Натурални продукти срещу обилно потене

лимон

Как да се справим с обилното потене с подръчни средства?

Потенето съпътства жегата. Нормално е в горещините да се потим, но обилното потене е неприятно за всеки. Какви натурални продукти можем да ползваме при обилно потене?

Обилното потене, известно като хиперхидроза, може да бъде причинено от някои храни или носене на тесни дрехи, или да възникне безпричинно.

Хората, които отделят изобилие от пот, могат да си помогнат с картофи и лимон.

Натриването с картофени резени на местата на потене допринася да се абсорбира задържаната от тялото вода, обясняват специалисти от текстилната компания Thompson Tee пред британското издание Express. Картофите оказват благоприятен ефект заради високото съдържание на минерала калий.

Консумацията на богати на натрий храни кара тялото да задържат вода. Богатите на калий продукти като картофи и броколи правят този процес обратим, абсорбирайки излишната вода от кожата. За подсушаващ ефект просто натривайте мишниците, ръцете и краката с картофени резени по няколко минути дневно, обясняват специалистите, цитирани от агенция БТА.

Натриването с резенчета лимон също помага при обилно отделяне на пот. Лимоните са богати на антибактериалната лимонена киселина – враг на бактериите, причиняващи потене.

Носенето на свободни, широки дрехи може да сведе до минимум признаците на изпотяване, казат също британски здравни власти.

Сменяйте чорапите си два пъти на ден и носете чорапи, които абсорбират влагата, добавят те.

Консумирането на пикантни храни или пиенето на алкохол може да доведе до допълнително изпотяване.

Консултирайте се с вашия с лекар, ако прекаленото потене продължава повече от шест месеца. Лекарят може да ви насочи към допълнителни прегледи, ако прецени, че това е се дължи на здравното ви състояние.

Прочетете още съвети какво да правим, за да се потим по-малко в жегите, както и какви храни срещу потене да ползваме.

Снимка на резен лимон: Дориан Краус