първо място, тези от Македония и Малта ни поставиха на 4-то, а от Великобритания и Албания – на 5-то. Зрителите на останалите държави, които гласуваха за България, са Гърция, Румъния и Испания, които ни поставят на 6-то място, Черна гора, която ни поставя на 7-мо, Молдова, която ни поставя на 8-ма, Сърбия, която ни поставя на 9-то, а за 10-то място са гласували също Чехия, Хърватия, Беларус и Азербейджан. Разочарованието от ниското класиране на тази великолепна песен за нас се дължи на лошото сценично изпълнение, антипатичния имидж, слабия пиар и реклама на българския екип от организаторите, защото песента почти никъде не беше промотирана из континента, а дори и в България не стана хит – българите само приказваха, че е страхотна, а в YouTube гледанията й са относително малко спрямо други песни от тазгодишната Евровизия и дори не влезе в седмичен топ 10.

Все пак Bones беше отличена със една от трите специални вътрешни награди, основани на името на създателя на Евровизия Marcel Bezençon, в случая за Най-добра песен, която се определя чрез гласуване сред всички композитори и автори на песни на тазгодишната Евровизия.

През 2018 г. конкуренцията между страните, участващи на Евровизия 2018, е изключително голяма. За нас поне половин дузина песни са прекрасни и с потенциал за световни хитове и изключително се затруднихме да съставим нашия топ 5, дори след протичането на двата полуфинала. На големия финал участват 26 композиции.

Любимата ни чуждестранна песен е тази на Кипър, представени от гръцката 31-годишна певица Елени Фурейра и песента Fuego, в превод от испански – Пожар, но текстът е изцяло на английски, освен заглавието, което се повтаря често на припева. Изключително ритмична композиция, наподобяваща латино поп и те подканя да танцуваш, а Елени може да танцува впечатляващо. Песента вече е топ 5 хит в официалната музикална класация на Гърция. Нейното изпълнение на първия полуфинал е най-гледаното от всички други в официалния канала на Евровизия в YouTube. Изпълнението на живо на Елени е зашеметяващо, дори наподобява на Бионсе, със страхотна хореография, костюм, прическа, всичко като за победител. Тя излезе на сцената предпоследна под №25 и беше наистина като grande finale на тазгодишната Евровизия.

Fuego се класира на второ място на Евровизия 2018, а изпълнението на Елени получи втората награда Marcel Bezençon – за Най-добро сценично артистично изпълнение, чийто победител се определя от вътрешно гласуване след всички коментатори на Евровизия 2018.

В нашата челна тройка класираме песента на ИзраелToy на Нетта, която също се изпълнява на английски език.

Ако се абстрахирате от първите секунди от започването на песента, ще установите, че тя е изпълнена на изключително високо ниво от мощна и забавна 25-годишна певица с уникални вокални способности. Песента в поп стил се помни лесно и е радиофонична, а текстът е с посланието, че момичетата не са просто играчки за глупавите момчета.

Авторът на песента – Дорон Медалай, е един от най-утвърдените автори на песни в Израел, с над 300 композиции в дискографията му, като е писал и два хита за Елени Фурейра. Израел вече три пъти е печелил Евровизия – през 1978-а, 1979-а и 1988 г.

Основният проблем на певицата е наднорменото й тегло и я призоваваме да отслабне по-скоро, защото не дава добър пример с лошата си фигура. А наднорменото тегло води до много здравословни проблеми за в бъдеще.

Toy е големият победител на Евровизия 2018, а за нас това не е изненада, защото изпълнението беше впечатляващо. Песента достига и № 1 в официалната музикална класация на Израел.

Песните на Норвегия и Чехия, Швеция и Норвегия също сред любимите ни.

Песента на ЧехияLie To Me, също с английски текст, се изпълнява от 22-годишния Миколас Йозеф, който освен талантлив певец е и модел, музикант, хореограф, автор на песни, режисьор на видеоклипове.

Песента и изпълнението наподобява като на Джъстин Тимбърлейк и Бруно Марс, идва ти да я затанцуваш. Много ни харесва звученето в микс от стиловете поп, хип-хоп, фънк и с прекрасен тромпет, а видеото – със страхотна хореография на танците. Талантливият Миколас освен изпълнител е също автор на музиката и текста на песента. За съжаление той се контузи по време на репетиция и след кратък престой в болница той обяви, че песента не е само подскачане и няма да танцува толкова акробатично на финала, след което се класира на 6-то място.

Швеция с Dance You Off – приятно и нежно електро поп денс парче, изпято на английски от 20-годишния Бенджамин Ингросо, чийто глас наподобява на този на Джъстин Бийбър. Песента, на която той е съавтор, е с потенциал за международен хит, а и не забравяйте, че Швеция е печелила 6 пъти Евровизия – през 1974 г., 1984 г., 1991 г., 1999 г., 2012 г. и 2015 г., като нейните песни-победителки често жънат световна слава. Песента достига първото място в официалната класация за песни в Швеция.

Изпълнението му на полуфинала и финала беше впечатляващо, особено вокалната част, изпята направо 1 към 1 като студийната версия, и се класира под № 7.

Норвегия с That’s How You Write A Song, изпълнена на английски от Александър Рибак – норвежки певец, цигулар, композитор, на 31 години, роден в столицата на Беларус – Минск. Изпълнителят вече е печелил Евровизия – през 2009 г., а настоящото му изпълнение по нищо не отстъпва от победното му. Той е и автор на песента – музиката и текста. Норвегия има още две победи на конкурса за песни досега – през 1985 г. и 1995 г., средно по веднъж на десетилетие и амбицията е отново да грабнат отличието. Това е един от тримата изпълнители на Евровизия 2018 с най-добро спортно тяло, наред с представителя на Чехия и този на Австрия – Цезар Сампсън.

Изпълнението на Рибак, с който той откри втория полуфинал, беше страхотно начало на шоуто. На големия финал се класира на 15-то място.

Определено са впечатляващи и следните няколко песни и изпълнения, които също харесваме:

Австрия с Nobody but You, изпята на английски от Цезар Сампсън. Поп и R&B баладата е композирана от същия продуцентски екип, сътворил и песента за България – Symphonix Music. Цезар е пял като бек вокал за България на песните на Поли Генова (2016) и Кристиан Костов (2017). Освен като певец Цезар се изявява и като фитнес треньор по пилатес и е с изключително тренирано тяло, за което му ръкопляскаме.

На големия финал Цезар класира Австрия на трето място.

Естония с La Forza, изпълнена на италиански език от 26-годишната Елина Начаева с глас сопрано в стил модерна поп опера. Изключително силно вокално изпълнение, макар и да не е модерен този жанр в популярната музика. Начаева е съавтор на текста:

На полуфинала Елина се представи като на оперна сцена със статично изпълнение, подчертаващо гласа й, а че глас има, никой не го отрича. На финала Елика класира Естония на 8-ма позиция.

Дания с рок-метал баладата Higher Ground, изпълнена от датския певец и актьор Размусен. 32-годишният Размусен е бил фронтмен и вокалист на метал групата от 80-те Hair Metal Heröes, изпълняваща кавъри на хитова като АББА, Елтън Джон и др. С помощта на плътните гласове на трима поддържащи вокали изпълнението е впечатляващо.

На големия финал Размусен се нарежда на 9-то място.

Молдова с англоезичната My Lucky Day в изпълнение на триото DoReDoS, което има вече два опита да представя страната си на Евровизия – през 2015-та и 2016-та. Композицията прилича като от репертоара на Горан Брагович, но е продуцирана от Филип Киркоров:

Изпълнението на полуфинала беше изключително оригинално като композиция и добре представено. На финала триото печели 10-та позиция.

Франция, която се представя от дуета Madame Monsieur с песен, посветена на емигрантите в Европа и изпълнена на френски. Евровизия често е поле на политически послания, а на тазгодишното издание и Италия възпява емигрантите. Френската електро поп песен е изключително нежна и е хит във Франция:

На големия финал представителите на Франция се нареждат на № 13, фаталния номер, под който излязоха на сцената. Песента Mercy спечели третата награда Marcel Bezençon – за Най-добър текст, чийто победител се определя от вътрешно гласуване акредитираните на Евровизия 2018 журналисти. Песента достига и до № 3 в официалната музикална класация на Франция.

Споменаваме и изпълнението на Михаел Шулте за Германия с баладата You Let Me Walk Alone, което се класира на 4-то място.

Германският Ед Шийрън е 28-годишен певец и автор на песни, който печели трето място на Гласът на Германия през 2012 г. До момента има издадени 6 студийни албума, а песента му за Евровизия достига №1 в официалните музикални класации на Германия, Австрия и Швейцария.

Снимка на група Equinox: БНТ